Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO și GALERIE FOTO: Sechestru pe Vranlact şi Trust LF!


   Bunurile mobile și imobile ale omului de afaceri Liviu Jitea și ale celorlalte persoane arestate preventiv în dosarul de contrabandă cu alcool au fost puse sub sechestru. În paralel, anchetatorii au continuat audierile la sediul DIICOT Vrancea, mai multe persoane care au legătură cu cazul fiind audiate de procurorii DIICOT veniți de la Galați și de polițiștii de la Crimă Organizată. Sursele noastre ne-au precizat că verificările vor continua și astăzi, în condițiile în care sunt de instituit 40 de sechestre. Potrivit avocatului lui Jitea, Adelin David, sechestrul de pe firma Vranlact a fost ridicat, lucru care ar urma să se întâmple și laTrust LF. Tot acest scandal a readus în atenția opiniei publice faptul că Liviu Jitea este unul dintre cei mai bogați oameni din Vrancea și din țară. Nu s-a vorbit însă deloc și despre faptul că are sute de angajați cărora le asigură locuri de muncă, despre contribuțiile la bugetul de stat sau despre acțiunile caritabile.

   Bunurile mobile și imobile ale omului de afaceri Liviu Jitea și ale celorlalte șapte persoane arestate în dosarul contrabandei cu alcool au fost puse ieri, sub sechestru. Este vorba despre case, apartamente, mașini și terenuri. Surse oficiale din rândul anchetatorilor ne-au spus că activitățile vor continua și zilele următoare, în condițiile în care au de instituit peste 40 de sechestre pe bunurile persoanelor arestate.
    Ieri, mai mulți comisari ai Gărzii Financiare și angajați de la Vamă au ajuns la firma Trust LF, care are ca obiect de activitate producția de băuturi spirtoase, situată pe șoseaua de centură a municipiului Focșani. Aceștia au făcut mai multe verificări, după care au ieșit și au mers câteva zeci de metri mai încolo, la sediul societății Vranlact. Comisarii Gărzii Financiare nu au făcut declarații, precizându-ne că cei în măsură să ofere informații sunt procurorii DIICOT, care au și dispus instituirea sechestrului. La rândul lor, procurorii DIICOT consideră că informațiile furnizate presei până acum „sunt suficiente”, ei fiind de părere că nu trebuie să ofere detalii cu privire la bunurile puse sub sechestru. „Vă informăm că ancheta penală de care vă interesați este în desfășurare. Procurorii DIICOT Galați consideră suficiente informațiile furnizate presei până la acest moment”, au transmis procurorii DIICOT. La sediile celor două societăți erau ieri, mai mulți muncitori, dar niciunul dintre aceștia nu a vrut să spună nimic despre ceea ce se întâmplă dincolo de gard.

Pericol de explozie la Trust LF

   Avocatul lui Liviu Jitea, Adelin David, ne-a precizat că aseară a fost ridicat sechestrul de pe firma Vranlact. Același lucru ar fi urmat să se întâmple și cu Trust LF. „Din informațiile pe care le am a fost ridicat sechestrul de pe societatea Vranlact, în urma demersurilor făcute. De asemenea, avem semnale că până mâine (astăzi – n.r) va fi ridicat sechestrul și de pe firma Trust LF. Scopul este acela ca societățile să-și continue activitatea până la finalizarea anchetei. Dacă se va stabili că s-a creat un prejudiciu, atunci suma trebuie recuperată. În plus sunt foarte mulți angajați care rămân fără loc de muncă. Este normal ca activitatea să se desfășoare în continuare până la finalizarea anchetei. Dacă se va stabili că s-au săvârșit infracțiuni atunci este altceva. Domnii de la DIICOT au pus sigilii fără să se uite. La Trust LF exista pericol de explozie din cauza substanțelor din instalațiile de distilat, dar nu a interesat pe nimeni. A trebuit să insistăm noi. Am făcut demersurile necesare și văd că domnii au înțeles, pericolul fiind îndepărtat. Nu negăm că există un dosar penal. S-au făcut abuzuri în acest caz. Este un debut al dosarului și sunt foarte multe necunoscute și contradicții. Spre exemplu în referatul de propunere a arestării preventive apar 181 mii litri alcool,  raportat la cifra anunțată presei de DIICOT, respectiv 800 mii litri alcool, care nu ar fi fost înregistrați în contabilitate”, a explicat avocatul Adelin David. El a adăugat că a intrat în foarte multe dosare cu prejudicii mari, dar nu s-a confruntat cu asemenea abuzuri. Potrivit acestuia, la DIICOT a ajuns inclusiv un copil de 10 ani, odată cu părinții lui audiați în acest dosar. 

Audierile au continuat și ieri

    În timp ce comisarii de la Gardă și angajații de la Vamă sigilau bunurile lui Jitea și ale celorlalte persoane arestate în dosar, la sediul DIICOT Vrancea s-au făcut audieri pe bandă rulantă. Foarte multe persoane, care au legătură cu dosarul și din anturajul celor arestați preventiv, au fost intervievate de către procurorii DIICOT, unii veniți de la Galați și de către polițiștii de la Crimă Organizată. Sursele noastre ne-au spus că și audierile vor continua în zilele următoare, deoarece numărul persoanelor care au intrat în contact cu cei urmăriți de la jumătatea anului 2011 este mare. Printre cei duși la audieri s-au numărat și câțiva șoferi de-ai lui Jitea.
    Reamintim că afaceristul Liviu Jitea și șapte colaboratori, respectiv Raluca Milea, Mona Ionescu, Lucian Datcu, Cristea Stoica, Neculai Bica, Mihai Tucan și Alexandru Bortoș au fost arestați preventiv pentru 29 de zile, sâmbăta trecută. Măsura a fost luată de către procurorii Tribunalului Galați. Totodată, alte 10 persoane sunt cercetate în stare de libertate, ele având interdicție de a părăsi localitatea de domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.
   Jitea și celelalte șapte persoane arestate preventiv au atacat măsura cu recurs. Recurs au formulat și procurorii DIICOT împotriva deciziei magistraților de a-i cerceta în libertate pe ceilalți 10 suspecți, respectiv Valentina Tucan, Ciprian Neagu, Nicuța Robu, Antoaneta Iuliana Georgian, Dănuț Panciu, Marian Guțan, Marian Cătălin Irimia, Costică Crăiță, Ionuț Marinov Grăjdeanu, Vasile Taranciuc.
   În dosarul în care Liviu Jitea este cercetat de DIICOT pentru constituirea unui grup infracțional organizat, deținerea în afara unui antrepozit fiscal și comercializarea ilicită de produse accizabile în formă continuată, amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantități de alcool sau distilate necontorizate și evaziune fiscală în formă continuată, „bomba a explodat”, vinerea trecută. Atunci au fost percheziționate 53 de imobile din Vrancea și alte 6 în județele Galați și Brăila. Anchetatorii au descins în Focșani, inclusiv în cartierul Mîndrești, în mai multe comune din apropierea municipiului – Câmpineanca, Bolotești – dar și în orașul Odobești. La audieri au ajuns persoane din Focșani, Vizantea-Livezi, Movilița, Å¢ifești, Bolotești și Odobești. În total, la audieri au ajuns 69 de persoane numai din Vrancea.
   În urma perchezițiilor, persoanele cercetate au rămas fără mașini de lux, camioane, bijuterii și alte bunuri. Potrivit anchetatorilor, „în urma perchezițiilor efectuate de polițiști și procurori, (…), pentru destructurarea unei grupări suspectate că a produs un prejudiciu de peste 8.000.000 de euro prin activități ilicite cu alcool, au fost identificate importante sume de bani, respectiv aproximativ 1 miliard de lei vechi, 16.100 litri de alcool, butoaie cu vin, instalații artizanale de fabricat băuturi alcoolice, dopuri, peturi, evidențe contabile duble, documente. De asemenea au fost ridicate, în vederea confiscării ori instituirii măsurilor asiguratorii de către procurori, 1 kilogram de bijuterii din aur, ceasuri de lux, 2 camioane și 6 autoturisme de lux”.

Liviu Jitea, între afaceri și acțiuni caritabile

   Tot acest scandal a readus în atenția opiniei publice faptul că Liviu Jitea este unul dintre cei mai bogați oameni din Vrancea și din țară, cu o avere de câteva zeci de milioane de euro. Nu s-a vorbit însă deloc și despre faptul că are sute de angajați cărora le asigură locuri de muncă, despre contribuțiile la bugetul de stat, în valoare de 1,5 – 2 milioane de euro lunar sau despre acțiunile caritabile. A sprijinit Centrul „Micul prinț”, destinat copiilor cu autism, este membru al Clubului Rotary Varana, care se implică în diverse acțiuni sociale, cea mai recentă vizând reabilitarea unor saloane ale Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean. A sprijinit financiar Mănăstirea Buna Vestire de pe Muntele Athos, Mănăstirea Brazi, Adormirea Maicii Domnului din Slobozia Ciorăști și cea din Dălhăuți.

Hornea și Trășculescu apar în înregistrările DIICOT din dosarul Jitea

   Potrivit postului de televiziune Romania TV, numele fostului prefect susținut de PDL, Sorin Hornea, apare într-o convorbire telefonică purtată între Raluca Milea, director la Trust LF, și Sorin Trășculescu, fratele fostului deputat PDL Alin Trășculescu. Conform informațiilor din mass media, Milea ar fi solicitat o întâlnire cu Sorin Hornea, care la acea dată era subprefect de Vrancea. Informații despre posibila audiere la Galați a lui Sorin Hornea și Sorin Trășculescu, fratele fostului deputat pedelist, au apărut de zilele trecute, însă nimeni nu a confirmat acest fapt.
   Fostul prefect, Sorin Hornea, a declarat că nu are nicio legătură cu dosarul lui Jitea și nici nu avea cum să intervină pentru a proteja anumite afaceri. „Am aflat din presă despre acest lucru, că numele meu ar fi apărut într-o convorbire între Raluca Popescu, pentru că așa o știam eu, și Sorin Trășculescu însă nu știu ce aș fi putut face eu. De ce să-i ceară să ne întâlnim când locuim la două blocuri distanță, iar dacă Liviu Jitea dorea să vorbească cu mine îmi putea da un telefon. Cu ce să îi ajut eu? Este o măgărie apariția numelui meu în acest dosar”, a afirmat Sorin Hornea.
   Fostul deputat Alin Trășculescu a fost văzut, ieri, în curtea Vranlact.

Firmele lui Jitea erau verificate de autoritățile centrale

   Instituțiile de control din Vrancea, respectiv Direcția Generală a Finanțelor Publice, Direcția de Accize și Operațiuni Vamale, nu aveau competențe legale pentru a verifica societățile omului de afaceri Liviu Jitea, a afirmat prefectul Cătălin Popescu. Acesta a explicat că, în cazul Trust LF, considerat un mare contribuabil, firmele erau verificate de Direcția Mari Contribuabili de la București. O situație similară era în cazul accizelor, unde competența era la autoritatea central vamală. Doar ocazional, când echipele de la București veneau la Focșani, un oficial al Vămii din județ îi însoțea pe inspectori. „Am discutat cu Direcția de Finanțe, Garda Financiară, Poliția Economică, Vama și am analizat situația creată prin arestarea omului de afaceri. Din ce am fost informat, firma respectivă făcea parte din categoria marilor contribuabili și era verificată direct de la București. La fel, conform procedurilor vamale, controalele erau efectuate de autoritatea centrală și de la nivel local era delegată doar o persoană care să îi însoțească acolo. Cei de aici nu aveau în atribuții verificarea societății respective”, a afirmat prefectul Cătălin Popescu.
   Acesta spune că problema principală în acest moment sunt cei aproximativ 300 de salariați ai firmelor lui Liviu Jitea. Dacă s-ar ajunge la închiderea firmelor, aceștia ar ajunge pe drumuri și ar îngroșa numărul șomerilor. În plus, blocarea activității firmelor ar însemna o lovitură pentru Fiscul vrâncean care ar avea încasări mai mici cu câteva milioane de lei. „Pentru noi este o problemă dacă vor fi închise toate firmele deoarece sunt circa 300 de oameni care rămân fără un loc de muncă. De asemenea, firmele sunt contribuabili importanți la bugetul statului”, a precizat prefectul.

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?