Agentul șef Ionel Velica este șeful Postului de Poliție din Vulturu. Veghează la liniștea a aproape 8.000 de oameni, care trăiesc în cele cinci sate ale comunei. Polițistul își desfășoară activitatea alături de cei cinci colegi ai săi, respectiv agent șef principal Costel Stan, agent șef Adrian Rusu, agent Nicoleta Banu, agent Ionuț Constantin și agent Ionel Obreja. Trei dintre colegii săi sunt mai tineri și au mai puțină experiență în munca de poliție, motiv pentru care șeful de post se străduiește să-i inițieze în tainele meseriei și să-i facă să-și iubească munca. Polițistul iubește toți copiii, după terminarea liceului fiind profesor timp de un an.
Monitorul de Vrancea și-a propus să vi-i prezinte, în fiecare joi, pe șefii posturilor de poliție din localitățile județului. Nu ratați edițiile viitoare!
Își iubește meseria, are o slăbiciune pentru copii și este pasionat de vânătoare. După 17 ani de activitate în slujba cetățenilor, șeful Postului de Poliție din comuna Vulturu, agent șef Ionel Velica, merge în fiecare zi la serviciu cu aceeași plăcere. Consideră că meseria sa este extrem de frumoasă și îi oferă satisfacții fantastice. „Nimic nu se compară cu bucuria de pe chipul unui om, atunci când îi rezolvi o problemă. Este un sentiment extraordinar”, mărturisește polițistul. Agentul șef este de părere că fiecare dintre noi ar trebui să facem ceva pentru ca cei mici, copiii, să crească frumos, pentru a deveni oameni responsabili și respectabili. „Am și eu copii și aș vrea să-i văd în siguranță. Ei sunt cei care vin din urmă și cred că fiecare dintre noi ar trebui să muncim puțin mai mult pentru a-i aduce acolo unde trebuie”, a adăugat polițistul.
Atunci când nu aleargă după hoți, când nu aplanează conflicte sau nu administrează probe în dosare, polițistul este la școală. Discută cu elevii la orele de dirigenție și află de la ei foarte multe lucruri. Iubește copiii deoarece în tinerețe a fost cadru didactic. După terminarea liceului, polițistul, născut la Dumbrăveni, a predat un an la școala din satul Lacu lui Baban din comuna Gura Caliței. Nu a stat mult la catedră, dar atunci când a plecat a lăsat ceva în urma sa. A pus umărul la treabă și împreună cu localnicii a construit gardul împrejmuitor al unității de învățământ.
Pentru că și-a dorit mult să fie polițist, după un an de muncă în învățământ, s-a reorientat, iar în 1995 a îmbrăcat pentru prima dată haina albastră cu epoleți, pe care o poartă și astăzi cu mare responsabilitate și cu mândrie. Åi-a desfășurat activitatea la Dumitrești, Bolotești, Obrejița, iar în decembrie 2005 a venit la Postul de Poliție din comuna Vulturu, unde lucrează și astăzi. „Meseria asta este extrem de frumoasă. Îți oferă satisfacții fantastice. Atunci când pui la bătaie tot ce trebuie ai satisfacții deosebite. Bucuria unui om pe care îl ajuți într-o problemă pentru mine este extrem de importantă. Meseria asta mi-a fost dragă dintotdeauna. Te bucuri de multe lucruri. Un an am fost cadru didactic și am renunțat pentru că mi-am dat seama că asta vreau să fac”, spune șeful de post.
Toate problemele pornesc de la alcool și sărăcie
Comuna Vulturu este cea mai mare comună din județ. Are aproximativ 8.000 de locuitori și cinci sate arondate. Unde sunt oameni mulți și problemele sunt multe. Ionel Velica spune că se confruntă cu toată gama de infracțiuni, începând de la cultura de canabis într-o casă din satul Boțârlău, până la crima de anul trecut, când un bărbat și-a omorât tatăl. „Avem toată gama de infracțiuni. Am avut și o infracțiune de omor anul trecut, la Boțârlău. Este vorba despre fiul care și-a omorât tatăl. Acolo era o stare conflictuală veche. Noi știam de ea și mergeam acolo de fiecare dată. Numai că nu a existat niciodată nicio plângere, pentru că părinții nu vor să le facă rău copiilor. I-am supravegheat îndeaproape. Fiul era consumator de băuturi alcoolice. De la asta a și plecat totul”, a povestit Velica.
Totuși, cele mai multe probleme sunt create de hoți. Casele nelocuite sunt mană cerească pentru aceștia, iar locuitorii nu înțeleg că trebuie să-și asigure imobilele, pentru că refacerea unei uși sparte costă mai mult decât un sistem de supraveghere.
„Predomină infracțiunile contra patrimoniului. Se fură din casele nelocuite. Mulți cetățeni sunt plecați în străinătate, casele sunt lăsate în grija rudelor, vecinilor sau a nimănui și așa apar și problemele. Puțini sunt cei care le asigură corespunzător. De fiecare dată când cetățenii vin în țară ne întâlnim cu ei și le spunem ce măsuri trebuie să-și ia pentru a nu avea probleme. Din păcate, unii nu înțeleg și nu avem ce să le facem”, a adăugat șeful de post.
Agent șef Ionel Velica spune că cei mai mulți dintre cei cercetați pentru furt sunt tineri, care nu au bani. „Persoanele care comit astfel de fapte sunt persoane nevoiașe. Tentațiile sunt mari și consideră că este mai ușor să furi pentru a face rost de bani decât să muncești. În plus, în toate barurile sunt aparate cu jocuri și sunt tentați. A fost un grup de la Suraia care ne-a creat probleme și am mai avut și un cetățean din localitate care a spart cinci locuințe. A fost prins și acum își ispășește pedeapsa”, a precizat polițistul. Potrivit acestuia, hoții sunt versați pentru că la știri sunt prezentate moduri de operare în amănunt, lucru care nu ar trebui să se întâmple.
Prevenirea violenței în școli, principala preocupare
Åeful de post le acordă o atenție deosebită copiilor din comuna Vulturu și nu numai. Este îngrozit de ceea ce se întâmplă în școlile din țară, motiv pentru care este aproape nelipsit de la orele de dirigenție, unde discută cu elevii despre toate problemele. „Este o mare problemă cu violența în școli. Nu trece o zi fără să fie un incident într-o școală. De când sunt polițist, acest aspect m-a preocupat. Am o slăbiciune pentru copii și am considerat că trebuie să mă implic în educația lor. Merg la școală frecvent și desfășor activități care îi ajută să înțeleagă ce este bine și ce nu. Le prezint situațiile altfel, cu filme și imagini. Efectul pe care aceste activități îl au asupra elevilor este bun. Nu am avut incidente în școală, iar asta mă bucură enorm. Absenteismul școlar este scăzut și cred că am și eu un merit în treaba asta. Am fost și la școlile din alte comune. Copiii au fost încântați. Când văd ceva, percep altfel decât atunci când le vorbești și poate nu înțeleg. La școală la Vulturu suntem zilnic. Urmărim traseele elevilor. Nici nu știți câte aflu de la copii. De obicei merg la orele de dirigenție și purtăm discuții fără cadrele didactice. Copiii vorbesc, spun ce probleme au, iar asta este foarte important. Sunt copii cu probleme sociale, cu părinți plecați în străinătate, cu dizabilități, cu probleme de comportament, și atunci trebuie să știi să-i integrezi în colectiv, să-i aduci acolo unde trebuie”, mărturisește omul legii.
El a adăugat că în cazul copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate, singurătatea își spune cuvântul. În opinia sa, cineva trebuie să suplinească lipsa părinților. „Mereu am spus că educația pleacă de acasă, se continuă la școală și se perfecționează pe tot parcursul vieții. Dacă fundamentul nu există, atunci este o problemă. Copiii știu foarte bine ce au de făcut. Au înțeles. Să-i vedeți ce fel merg pe partea stângă a drumului. Mai degrabă greșesc atunci când sunt cu părinții și mereu le-am spus să nu strice ceea ce noi încercăm să construim”, a precizat agentul șef.
În 2005, când apele Siretului aproape că au măturat de pe fața pământului satul Vadu Roșca, Ionel Velica nu era polițist în Vulturu. Totuși, a văzut dezastrul provocat de ape, deoarece a venit cu ajutoare pe care le-a distribuit sinistraților. A avut mari emoții în 2010, când Siretul creștea văzând cu ochii, iar oamenii începuseră deja să-și strângă agoniseala pentru a se slava din calea apelor. „Au fost 10 zile de foc. Am stat pe digul de la Vadu Roșca și vedeam cum cresc apele Siretului. Oamenii erau foarte panicați. Am avut emoții mari, dar am trecut cu bine”, își amintește șeful de post.
A primit „Medalia Bărbăție și Credință”
În biroul polițistului sunt puse la loc de cinste mai multe diplome și o poză cu cei doi copii ai săi, o fetiță de șase ani și un băiat de 11 ani, de care șeful de post este foarte mândru. Atunci când i se face dor de copii și nu-i poate vedea pentru că are de lucru, aruncă un ochi la poza din perete, de unde copiii îi zâmbesc.
În ceea ce privește diplomele, acestea au fost primite de-a lungul anilor, fie la finalizarea unui curs, fie la împlinirea a 15 ani de activitate. Cea mai recentă diplomă este din 2012. Atunci a fost decorat de președintele țării cu Medalia Bărbăție și Credință clasa a III-a cu însemne pentru civil pentru activitățile desfășurate în iarna lui 2012, când comuna a fost izolată aproape o lună, iar el era singur la post. „A fost o perioadă grea. Oamenii aveau tot felul de probleme. Care erau bolnavi, care nu aveau provizii. Am muncit trei ore cu un buldoexcavator ca să aducem o gravidă la șosea. Veneau elicopterele, aruncau insulina și noi o luam și o distribuiam bolnavilor”, mărturisește agentul șef Velica.
Åeful de post este și vânător. În birou are un fazan și un cap de căprior împăiate. Regretă că nu-și poate înmulți trofeele pentru că nu prea are timp să mai meargă la vânătoare. Recunoaște cu regret că ar trebui să dedice mai mult timp familiei, însă problemele sunt multe, iar oamenii trebuie ajutați atunci când au nevoie, pentru că „polițiștii sunt alături de oameni și lucrează pentru ei”.
În ceea ce-i privește pe colegii săi mai tineri, șeful de post spune că nu sunt foarte motivați, dar încearcă să-i motiveze și să-i facă să-și iubească meseria. În opinia sa „dacă nu cunoști omul nu știi nimic”.