Fiscul a comunicat contribuțiile și salariile care vor fi luate în calcul de contabilii vrânceni la declarațiile ce trebuie depuse în acest an. Conducerea Direcției Generale a Finanțelor Publice a anunțat că, din cauza întârzierii publicării legii bugetului asigurărilor de stat, la calculul câtorva contribuții va fi utilizat salariul mediu pentru luna februarie. „Deoarece Legea bugetului asigurărilor de stat pentru anul 2013 a fost publicată în cursul lunii februarie, pentru luna ianuarie 2013, se va mai utiliza salariul mediu de 2.117 lei în următoarele situații: calculul contribuțiilor sociale la fondul de pensii, în condițiile în care veniturile din salarii depășesc plafonul maxim de 5 salarii medii pe economie; calculul indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă; stabilirea contribuției individuale la fondul de pensii de către plătitorii veniturilor din activități independente cu impunere prin stopaj la sursă”, se arată în comunicatul DGFP.
Referitor la contribuții, acestea rămân practic neschimbate. Astfel, cotele pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate sunt de 5,2% în cazul angajatorilor și de 5,5%, cota pentru contribuția individuală. În cazul cotelor pentru contribuția de asigurări sociale acestea sunt de 31,3% pentru condiții normale de muncă, datorată de angajator și angajați, din care 10,5% datorată de angajați și 20,8% datorată de angajatori. Pentru condițiile deosebite de muncă cota este de 36,3%, datorată de angajator și angajați, din care 10,5% datorată de angajați și 25,8% datorată de angajatori. În cazul condițiilor speciale de muncă se ajunge la 41,3%, datorată de angajator și angajați, din care 10,5% datorată de angajați și 30,8% datorată de angajatori. „În cota de contribuție individuală de asigurări sociale este inclusă și cota de 4% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat”, explică DGFP.
Cotele pentru contribuția la fondul asigurărilor de șomaj sunt de 0,5% în cazul celor datorate de angajatori, de 0,5% pentru contribuțiile individuale și ajung la 1% în cazul contribuției datorate de către persoanele asigurate în baza contractului de asigurare pentru șomaj.