Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Virozele şi pneumoniile afectează din ce în ce mai mulţi copii


   Aproape două mii de vrânceni s-au prezentat la medic, săptămâna trecută,  acuzând simptome ale infecțiilor căilor respiratorii. O parte dintre aceștia au avut nevoie de spitalizare. Cu toate acestea, numărul celor diagnosticați cu viroze și pneumonii săptămâna precedentă, este mai mic față de perioada anterioară. Cei mai afectați de viroze și pneumonii sunt copiii.
   Potrivit informațiilor statistice oferite de medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, în săptămâna 4-10 martie, 1.347 de persoane s-au îmbolnăvit de viroze respiratorii, 67 necesitând internare în spital, iar alte 516 persoane au fost diagnosticate cu pneumonii, 98 fiind internate în spital. Cu gripă au fost diagnosticate cinci persoane, din care două au fost internate în spital.
   Medicii atrag atenția că cei mai afectați de viroze și pneumonii sunt copiii cu vârste între 5 și 14 ani. Mai exact, 428 de copii din această categorie de vârstă au fost diagnosticați cu viroze, iar alți 110 cu pneumonii. Mulți dintre copiii diagnosticați cu viroze și pneumonii au avut nevoie de internare în spital. Din acest motiv, în ultima perioadă, în Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Focșani a crescut numărul copiilor internați. Ieri, la orele prânzului, 59 de copii cu viroze și pneumonii erau internați la Pediatrie. „La momentul actual, în Secția de Pediatrie a Spitalului Județean sunt internați 59 de copii cu infecții respiratorii. Medicii din cadrul secției spun că este absolut normal ca în această perioadă numărul internărilor să fie mare, deoarece copiii se îmbolnăvesc din cauza fluctuațiilor de temperatură, care favorizează circulația virușilor”, ne-a declarat Alina Pelin, purtătorul de cuvânt al spitalului.
   Åži specialiștii din cadrul DSP spun că numărul îmbolnăvirilor se situează în limite normale pentru această perioadă. Totuși, aceștia avertizează că pentru a preveni îmbolnăvirile, trebuie respectate câteva reguli. „Numărul de îmbolnăviri se încadrează în limite normale pentru această perioadă cu fluctuații de temperatură, mai ales că acestea favorizează îmbolnăvirile. Numărul de viroze și pneumonii a scăzut față de săptămâna precedentă. Părinții trebuie să fie foarte atenți. La primele semne de boală, copiii nu mai trebuie duși în colectivitate, pentru a nu îmbolnăvi și alți copii. De asemenea, alimentația copilului trebuie să fie cât mai bogată în vitamine, pentru a-i întări sistemul imunitar. Trebuie evitate deplasările cu mijloacele de transport, pentru că în aglomerațiile urbane virușii se transmit foarte repede. Mai mult, este recomandat ca la școli și grădinițe să se intensifice triajul epidemiologic”, recomandă medicul epidemiolog Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea.

Vaccinarea, cea mai bună metodă de prevenire 
 
   Cea mai bună metodă de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală. Până acum, la nivelul județului s-au vaccinat peste 10 mii de persoane, în stocurile Direcției de Sănătate Publică și ale medicilor de familie mai rămânând 169 doze de vaccin. Medicii recomandă vaccinarea, mai ales că nu există efecte adverse, dar și evitarea zonelor aglomerate și igiena riguroasă, care au un rol important în prevenirea gripei. Categoriile de persoane care sunt predispuse la gripă sunt bolnavii cronici, în special cei cu afecțiuni respiratorii cronice, dar și diabeticii și cardiacii, copiii și adulții cu astm bronșic, care au o evoluție gravă a bolii, personalul medico-sanitar, dar și persoanele vârstnice.
   Medicii atenționează că în cazul gripei, automedicația nu este recomandată, așa că la primele semne de boală este recomandată prezentarea la medicul de familie. „Trebuie evitată automedicația, iar prezentarea la medicul de familie să se facă la primele semne de boală. Tratamentul va fi recomandat de medicul de familie, în urma consultației, întrucât gripa se poate complica foarte repede. Ca profilaxie pentru gripă este vaccinarea antigripală. Un vaccin costă 30-40 lei, în timp ce trecerea prin boală este foarte costisitoare și poate avea urmări foarte grave. Este recomandată o alimentație echilibrată, bogată în legume și fructe. Este recomandată și evitarea de a merge în spații aglomerate, mijloace de transport în comun, magazine, la serviciu sau la școală, grădiniță la apariția primelor simptome de gripă pentru a preveni răspândirea virusului și îmbolnăvirea altor persoane”, recomandă un medic de familie.

Concediu medical pentru părinți
 
   Important de știut este că părinții unui copil bolnav, care are până în 7 ani, pot beneficia de concediu medical pentru a-l îngriji. Ordonanța de Guvern numărul 158/2005 prevede acest lucru. „Există posibilitatea acordării de concediu medical unui părinte pentru îngrijirea unui copil bolnav, până la vârsta de 7 ani. De asemenea, și în condițiile unei afecțiuni grave, care necesită supraveghere de lungă durată, poate fi acordat concediu medical unui părinte”, a precizat Mihai Copaci, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?