Unii conducători auto nu știu ce au de făcut, potrivit legii, atunci când sunt implicați în accidente rutiere, iar alții știu dar nu vor să facă. Au fost situații când șoferii au plecat de la locul faptei, mai ales în cazurile în care victimele au fost pietoni, motivând ulterior că acestea nu aveau răni sau că nu au văzut ce s-a întâmplat.
Pentru a nu fi trași la răspundere, este bine să respectați prevederile legale atunci când vine vorba de accidente de circulație. Potrivit articolului 75 din Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 195/2002 privind circulația pe drumurile publice republicată cu completările și modificările ulterioare, „accidentul de circulație este evenimentul care întrunește cumulativ următoarele condiții: s-a produs pe un drum deschis circulației publice ori și-a avut originea într-un asemenea loc; a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau mai multor persoane ori avarierea a cel puțin unui vehicul sau alte pagube materiale sau în eveniment a fost implicat cel puțin un vehicul în mișcare”.
Potrivit articolului 77, alineat 1, conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulație, în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei persoane, este obligat să anunțe imediat poliția, să nu modifice sau să șteargă urmele accidentului și să nu părăsească locul faptei. La alineatul 2 din același articol este specificat faptul că orice persoană care este implicată sau are cunoștință de producerea unui accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, precum și în situația în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunțe de îndată poliția și să apeleze numărul național unic pentru apeluri de urgență 112.
Nu schimbați poziția mașinii și nu ștergeți urmele
Persoanele implicate în accidente care încearcă să schimbe poziția mașinii sau să șteargă urmele trebuie să știe că-și fac mai mult rău decât bine, deoarece acest lucru înseamnă infracțiune. Potrivit legii, „este interzis oricărei persoane să schimbe poziția vehiculului implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, să modifice starea locului sau să șteargă urmele accidentului fără încuviințarea poliției care cercetează accidentul”, se arată la alineatul 3 al articolului 77 din Ordonanța de Urgență publicată pe site-ul Direcției Rutiere.
Indiferent dacă victima are răni ușoare sau grave, trebuie anunțată poliția. Au fost multe cazuri când victima și-a continuat deplasarea după ce a fost lovită de o mașină, iar a doua zi a ajuns la spital. În astfel de cazuri s-a considerat că șoferul a părăsit locul faptei.
Potrivit articolului 78, alineat 1, conducătorului de autovehicul sau tramvai, instructorului auto atestat care se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obținerea permisului de conducere, precum și examinatorului autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale exa-menului pentru obținerea permisului de conducere sau pentru oricare dintre ca-tegoriile ori subcategoriile acestuia implicat într-un accident de circulație îi este interzis consumul de alcool sau de substanțe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora după producerea evenimentului și până la testarea concentrației alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.
În situația în care nu sunt respectate dispozițiile alineatului 1, se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflectă starea conducătorului, a instructorului auto sau a examinatorului respectiv în momentul producerii accidentului.
Obligații în cazul unui accident soldat doar cu pagube materiale
Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați să scoată imediat vehiculele în afara părții carosabile ori, dacă starea mașinilor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezența și să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare. Nu au această obligație, conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condițiile legii, și cei care dețin o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulație a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.
Potrivit articolului 80 alineat 1, proprietarul, deținătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulație este obligat să se prezinte în 24 de ore de la constatare la unitatea de poliție pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare. Nu este cazul să se ajungă la unitatea de poliție dacă există o asigurare facultativă în baza căreia pot fi despăgubite pentru avarierea vehiculelor respective. Repararea vehiculelor se face pe baza documentului de constatare eliberat de unitatea de poliție sau, după caz, de societățile din domeniul asigurărilor.