Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, a fost ales, ieri, Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. Alegerea s-a făcut de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în ședință de lucru la Reședința Patriarhală sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul a fost ales cu un număr de 41 voturi. Celălalt candidat la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, PS Ambrozie, a obținut șase voturi.
Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, a fost ales, ieri, Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. Alegerea s-a făcut de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit în ședință de lucru la Reședința patriarhală. După deschiderea lucrărilor, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc alegerea ierarhului titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Din cei doi candidați desemnați de către Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Sfântul Sinod l-a ales, prin vot secret, pe Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, în scaunul vacant de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei cu 41 de voturi din 47 voturi valabil exprimate.
Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate. Sfântul Sinod se compune din Patriarh, toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii eparhioți, episcopii-vicari patriarhali, episcopii-vicari și arhiereii vicari în funcțiune. Sfântul Sinod se întrunește anual în cel puțin două ședințe de lucru în perioadele de primăvară și toamnă, iar în ședințe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.
Scaunul arhiepiscopal de la Buzău a rămas vacant odată cu trecerea la Domnul, în după-amiaza zilei de 7 ianuarie 2013, a Înaltpreasfințitului Părinte Epifanie. Întronizarea Preasfințitului Părinte Ciprian Câmpineanul în demnitatea de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei va avea loc la 10 martie 2013. Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei va avea loc în Catedrala arhiepiscopală cu hramul Înălțarea Domnului, din municipiul Buzău, în ziua de duminică, 10 martie 2013, după Sfânta Liturghie.
„Nu ateismul militant este problema, ci indiferența religioasă, delăsarea duhovnicească”
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel declara în urmă cu o săptămână că noul Arhipăstor al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei trebuie să păstreze moștenirea primită și dacă e posibil să o completeze. „În situația economică financiară a României de astăzi însăși menținerea tuturor instituțiilor create și organizate este o sarcină nu prea ușoară, deoarece sunt instituții și programe începute, mai ales programe sociale care trebuie continuate. Biserica având o lucrare cu valoare de simbol trebuie să aducă speranță prin lucrările sale. Nu are voie să lucreze în așa fel încât să se constate eșecul. Deci, odată un lucru început, cum ar fi îngrijirea bolnavilor, ajutorarea săracilor și multe alte activități care au adus speranță și bucurie, ele trebuie continuate. Nu se pot întrerupe în mod arbitrar sau prin simplul fapt că nu mai avem mijloace de susținere, ci trebuie căutate noi mijloace de susținere pentru activitățile începute”, a spus Patriarhul Daniel.
Preafericitul Părinte Patriarh a mai arătat că misiunea noului Arhipăstor al Buzăului și Vrancei este să dezvolte o activitate culturală mai intensă, o activitate teologică și spirituală care să pună în valoare aspectele principale ale credinței ortodoxe, valorile perene ale Ortodoxiei, dar și ale spiritualității românești. De asemenea, noul Arhipăstor trebuie să intensifice preocuparea sa pentru viața monahală. „Au existat trei mănăstiri când a venit Înaltpreasfințitul Epifanie la Buzău, iar acum sunt peste 30. Aceste mănăstiri, îndeosebi cele noi, trebuie sprijinite mai mult, nu toate având număr suficient de monahi”, a spus Preafericirea Sa.
Patriarhul Daniel a mai precizat că trebuie acordată o atenție deosebită copiilor și tinerilor, deoarece secularizarea este, astăzi, cel mai mare dușman al credinței. „Nu atât ateismul militant este problema, ci nihilismul sau indiferența religioasă sau spirituală, delăsarea duhovnicească, care se vede adesea în Occident prin catedrale goale, candele stinse și suflete pustii. Secularizarea nu este ceva care stă în fața noastră, ci este un duh care intră în mintea omului, în privirea lui, comportamentul lui, din toate părțile. Fenomenului secularizării de astăzi nu i se poate răspunde decât cu o spiritualitate, cu o sfințenie mai intensă și mai profundă. Cel care se roagă mai mult acela biruiește”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Noul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei este doctor în teologie
Noul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul s-a născut în județul Iași la Suhuleț, în data de 19 aprilie 1965. În anul 1987 a absolvit Seminarul Teologic din Buzău, apoi în 1992 devine licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă București. Studiile doctorale în teologie le urmează la Universitatea Aristotelica, Tesalonic, Grecia, obținând titlul de doctor în anul 1997. Între anii 1998 -1999 urmează la Bari, Italia, Studii de bizantinologie și ecumenism. În 1992, a intrat în monahism la mănăstirea Crasna, jud. Prahova.
În 2000 a fost hirotonit ieromonah, iar în iulie 2002, a fost ales Episcop-vicar patriarhal (hirotonit arhiereu la 22 septembrie 2002), coordonând: Cancelaria Sfântului Sinod și sectoarele Relații Bisericești și Interreligioase, Comunități Externe și Social- Filantropic. Din anul 2009, este Secretarul Sf. Sinod al B.O.R. Este președintele Comisiei Patristice a Patriarhiei Române, membru în Comisia Mixtă de Dialog Teologic între Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică și membru în Conferința Panortodoxă Presinodală.
Epifanie Norocel a murit în 7 ianuarie
Fostul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, ÎPS Epifanie Norocel a încetat din viață în 7 ianuarie a.c., în timp ce se deplasa spre Mănăstirea Brazi din orașul Panciu. Arhiepiscopul Epifanie suferea de afecțiuni cardiace de mai multă vreme și se afla sub tratament de specialitate, iar cauza decesului a fost embolia pulmonară. ÎPS Epifanie Norocel a fost înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, la funeralii participând aproximativ două mii de credincioși, dar și peste șapte sute de preoți, monahi, înalți prelați din toată țara, precum și politicieni și reprezentanți ai autorităților locale din Buzău și Vrancea. Arhiepiscopul Epifanie Norocel împlinise 80 de ani la jumătatea lunii decembrie 2012. La 25 aprilie 1982 a fost ales Episcop al Buzăului, fiind instalat în 4 iulie 1982, unde a păstorit până la momentul decesului. Atribuțiile lui Epifanie Norocel au fost preluate de Patriarhul Daniel, atribuții care vor fi preluate de noul arhiepiscop odată cu instalarea sa oficială în data de 10 martie.
Cuvinte de apreciere
Preoții din Vrancea au numai cuvinte de apreciere la adresa noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei.
„L-am cunoscut personal pe Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, în 2005, atunci când a venit la Focșani ca delegat din partea Patriarhiei pentru a supraveghea construcția mai multor case la Vulturu, după inundații. Este un om foarte bine pregătit, vorbește trei limbi străine, greacă, franceză și italiană, a dat doctoratul în Grecia, are studii post-doctorale în Italia. Consider că este o alegere de Sus, de la Dumnezeu, sub inspirația Duhului Sfânt. Trebuie continuată activitatea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Epifanie, din punct de vedere social, cultural, filantropic. Chiar dacă și în Biserică se simte criza, sunt sigur că noul Arhiepiscop își va folosi înțelepciunea cu care Dumnezeu l-a înzestrat spre binele nostru, al tuturor” – protopop Nicolae Cobzaru, Protoieria Focșani.
„I-am urmărit activitatea Preasfințitului Părinte Ciprian Câmpineanul, am vizionat jurnalele de la Trinitas TV, este un om cu prestanță, cu o slujire ireproșabilă, un teolog de prestigiu, un om de cultură. Cred că va fi un nou Antonie Plămădeală al Buzăului. Consider că este cea mai bună alegere, inspirată de Dumnezeu, este un ierarh pe meritul Arhiepiscopiei noastre”, a declarat preotul Florentin Răuță, de la Catedrala „Cuvioasa Paraschiva”. Părintele speră că vor fi vremuri mai bune și pentru Catedrala din Focșani. „Bani am avut doar în urma demersurilor președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, chiar și când nu se afla la guvernare, și către domnia sa se îndreaptă mulțumirile mele. Focșănenii, vrâncenii merită să aibă o catedrală”, spune preotul Răuță.
„Veștile sunt bune, noi îl așteptăm cu toată dragostea. Am auzit de bine, este un om cult, pregătit, liniștit, cu dragoste față de preoți. Cred că va revigora activitatea vieții duhovnicești, căci omul potrivit la locul potrivit poate rezolva multe” – Preot Valeriu Balica, Biserica Donie din Focșani.