Preoții și credincioșii din Vrancea se pregătesc să îl întâmpine la Focșani pe Înaltpreasfinți-tul Ciprian Câmpineanul, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Acesta va oficia Sfânta Liturghie duminică, la biserica cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul din Focșani, amplasată în Piața Unirii.
Ieri, preoți și angajați ai bisericii se străduiau să pregătească sfântul lăcaș, pentru prima vizită a noului arhiepiscop în Vrancea, după desemnarea sa în această funcție. Credincioșii care au auzit de vizita arhierească au început deja să aducă pomelnice la Sfânta Biserică pentru a fi pomenite la Sfânta Liturghie. La Buzău a avut loc ieri o întâlnire la care au participat mai mulți preoți din Vrancea, printre care și părintele protopop Neculai Cobzaru pentru a se stabili detaliile acestei vizite și componența soborului de preoți, care va oficia Sfânta Liturghie alături de Înaltpreasfințitul Ciprian Câmpineanul. „Facem curățenie, aranjăm biserica, cred că va fi un sobor de cel puțin 10 preoți care va oficia slujba. Ne bucurăm că a dorit să vină la noi și intenționăm să facem și o slujbă de pomenire pentru preotul Tudor Marin pentru că pe 16 se împlinesc 9 luni de când a fost ucis”, ne-a declarat Constantin Enoiu, preotul bisericii cu hramul Sfântul „Ioan Botezătorul” din Focșani.
Duminica iertării pentru credincioșii ortodocși
Ziua de 17 martie este însemnată în calendarul creștin ortodox ca fiind „Duminica iertării”. Este o zi extrem de importantă, în care este și Lăsatul secului de brânză, ca mai apoi să înceapă Postul Paștelui, o perioadă de mari încercări pentru credincioșii care doresc să postească. Prezența arhiepiscopului în acest moment poate oferi credincioșilor tărie în credință, la început de post.
Potrivit preotului Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei vor oficia slujba 4 preoți vrânceni, la care se vor adăuga și consilieri, diaconi și arhidiaconi ai Arhiepiscopiei. Înaltpreasfinția Sa este așteptat duminică de la ora 9.00. „Din Vrancea s-au ales pentru a face parte din soborul care va oficia Sfânta Liturghie preoți de la bisericile în care slujesc câte doi, astfel încât să nu rămână biserica închisă. S-a ales biserica din Piața Unirii pentru că este amplasată într-un loc simbolic și reprezintă unirea așa cum cele două județe sunt unite în aceeași episcopie de la începutul anilor 1500. Al doilea motiv pentru care s-a ales această biserică este amplasamentul, care permite prezența unui număr mare de credincioși. Sunt invitați toți binecredincioșii care doresc să vină. Este un moment istoric, pentru că este prima liturghie arhierească”, ne-a declarat Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.