Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Şerveţele umede cu imagini din desene animate, periculoase pentru copii


   Comisarii de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) au scos de pe piață produse cosmetice expirate, în valoare totală de 500 de lei, și au oprit temporar de la comercializare cosmetice în valoare de 51 de mii de lei. Neregulile au fost constatate în timpul verificărilor efectuate săptămâna trecută. Au fost verificați 31 de operatori economici de pe raza județului, care comercializează produse cosmetice, dintre care un  importator, 7 distribuitori en-gros și 23 comercianți en-detail.
   La 27 operatori economici s-au constatat abateri de la prevederile privind protecția consumatorilor. Valoarea totală a produselor controlate a fost de 250.000 lei. La peste 20 la sută dintre ele s-au înregistrat abateri privind etichetarea, încadrarea în durata minimă de valabilitate sau conformitatea produselor. S-a mai constatat comercializarea de produse periculoase, cu risc pentru consumatori, cum ar fi diverse mărci și sortimente de șervețele umede pentru bebeluși. „Sunt adresate direct copiilor prin denumire și grafică (fotografii din desene animate), însă conțin iodopropynyl butylcarbamate (IPBC) (un conservat pentru produse cosmetice- n.r.) în lista ingredientelor, contrar prevederilor Regulamentului 76/768//CE și altor reglementări în domeniu, care interzic utilizarea IPBC în produsele cosmetice destinate copiilor sub 3 ani. S-a întocmit notificare de alertă pentru a fi introdusă prin Sistemul rapid de alertă RAPEX”, se arată într-un comunicat de presă al CJPC.
   Comisarii au depistat și produse periculoase, notificate de alte autorități europene, cum ar fi farduri. De asemenea, s-au găsit la comercializare produse cosmetice în afara termenului de valabilitate, cum ar fi creme hidratante, gel de păr, acetonă, lac de unghii, șampoane, after shave, la 5 operatori economici. La 18 operatori s-au constatat diverse abateri privind informarea consumatorilor asupra unor elemente obligatorii la comercializarea produselor cosmetice. La 15 operatori economici, s-au constatat lipsa informațiilor în limba română asupra caracteristicilor produselor cosmetice comercializate sau traducerea incompletă a acestora și neafișarea orarului de funcționare. „Consumatorii trebuie să fie atenți, mai ales la avertismentele existente pe produse, la eventualele riscuri și contraindicații ale produselor cosmetice. În ultima vreme, piața județului Vrancea este invadată de o multitudine de produse cosmetice aprovizionate de mici întreprinzători direct din țări ale Uniunii Europene – Polonia, Slovacia, Marea Britanie, aceste produse fiind mai ieftine, dar nefiind traduse în limba română, ceea ce poate da naștere la confuzii în rândul consumatorilor. Oricând consumatorii pot sesiza nemulțumirile lor privind aceste produse la sediul CJPC Vrancea sau prin mail, în continuare soluționarea petițiilor consumatorilor fiind prioritate pentru instituția noastră”, a precizat Dumitru Dilă, comisar șef adjunct al CJPC.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?