Mândrul cucurigu lansat de cocoș în zori este declanșat un un ceas intern al galinaceelor sau este pur și simplu răspunsul la lumina zilei? Într-un nou studiu, doi cercetători japonezi au ajuns la concluzia că aceste păsări simt în mod natural trecerea vremii, dar influența pe care o poate juca lumina ca declanșator al cântecului de dimineață al cocoșului nu trebuie încă exclusă.
Studiul semnat de Tsuyoshi Shimmura și de Takashi Yoshimura, a fost publicat luni între paginile revistei americane Current Biology și susține că acest cântec specific pe care cocoșii îl lansează chiar înaintea zorilor este reglat de ritmul circadian.
Cocoșii folosiți în observații au fost plasați într-un mediu cu lumină permanentă și începeau să cânte în fiecare zi, chiar înainte de răsăritul Soarelui, notează cei doi cercetători de la Universitatea din Nagoya. Cei doi ajung astfel la concluzia că acest comportament matinal al cocoșilor este reglat de ritmul circadian.
Desigur, mai adaugă ei, pot exista și alți factori, cum ar fi apariția luminii solare sau cântecul celorlalți cocoși, dar frecvența mare a acestui cântat specific, chiar înainte de venirea zorilor, este generată de ceasul intern al acestor păsări.