Prețul pentru o găină este de 30 de lei, iar pentru o gâscă sau un cocoș mai mare, 50 de lei. Iepurii de casă costă între 15 și 20 de lei.
În fiecare zi de miercuri și de duminică, cei care vor să cumpere o pasăre de curte o pot face de la sectorul destinat păsărilor și animalelor de casă din Piața Moldovei. O simplă privire te teleportează imediat în curtea bunicii de la țară, unde orătăniile își fac veacul, ciupind din când în când, câte un bob de porumb. Găini, cocoși, bibilici, gâște, curcani , toate își așteaptă sentința pe tarabe, mai ales că se apropie Lăsata Secului de carne și în majoritatea caselor se pregătesc adevărate festinuri gastronomice.
Numai că lumea nu prea cumpără, iar majoritatea țăranilor veniți din diferite comune ale județului erau foarte necăjiți că se întorc cu păsările acasă, ieșind în pierdere pentru că au dat bani pe transport și taxele la piață. „Eu nu am vândut nimic. Nu ne întreabă nimeni. Am adus gâsca să o dau că aveam acasă două gâște și un gâscan și am zis să păstrez numai una, de sămânță. Am cerut pe ea 50 de lei daâ nu-mi dă nimeni. Așa că mă duc acasă, o tai și o mănânc. Ce să faci, nevoia vinde, nevoia cumpără. Eu nu am pensie deloc. Am stat acasă și am crescut patru copii și nu am muncit nicăieri. Bărbatul meu era tractorist și pleca și nu avea cine să aibă grijă de ei. Acum sunt plecați în lume toți și îmi mai dau ei câte ceva, că altfel n-aș avea nimic”, spune Maria Preda, în vârstă de 67 de ani din Biliești.
Pentru o curcă se cereau 50 de lei. „Am venit cu patru curci la piață, am dat una. În rest, nimic! E lume necăjită, cu ce să ia?” spune un alt țăran din Mândrești. În cușcă își așteptau miercuri, noii stăpâni și urecheații iepurași, care se vindeau cu prețuri negociabile între 15 și 20 de lei. „Cei mai mari, mai dolofani costau câteva zeci de lei și din ei s-ar fi putut face o generoasă friptură la cuptor. Eu îi dau așa la mica înțelegere. Să zicem între 10 și 15 lei bucata, numai să vină cineva să îi ia”, spune un sătean din Golești.
„Lumea vrea congelături, nu mai cumpără găina crescută în curte cu boabe”
Necazul celor care mai cresc păsări așa cum se creșteau odată, fără hormoni și fără să se injecteze mai apoi carnea cu sare, este că oamenii nu mai au timp să cumpere găina sau cocoșul, să îl sacrifice și mai apoi să îl gătească, ceea ce inevitabil duce și la „falimentul” țăranilor. „Lumea cumpără congelături, nu mai cumpără găina noastră, de curte. Nu se poate trăi din așa ceva pentru că și cerealele pe care le dăm sunt scumpe și ele”, spune Gabi Grigoraș. Bărbatul afirmă că se ocupă de creșterea păsărilor într-o gospodărie de la Negrilești, iar împreună cu un cumnat le aduce la vânzare la Focșani. Ieri, a venit cu 8 găini și a cerut 30 de lei pentru fiecare, dar fără succes. „Mai am acasă 20 de găini, dar nici nu știu dacă se mai merită să le mai aduci pentru că, vinzi nu vinzi, taxele trebuie să le plătești!”, spune Gabi Grigoraș.
Sectorul de păsări, mai puțin vizibil
Sectorul de păsări este amplasat în spatele tarabelor de cartofi din exteriorul Pieței Moldovei și a fost realizat de curând de către reprezentanții Administrației Piețelor Focșani. Vânzătorii sunt nemulțumiți de faptul că plătesc aceeași taxă cu cei care vând legume și care câștigă mai mulți bani, dar și de faptul că sunt înconjurați de dube, fapt care îi face mai puțin vizibili pentru cumpărători. „Cei care știu de această piață, vin și se uită ca la zoo, admiră păsările și pleacă. În rest, lumea nu știe, pentru că suntem înconjurați de mașinile care stau aici pe post de magazii. Cei care au cartofii ne-au înconjurat cu mașinile din toate părțile, dar de plătit noi plătim la fel ca și ei, 9 lei pe zi. Vinzi, nu vinzi taxa trebuie plătită!”, spune Gabi Grigoraș.
Reprezentanții Administrației Piețelor Focșani spun că problema este greu de rezolvat pentru că parcarea din jurul acestui sector nu le aparține. „Înainte de a amenaja acest sector, păsările se vindeau pe trotuar în fața Direcției Silvice. Am încercat să le oferim cât de cât condiții, le-am pus tarabe, dar noi nu putem interzice proprietarilor de mașini să parcheze acolo. Nu este parcarea noastră, este a Primăriei. O să încercăm să montăm în zonă niște țevi ca să nu se mai parcheze atât de aproape de ei”, ne-a spus Fănică Popa, directorul Administrației Piețelor Focșani.