Viticultorii vrânceni cer ca Ministerul Agriculturii să consulte asociațiile din fiecare județ atunci când pregătește noi reguli pentru producerea și comercializarea vinurilor. Propunerile viticultorilor au fost deja transmise Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, unde va fi discutat proiectul de modificare a Legii viei și vinului. Viticultorii au acuzat că acest proiect îi favorizează pe marii producători de vinuri, că anumite articole au fost scrise cu dedicație pentru a bloca accesul în piață a micilor podgoreni din Vrancea. Este vorba despre obligația autorizării plantațiilor de struguri de unde sunt obținute vinurile cu denumire de soi și eliminarea vinurilor de masă, predominante în Vrancea.
Viticultorii vrânceni cer să fie consultați de Ministerul Agriculturii atunci când sunt aprobate reglementările specifice producției, procesării și comercializării vinurilor, se arată în propunerile la proiectul de modificare a Legii viei și vinului care va fi discutat în Parlament. Propunerea se bazează pe faptul că Vrancea este cel mai mare bazin viticol al României, iar în județ sunt câteva mii de mici producători de vin care sunt afectați de fiecare modificare legislativă din domeniu. De aceea, orice proiect legislativ prin care este reglementată piața vinului trebuie să țină seama de realitățile din Vrancea, iar reprezentanții viticultorilor trebuie consultați de fiecare dată. Propunerile viticultorilor au fost stabilite în urma întâlnirilor de la Direcția Agricolă cu reprezentanții instituției.
Directorul Direcției Agricole, Petra Ochișor, a declarat că propunerile au fost trimise atât către Parlament cât și către Prefectură. „Propunerile au fost trimise către Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților cât și la Prefectura Vrancea pentru a fi analizate și puse în aplicare”, a afirmat directorul Petra Ochișor.
Delegații viticultorilor au cerut modificarea articolului 3 din proiectul Legii viei și vinului astfel încât Ministerul Agriculturii să asigure aplicarea cadrului juridic și aprobarea reglementărilor specifice producției, procesării și comercializării din cadrul filierei vitivinicole, „cu consultarea organizațiilor profesionale din domeniul vitivinicol legal înființate, reprezentative la nivelul fiecărui județ”. Practic, podgorenii cer ca legislația din acest domeniu să nu mai fie adoptată doar după consultarea unei singure organizații interprofesionale din țară, ci după discuții cu organizații din fiecare județ.
Vinurile contrafăcute să fie denaturate
A doua propunere a viticultorilor se referă la denaturarea vinurilor care nu sunt bune pentru consum, care au apă sau „alcool de natură neviticolă”. Pentru a descuraja acest fenomen, vrâncenii solicită ca aceste vinuri să poată fi supuse denaturării sau pentru producerea distilatelor și oțetului. Însă acest lucru trebuie făcut pe cheltuiala producătorului de vinuri sau a comerciantului care a greșit, susțin vrâncenii și nu pe banii statului. Astfel ar fi descurajați cei care mai folosesc apă și alcool la producția de vinuri. Altă modificare propusă de viticultori este ca amenzile din domeniu să poată fi reduse dacă sunt plătite în termen de 48 de ore. „Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul verbal”, arată propunerea podgorenilor.
De asemenea, una dintre propuneri este că „producerea și comercializarea vinurilor poate fi făcută în arealele viticole tradiționale și de către producătorii particulari înscriși în Sistemul Informatic Național al Viei și Vinului (SINVV)”. „Delimitarea arealelor precum și condițiile de producere și comercializare se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a legii”, se arată în propunerea trimisă către Comisia pentru Agricultură.
Podgorenii cer intervenția lui Oprișan
Săptămânile trecute, viticultorii vrânceni au cerut intervenția președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, și a parlamentarilor de Vrancea pentru a bloca prevederile abuzive din proiectul Legii viei și vinului care va fi discutat în Parlament. Viticultorii au acuzat că acest proiect îi favorizează pe marii producători de vinuri, iar anumite articole au fost scrise cu dedicație pentru a bloca accesul în piață a micilor podgoreni din Vrancea. Este vorba despre obligația autorizării plantațiilor de struguri de unde sunt obținute vinurile de masă cu denumire de soi. Mai mult, din Legea viei și vinului ar urma să dispară vinurile de masă și să fie introduse două noi tipuri de vinuri, respectiv vinuri fără Denumire de Origine Controlată (DOC) și fără Indicație Geografică (IG) cu denumire de soi și vinuri fără DOC și fără IG. Această prevedere, arată Manole Toader, președintele Federației Viticultorul, a fost introdusă de marii producători din România care sunt nemulțumiți de concurența vinurilor din Vrancea. „Noi în Vrancea producem foarte mult vinuri de masă din diferite soiuri, de exemplu vin de masă din soiul Merlot sau Fetească. Prin acest proiect ei vor ca plantațiile de struguri să fie auto-rizate, iar această modificare lovește în zeci de mii de podgoreni”, a afirmat Manole Toader.
Dacă proiectul Legii viei și vinului ar fi aprobat în forma actuală, zeci de mii de vrânceni nu vor mai putea să își vândă nici măcar strugurii la valoarea lor reală dacă nu își vor autoriza plantațiile. Este știut că mulți producători de vinuri achiziționează struguri în fiecare toamnă și oferă un preț mai mare dacă aceștia sunt din soiuri și nu sunt amestecați. Odată cu această prevedere, producătorii de struguri nu vor mai putea vinde producția până când nu își autorizează plantația. Acest lucru înseamnă însă alte cheltuieli pentru bugetul și așa pe minus al podgorenilor din județ.