Doamnele și domnișoarele din administrația locală și nu numai au primit cu ocazia zilei de 8 martie, flori crescute la serele Mîndrești.Tot aici sunt cultivate și îngrijite și frumoasele petunii care au înfrumusețat vara trecută orașul.
In serele Mîndrești miroase deja a primăvară. A primăvară autentică, cu parfum de zambile și frezii. Mii de fire au fost pregătite pentru a fi oferite femeilor din administrația locală și nu numai. Angajatele serelor au tăiat este 1.200 de fire de frezii și zambile și au împachetat aproximativ 500 de ghivece mici, cu primule. „Este o muncă de mai bine de două luni pentru a reuși să scoatem aceste flori. Åi ele nu sunt singurele pentru că în afară de aceste flori, specifice anotimpului primăvara, flori tăiate, cum le numim noi, este foarte multă muncă pentru florile pe care le scoatem pentru a fi plantate în oraș”, ne-a declarat inginerul horticol Otilia Stoica, de la serele Mîndrești.
Florile sunt cultivate prima dată în sera înmulțitor unde, din semințele îngrijite ies primele firicele de plante. Sunt atât de mici că într-o lădiță încap peste 2.000 de fire. De aici, sunt din nou sădite în ghivece mici. După ce mai cresc un pic sunt mutate pentru a treia oară în ghivece unde se dezvoltă și ne bucură sufletul, privirea, cu frumusețea lor. „Este o muncă de foarte mare precizie și răbdare. Câte un fir este mutat de trei ori pentru a ajunge afară, la aer. Tot procesul durează între două și trei luni”, ne explică Otilia Stoica. Munca în sine înseamnă pe lângă asigurarea unor condiții optime – în care factorii de mediu, umiditate, lumină, temperatură sunt atent urmăriți – și tratamente fitosanitare astfel încât floarea să nu fie atacată de dăunători. „Facem tratament preventiv ca să nu ajungem într-o situație extremă. Factorii de mediu sunt și ei bine stabi-liți. Musculița de seră este cea mai mare problemă a plantelor”, spune Otilia Stoica. Åi toată această muncă este călcată uneori într-o secundă de neatenție, poate chiar și de rea voință. „Dacă este civilizat nu calcă și nu rupe florile, dacă nu este civilizat atunci cu siguranță va fi neatent și le va rupe”, spune Otilia Stoica.
După Paște, orașul va fi înfrumusețat cu petunii curgătoare
Tot în serele de la Mîndrești sunt pregătite năsturași, pansele și ierburi perene care vor fi puse pe spațiile verzi din oraș. Ele sunt cultivate în sera rece, cum o numesc angajatele, pentru că sunt flori bia-nuale și rezistă la temperaturi mai mici. Ele vor fi puse în oraș în această lună, împreună cu lalele multicolore. La serele Mîndrești se pregătesc și petuniile curgătoare, cele care au înfrumusețat orașul și au mai ascuns din urâțimea betoanelor. Ele vor fi amplasate în centrul orașului și pe spațiile verzi, după sărbătorile pascale. „Teama cea mai mare este de îngheț. Sperăm să nu ne trezim cu vreo brumă care să le distrugă. Din acest motiv le vom pune după sărbătorile de Paște”, ne-a spus Otilia Stoica.
Cu toate că pare aproape incredibil, toate aceste mii de fire de flori, aproximativ 250 de mii, sunt îngrijite de doar trei angajate care sădesc, udă și plivesc fiecare floare. „Mai avem două angajate care au intrat în concediu de creștere a copilului și trei băieți care sunt fochiștii noștri și nu se ocupă de flori”, povestește Otilia Stoica. Așa că, dincolo de frumusețea gestului de a oferi și primi o floare, ar trebui să apreciem oamenii care au pus suflet și dăruire în fiecare firicel de frezie, zambilă sau primulă.