Reprezentanții pensionarilor vrânceni s-au întâlnit cu cei care conduc sistemul sanitar, pentru a discuta despre reforma în domeniul Sănătății. Discuțiile au avut loc ieri, la ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice. Pensionarii s-au declarat, din start, nemulțumiți de sistemul sanitar, mai ales de serviciile medicale pe care le primesc. Aceștia au reclamat atitudinea nepotrivită a medicilor față de pacienți, faptul că trebuie să plătească pentru serviciile medicale care li s-ar cuveni în mod gratuit, fiind nemulțumiți de faptul că medicii îi dirijează către anumite farmacii, care monopolizează astfel piața.
„Sunt complet nemulțumit de calitatea serviciilor pe care ni le asigură cei la care suntem asigurați și plătim lună de lună contribuții. Nu ni se asigură serviciile medicale care ni se cuvin. S-au predat la ANAF încasările, dar nu se simte nicio îmbunătățire. Se fac tot felul de propuneri, dar cam atât. De exemplu, am fost la medic, că sufăr de diabet. Åi m-a luat la tot felul de întrebări, că de ce nu mi-am făcut analizele, că de ce nu am cuponul de pensie, că trebuie să plătesc nu știu ce, apoi m-a dat și afară. Așa fac medicii, apoi ne cheamă la ei la privat. D-asta se aglomerează UPU, unde se așteaptă mult, pentru că medicii specialiști nu-și fac treaba. În Sănătate este un haos care e plătit din banii noștri. Noi ne dorim ca noua Lege a sănătății să schimbe structura. Să fie un nivel de finanțare mai mare, iar relația bolnav furnizor de servicii medicale să fie mai bună”, a spus, revoltat, Vasile Vâlcu, președintele Asociației Pensionarilor din Vrancea.
Un alt pensionar a propus ca veteranii de război să aibă prioritate la consultațiile la medic. „Suntem bătrâni, suntem bolnavi și vrem să murim acasă, nu pe holuri. Ar fi bine dacă veteranii de război ar avea prioritate la medic, să nu mai stăm să așteptăm”, a spus acesta. Pensionarii i-au rugat pe reprezentanții instituțiilor sanitare să ia atitudine și să se mobilizeze pentru a se asigura un sistem de sănătate public de calitate.
În cadrul ședinței, managerul Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă, a venit cu o veste bună. El a spus că peste trei luni, medicul diabetolog care în prezent este în concediu de creștere a copilului se va întoarce la serviciu, prin urmare pacienții cu diabet vor fi consultați mult mai repede. „Medicul Gheorghe Cocioabă va rămâne pe Secție și pe Urgențe, iar doamna doctor care va veni va fi pe Ambulatoriu, astfel se va rezolva problema pacienților cu diabet”, a afirmat Mîndrilă. La rândul său, prefectul le-a spus pensionarilor că le oferă tot sprijinul și că va ține cont de problemele care i-au fost comunicate.
În cadrul aceleiași întâlniri, președintele Casei de Asigurări de Sănătate, Mihai Copaci, a prezentat analiza acțiunilor de control desfășurate anul trecut, dar și situația plăților către furnizorii de servicii medicale. Directorul DSP, Cătălin Graur, a prezentat mecanismul de coplată, care urmează a fi aplicat la nivelul spitalelor în momentul externării, având o valoare cuprinsă între 5 și 10 lei.