Suntem furați fără nicio jenă la cântar, inclusiv la gramajul produselor gata ambalate, este concluzia la care au ajuns comisarii Comi-sariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), în urma unui control. Cele mai mari lipsuri au fost constatate la pungile cu zahăr și arpacaș, dar nici la cele cu mălai sau orez kilogramul nu are o mie de grame. „Au fost identificate două sortimente de zahăr necorespunzătoare din punct de vedere al cantității nete declarate, dintre acestea un sortiment într-o cantitate foarte mare, 21.289 kg și cu eroare negativă foarte mare. S-au găsit ambalaje care aveau cantități nete între 980 și 970 g. Constatările au fost confirmate prin analize de laborator, în urma cărora loturile au fost declarate neconforme și oprite definitiv de la co-mercializare”, se arată într-un comunicat de presă al CJPC.
Controalele s-au desfășurat în perioada 25 februarie – 6 martie, fiind verificați 9 operatori economici de pe raza județului, dintre care 2 depozite mari și 7 hipermarketuri și supermarketuri. La 6 operatori economici s-au identificat la comercializare alimente ambalate cu conținut net sub cel minim admis. Au fost verificate peste 57 de mii de kilograme de alimente de larg consum, la peste 38 la sută dintre acestea înregistrându-se abateri privind cantitatea netă. În afară de zahăr, comisarii au mai identificat astfel de probleme și la orez, mălai, două sortimente de arpacaș.
Pentru abaterile constatate, comisarii CJPC au dat șase amenzi în valoare totală de 27 de mii de lei și un avertisment. „S-a dispus oprirea defi-nitivă de la comercializare a 16.942 kg alimente cu conținut net sub cel de minim admis, în valoare totală de 66.175 lei. Acțiunea va continua și la producători, cu sesizarea organelor în drept să ia măsuri în astfel de cazuri”, se arată în comunicat.
Potrivit reprezentanților CJPC orice cumpărător poate verifica greutatea netă a produsului cumpărat și dacă observă diferențe, poate formula sesizare. „Consumatorii pot să verifice ei însăși cantitatea netă a produselor, atunci când au suspiciuni, în toate supermarketurile existând cântare electronice la care consumatorii au acces. În cazul în care sunt neconcordanțe, ne pot sesiza prin telefon sau pe adresa de email vrancea@opc.ro, urmând să luăm măsurile de verificare și eliminare de pe piață a produselor necorespunzătoare, mergând până la sesizarea organelor penale acolo unde este cazul”, ne-a declarat comisarul șef adjunct al CJPC Vrancea, Dumitru Dilă.