Armata română are nevoie de oameni. Oferta educațională a Ministerului Apărării Naționale pentru anul de învățământ 2013-2014 este destul de bogată, atât pentru colegiile liceale cât și pentru învățământul superior. Persoanele care doresc să facă carieră în armată pot cere informații despre recrutare și selecție la Biroul informare – recrutare Vrancea, din strada Cezar Bolliac, numărul 5-7 (la demisolul Cercului Militar Focșani).
Åcolile militare recrutează candidați pentru anul de învățământ 2013 – 2014. Candidații pentru unitățile de învățământ liceal militar trebuie să aibă cel mult 16 ani împliniți în anul desfășurării concursului de admitere și să fie absolvenți ai învățământului secundar inferior, iar în cazul în care sunt elevi în ultimul an, trebuie să facă dovada promovării evaluării testelor naționale până la data concursului de admitere.
Admiterea în colegiile militare liceale se desfășoară în două etape. Etapa I, în perioada 30. 05. 2013 – 01.06.2013, candidații susțin o probă eliminatorie, sub forma unui test grilă la Limba și Literatura Română și Matematică. Cei care obțin cel puțin nota 6 sunt declarați admiși, iar notele se iau în considerare la calculul mediei finale de admitere. În cea de-a doua etapă, respectiv pe data de 08.07.2013, elevii declarați admiși în prima etapă sunt ierarhizați în ordinea descrescătoare a mediilor finale de admitere. „Elevii școlilor militare au asigurate toate condițiile pe perioada școlarizării. Cariera militară oferă o perspectivă față de viața civilă, oricine poate să ajungă general, iar acest statut de cadru militar oferă stabilitate de-a lungul timpului și are foarte multe facilități. Viața în armată nu seamănă cu cea din sistemul civil. Cadrele militare au posibilitatea să plece în misiuni externe, ceea ce reprezintă o provocare în viață”, a declarat colonel Miti – Mirel Băbeanu, șef Centru Militar Zonal Vrancea.
Pentru anul de învățământ 2013-2014 a fost scos la concurs la liceele de profil același număr de locuri ca și anul trecut. La Colegiul Militar Liceal „Åtefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc sunt 120 de locuri, dintre care 20 pentru fete. Același număr de locuri, respectiv câte 120, sunt disponibile și la Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza și la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazu” din Alba Iulia. În total sunt disponibile 360 de locuri, dintre care 60 pentru femei, iar termenul de întocmire și depunere a dosarelor este 04.03 – 26.04.2013.
Sute de locuri pentru ofițeri
Sute de locuri au fost scoase la concurs și pentru ofițeri. Criteriile specifice pentru cei care vor să devină ofițeri în Armata Română sunt vârsta de cel mult 26 de ani, să fie absolvenți ai învățământului liceal, cu diplomă de bacalaureat, iar dacă sunt elevi în ultimul an să facă dovada promovării examenului de bacalaureat, până la data concursului de admitere și să nu fi parcurs un program de studii universitare de licență cu finanțare de la buget.
La Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu au fost scoase la concurs 161 locuri, dintre care 33 pentru femei, la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov, 35 de locuri dintre care 7 pentru femei, iar la Aca-demia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța sunt disponibile 30 de locuri, dintre care doar 2 pentru femei. La Academia Tehnică Militară – București sunt disponibile 53 de locuri, dintre care 9 pentru femei. Alte 40 de locuri sunt disponibile la Institutul Medico-Militar din București. În total au fost scoase la concurs pentru ofițeri 319 locuri, dintre care 51 pentru femei.
Formarea maiștrilor militari
Persoanele care vor să devină maiștri militari trebuie să aibă cel mult 28 de ani împliniți în anul organizării concursului și să fie absolvenți de liceu.
La Åcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” sunt disponibile 68 de locuri, dintre care 7 pentru femei, iar la Åcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” sunt disponibile 38 de locuri, dintre care 8 pentru fete. La Åcoala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral I Murgescu” sunt disponibile 30 de locuri dintre care 2 pentru femei. În total sunt disponibile 136 de locuri, dintre care 17 pentru femei. Dosarele se depun în perioada 04.03 – 21.06.2013.
Alte 297 de locuri au fost scoase la concurs pentru subofițeri în activitate, soldați gradați profesioniști din sursă internă. 266 dintre aceste locuri sunt la Åcoala de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, dintre care 41 pentru femei. Alte 31, dintre care 6 pentru femei, sunt disponibile la Åcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”.
Persoanele care optează pentru aceste locuri trebuie să fie soldați/gradați profesioniști, să aibă cel mult 35 de ani și să fie absolvenți de învățământ liceal.