Mai mulți reprezentanți ai Agenției Naționale de Protecție a Mediului (ANPM), împreună cu cei de la Agenția vrânceană și oficiali ai unor ONG-uri au participat la seminarul „Inițiativa Verde – o șansă către un viitor curat”, în cadrul proiectului SINCRON. Scopul seminarului a fost participarea activă a societății civile la demersul de susținere, conservare și monitorizare a siturilor Natura 2000, precum și creșterea gradului de conștientizare la nivelul populației. Au participat experții români din domeniul protecției ariilor naturale protejate.
În cadrul seminarului a fost prezentat proiectul finanțat de Fondul European de Dezvoltare, ale cărui obiective sunt îmbunătățirea măsurilor de conservare a diversității naturale a faunei, florei și habitatelor din cele 9 arii protejate; eficientizarea metodelor de colectare a informațiilor privind resursele naturale, culturale și calitatea mediului din ariile protejate; crearea unei baze de date electronice care va îngloba planurile de management ale ariilor naturale protejate din România, conținând date relevante care să permită evaluarea stării de conservare a biodiversității și propunând obiective de conservare pentru speciile și habitatele din fiecare sit Natura 2000.
Printre ariile protejate incluse în programul pilot Natura 2000 se numără și Măgura Odobești. „S-a plecat de la ideea ca pe tot parcursul derulării proiectului să se realizeze un plan al managementului, astfel încât să știm ce a făcut fiecare custode sau administrator al ariilor protejate”, a precizat Elena Jurea, de la ANPM.