Pălăria unui vechi rege respectat din Coreea, Sejong cel Mare, a fost găsită la 500 de ani după ce a fost furată de invadatori japonezi și, odată cu ea, și cheile alfabetului coreean, ascunse în cusăturile ei, au anunțat surse oficiale. Regele Sejong, numit și âregele umanistâ, a domnit între 1418 și 1450. Lui i se atribuie inventarea alfabetului âhangulâ, din care provine scrierea coreeană și care a înlocuit caracterele chineze.
Hangul, alfabetul coreean, este un sistem de scriere unic, considerat cel mai creativ alfabet dezvoltat în lume, având la bază o metodologie științifică. Rămâne scrierea folosită, și după 500 de ani, în Coreea de Sud și Coreea de Nord.
Potrivit lui Lee Sang-Gyu, profesor de literatură și lingvistică coreene la Universitatea Kyungpook, pălăria Ikseongwan, acoperământ tradițional, a fost achiziționată în 2012 din Japonia de un colecționar sud-coreean. Colecționarul a donat-o apoi statului.
Pălăria, una din numeroasele obiecte regale furate în timpul inva-ziilor japoneze în Coreea din secolul al XVI-lea, âva contribui la o mai bună înțelegere și cunoaștere a creației hangul și a vechilor obiceiuri regaleâ, a afirmat profesorul universitar în presă.