Veste deloc bună pentru angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP) și ai Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), instituții care ar putea fi desființate. Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat ieri, la Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți, că DSP-urile și CAS-urile județene vor fi desființate. Åefii DSP și CAS Vrancea nu cred că această măsură va fi pusă în practică. Dacă totuși va fi adoptată, peste 100 de persoane vor rămâne fără locuri de muncă.
Directorul DSP Vrancea, medicul Cătălin Graur, spune că nu a primit nimic oficial în legătură cu desființarea instituției pe care o conduce. „La noi nu a ajuns nimic oficial în acest sens. Singurul lucru pe care îl știu este declarația ministrului Nicolăescu, apărută în mass media. Nu știm ce se va întâmpla. Dar nu cred că are cum să ne desființeze, poate doar să ne reorganizeze, pentru că noi ne ocupăm cu inspecțiile sanitare, vaccinările, suprave-gherea bolilor, statisticile medicale. Încă nu știu ce va fi. Angajații sunt speriați, dar eu sper ca după reorganizarea instituției angajații să nu rămână fără un loc de muncă, mai ales că dispunem de numeroși specialiști”, a spus medicul Graur.
DSP are în organigramă 78 de posturi, dintre care 66 sunt ocupate. Atribuțiile pe care le îndeplinește DSP sunt variate, dar vizează în general supravegherea serviciilor acordate de medicina primară și serviciul de ambulanță, inspecția sanitară, derulează programe naționale, cum ar fi cel de vaccinare sau cel de supraveghere a sănătății mamei și a copilului, supraveghează și monitorizează fenomenele epidemiologice apărute la nivelul comunității. DSP are în subordine următoarele compartimente și servicii: compartimentul de supraveghere epidemiologică și controlul bolilor transmisibile; compartimentul de evaluare a factorilor de risc din mediul de viață și de muncă; serviciul de control în sănătate publică; compartimentul de evaluare și promovare a sănătății; laboratorul de diagnostic și investigare în sănătate publică; biroul de avize și autorizații; comisia de examinare a însușirii noțiunilor de igienă.
De asemenea, DSP derulează și programele naționale de boli netransmisibile, mai exact programul național de sănătate a femeii și a copilului și programul național de urgență prespitalicească. În subordinea DSP Vrancea sunt două unități, Serviciul de Ambulanță Județean și Centrul Județean de Aparatură Medicală.
Copaci nu crede în desființarea CAS
O altă instituție propusă pentru desființare este CAS, unde lucrează 47 de persoane, deși în organigramă sunt 51 de posturi. Mihai Copaci, președintele instituției, nu crede că instituția va fi desființată, ci reorganizată. „Eu nu pot fi de acord cu această măsură, pentru că mă așteptam ca în această perioadă să fie modificată legislația, în sensul introducerii asigurărilor facultative sau complementare. Nu cred că vor fi desființate casele de asigurări de sănătate, pentru că există foarte multe atribuții ale acestor instituții. De exemplu, la CAS Vrancea mai sunt 47 de angajați din 51 cât prevede statutul de funcții, în urmă cu ceva ani fiind nevoiți să disponibilizăm 7 angajați și din punct de vedere al capacității de muncă, există o încărcare foarte mare pe fiecare angajat. Mai exact, la eliberarea cardurilor europene de sănătate, la evidență asigurați, relația cu furnizorii, controale și derularea programelor naționale de sănătate. Cred că, cel mai probabil, CAS va fi reorganizată, iar activitatea va fi preluată de către casele regionale. Eu am încredere că toți oamenii politici din Vrancea vor face tot ce vor putea ca în Vrancea să fie o casă regională”, spune Copaci.
Acesta a mai precizat că angajații instituției sunt speriați de când a fost anunțată această măsură. „Într-adevăr, angajații sunt speriați. Au venit la mine să mă întrebe ce se întâmplă. Mai ales în această perioadă de criză e foarte greu să îți găsești un loc de muncă. Dar, repet, eu nu cred că vom fi desființați CNAS nu ne-a comunicat nimic oficial în acest sens, plus că pe 20 și 21 martie avem întâlnire cu conducerea CNAS pentru a discuta despre contractarea care va avea loc în aprilie”, a mai adăugat Mihai Copaci.
CAS are ca principal obiect de activitate asigurarea funcționării unitare și coordonate a sistemului de asigurări sociale de sănătate la nivel local. Instituția are în subordine următoarele servicii și compartimente: serviciul medical; compartimentul Programe de Sănătate, compartiment evaluare furnizori; compartimentul de planificare, compartiment de relații cu furnizorii, compartiment de relații cu asigurații; compartimentul de buget financiar contabilitate, compartimentul de administrare contribuții și creanțe, compartiment de achiziții publice și statistică.
Potrivit presei centrale, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, dorește desființarea CAS-urilor și DSP-urilor pentru a face economii la buget.