Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Dezbatere anti-violenţă la Panciu


   Casa de Cultură din Panciu a găzduit, ieri, dezbaterea „Alege să fii tu!”, din cadrul proiectului cu același nume, inițiat de Avocatul Elevului LIS, departament aparținând Consiliului Åžcolar al Elevilor de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici”. „Ideea acestui proiect mi-a venit la începutul semestrului I, când am fost eu însămi implicată într-un conflict verbal violent cu unul dintre colegii mei. M-am întrebat atunci: dacă mi s-a întâmplat mie, acest lucru nu li se poate întâmpla și altor elevi din liceu?”, a declarat, în deschidere, eleva Eliana Apreutesei Popescu, inițiatoarea proiectului.
   În opinia sa, un motiv de îngrijorare este faptul că, mai nou, actele de violență, indiferent de forma lor, se manifestă nu numai în rândul elevilor, ci și față de profesori. Eliana Apreutesei Popescu a precizat că, la Panciu, profesorii se bucură de încrederea liceenilor, lucru demonstrat de rezultatele unui sondaj realizat la începutul anului școlar, în care elevii și-au exprimat încrederea că dascălii pot să le rezolve conflictele.
   Invitați la dezbatere, comisarul șef Teodor Dumitrache și agentul de proximitate Ana Maria Buhai, de la Poliția Panciu, le-au vorbit elevilor despre cauzele violenței, referindu-se, în special, la conflictele apărute la nivel de grupuri, precum și la cele familiale. Ei au atras atenția adolescenților cu privire la anturajul pe care îl frecventează, la influența acestuia asupra comportamentului lor din școală, familie și societate, la ce riscuri se expun dacă se manifestă violent și de la ce vârstă pot răspunde penal.
   O abordare aparte a temei a aparținut preotului Maricel Bunea. Pornind de la principiile morale desprinse din Biblie, acesta i-a sfătuit pe elevi să-și respecte colegii, părinții, profesorii, să fie toleranți, să nu-și facă singuri dreptate și să nu răspundă la rău prin rău. Totodată, el le-a recomandat profesorilor și părinților să fie mai atenți și mai receptivi la nevoile copiilor, să comunice cu ei, pentru a le cunoaște mai bine problemele și de a-i ajuta să le rezolve înainte ca ele să degenereze în conflicte sau acte de violență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?