Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Carne de cal în loc de vită, la o unitate din Vrancea


   Medicii veterinari vrânceni au suspiciuni că mai multe kilograme de carne de cal, dar etichetată ca fiind de vită, au ajuns la o unitate din județ. Alerta a fost dată în mai multe județe ale țării, după ce un procesator din industria alimentară a constatat, în urma analizelor efectuate în cadrul programului de autocontrol, că în carnea de vită pe care o cumpărase a fost descoperit ADN de cal. După efectuarea de verificări privind traseul cărnii, s-a constatat că aceasta provenea dintr-un depozit din țară.
   Există suspiciuni că de la acest depozit s-a aprovizionat și o unitate din județul Vrancea. „Ancheta este în derulare, urmând ca la finalizare să se dispună măsurile care se impun, conform legislației în vigoare”, a declarat Necula Botezatu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
   90 la sută din cantitatea totală de carne identificată din lotul respectiv a fost retrasă de la comercializare. „Populația nu trebuie să se sperie, pentru că nu se aduce atingere siguranței alimentare, fiind vorba despre o fraudă, realizată prin substituirea de specie și despre dezinformarea consumatorului prin etichetare necorespunzătoare”, a adăugat Necula Botezatu.
   De la începutul scandalului cărnii de cal, etichetată ca fiind de vită, în Vrancea au fost făcute mai multe verificări. În prima etapă, din depozite și supermarketuri au fost recoltate trei probe pentru depistarea ADN-ului de cal. Inspectorii DSVSA au controlat și trei abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare, fiind verificate toate intrările și ieșirile de carne din ultimii trei ani. Potrivit reprezentanților instituției, nu s-a constatat nicio neregulă.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?