Creștinii ortodocși încep, astăzi, cel mai mare post, cel al Paștelui, ieri fiind Duminica Lăsatului Sec de brânză. Timp de 40 de zile, creștinii nu mai consumă alimentele de origine animală, ei rugându-se în tot acest timp pentru iertarea păcatelor. După trecerea celor 40 de zile, credincioșii ortodocși se vor putea bucura de Învierea Domnului.
Prima săptămână a postului, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare, are o încărcătură spirituală deosebită, datorită rugăciunilor speciale care se fac. Este vorba despre Canonul „Sfântului Andrei”. „Este creștinește ca în această perioadă să se țină post, să ne mărturisim, să ne împărtășim. Nu este suficient să renunțăm la anumite mâncăruri, este o perioadă în care trebuie să medităm, să ne rugăm mai mult și să participăm la Sfânta Liturghie, mai ales că este o perioadă în care slujbele au o frumusețe aparte”, ne-a declarat preotul Constantin Enoiu, de la Bise-rica cu hramul Sfântul „Ioan Botezătorul” din Piața Unirii.
Postul Paștelui este cel mai restrictiv din tot anul. Potrivit calendarului creștin ortodox, sunt permise două dezlegări la pește, de Buna Vestire, pe 25 martie, și de Florii, sărbătorită cu o săptămână înaintea Învierii Domnului. „Un astfel de timp mai îndelungat de străduință obștească a tuturor credincioșilor, într-o îndemnare și pilduire reciprocă, în vederea eliberării lor de slăbiciunile poftelor conducătoare la păcate și sporitoare de patimi, este Postul Paștelui, care începe acum și se întinde până la luminatul praznic al învierii Domnului”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.