Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Boala Varicoasa – Doar o problema estetica??


Boala varicoasa – o problema estetica si atat ?

   Nici pomeneala. Bineinteles ca esteticul este important, mai ales la sexul feminin (dar nu numai), insa boala poate evolua catre complicatii foarte grave, cum ar fi ulcerul varicos, rana care nu se vindeca niciodata, inclusiv la persoanele carora nu le pasa de estetica.

Rolul factorului ereditar si ocupational in aparitia bolii varicoase

   Exista un asa numit „teren varicos”, legat de un tesut elastic mai putin elastic. Bineinteles,sunt ocupatii care predispun la aparitia afectiunii – persoane care stau mult in picioare pe loc – functionari, vanzatori, ospatari, frizeri.

Varicele si sarcina

   Sarcina poate „scoate la iveala” boala varicoasa, prin accentuarea presiunii in sistemul venos.Foarte mult depinde si de excesul ponderal acumulat in cursul sarcinii. Daca nu exista un bagaj ereditar, venele se for dezumfla treptat dupa circa 6 luni de la nastere.

Flebita superficiala si tromboflebita profunda

   Flebita superficiala este inflamarea venelor varicoase, care apar ca un cordon dur, reliefat, inrosite si dureroase sub piele.Deseori cedeaza la un tratament medicamentos si local cu tonice venoase.
   Tromboflebita profunda este mult mai grava, ea reprezinta colmatarea unei vene din sistemul profund cu un trombus (cheag) , cu potential emboligen, adica de desprindere si migrare spre un alt teritoriu venos .

Ulcerul varicos  – o problema dermatologica ?

   Ulcerul varicos este o complicatie a bolii varicoase, supranumit ” rana care nu se vindeca niciodata”, care, intr-adevar, este de multe ori etichetat ca o boala dermatologica, sau eventual, ca o consecinta a unui traumatism local. In realitate, daca nu se rezolva cauza, adica nu se trateaza boala varicoasa, nu exista conditii sa se vindece nici ulcerul varicos, asa incat pacientii merg ani de zile la dermatolog si isi aplica nenumarate tratamente locale, fara insa sa se prezinte pentru un consult la un medic flebolog, specializat in boala varicoasa.

Tratamentul neoperator al varicelor
   La ora actuala , pe langa clasicul tratament chirurgical, operator, al bolii varicoase, chiar „miniinvaziv” , cum este considerata metoda Angelescu (dovedita de multi ani ineficienta), exista mai multe modalitati de a trata neoperator boala varicoasa. Daca laserul, radiofrecventa, obtin rezultate bune, dar reclama totusi anestezie,sala de operatie si eventual asocierea unor procedee chirurgicale ( flebectomie), cea mai putin traumatizanta metoda este scleroterapia ghidata ultrasonografic, care presupune injectarea sub control Doppler a unor substante sclerozante in vena safena, cu efect bland dar consistent in a o scoate din torentul circulator si a rezolva in acest fel refluxul venos din boala varicoasa.

Venele reticulare = varice ?

   Venele reticulare – spider veins, sunt dilatatii ale unor ramuri venoase sub un mm, si nu au legatura neaparat cu boala varicoasa . Ele sunt inestetice, pot fi tratate, dar pot si reapare din aceeasi cauza – fragilitatea vasculara, in alte teritorii. Cel mai frecvent se utilizeaza injectarea cu substante sclerozante si radiofrecventa, uneori si laserul ,metode care distrug  micile dilatatii venoase  , insa pot apare altele noi, ce trebuie la randul lor tratate.

Boala varicoasa doar la un singur picior ?

   Nu. Boala apare bilateral, insa poate evolua intr-un stadiu mai avansat la un picior. Bineinteleles ca in timp va evolua si la celalalt. Iata de ce boala varicoasa trebuie tratata bilateral. Pot exista exceptii legate de existenta in antecedente a unui traumatism, in urma caruia poate apare o dilatatie venoasa atipica, de multe ori interpretata ca boala varicoasa sistemica.

De la mancarimi ale pielii la dermatita de staza si ulcerul varicos

   Toate acestea reprezinta simptome ale bolii varicoase. Prin insuficienta valvelor venoase, sangele neoxigenat ramane prizonier in venele varicoase, asa incat tesuturile sufera de „asfixie”, iata de ce unul din primele semne e reprezentat de mancarimile pe piele. Ulterior, suferinta tegumentului se traduce in pigmentare, asa numita dermatita de staza, iar spre final se ajunge la ulcerul varicos.

De ce se umfla picioarele ?

   As vrea sa punctez faptul ca edemele gambiere, desi foarte caracteristice bolii varicoase, nu ii sunt specifice, ele aparand frecvent in insuficienta cardiaca si renala. Iata de ce un set complet de investigatii este necesar de efectuat cand se constata persistenta lor.

   Pentru o programare în vederea unui consult răspundem la numerele de telefon 0237/231888, 0728.857.718 si 0785.294.360 (de luni până vineri, între orele 08.00-20.00 și sâmbăta între orele 08.00-12.00), iar pentru alte informații puteți accesa și pagina web www.laurusmedical.ro. Ne puteți găsi pe strada Popa Åžapca nr. 2 bis et. 1.

Vă așteptăm cu încredere în clinica noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?