Medicii de familie vrânceni susțin relansarea campaniei de vaccinare anti-HPV, considerând că este un mod eficient de prevenire a îmbolnăvirii de cancer de col uterin. „Dintotdeauna am susținut campaniile de vaccinare care se adresează populației, mai ales cele care sunt bine organizate și fundamentate. Nu se pune problema ca noi, medicii de familie, să susținem această campanie, dar sperăm că dacă campania anti-HPV va fi relansată în acest an, să fie mult mai bine mediatizată, nu ca cea precedentă, care a fost o campanie heirupistă. Sperăm că noua campanie să fie mult mai bine pusă la punct, pentru că noi o vom susține. Suntem actori din sistem, alături de pacienți, și sperăm ca de această dată să aibă succes. La prima campanie, oamenii au preferat să se documenteze de pe internet, unde a fost derulată o campanie negativă, dar aceștia trebuie să țină cont de faptul că medicul nu poate fi înlocuit cu internetul. Plus, vaccinul anti-HPV protejează împotriva cancerului de col uterin și nu au fost reacții adverse”, este de părere medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.
Medicii de familie din întreaga țară și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților susțin relansarea campaniei de vaccinare anti-HPV la cerere, în condițiile în care anual, în România, mii de femei mor din cauza cancerului de col uterin. „În eventualitatea lansării, în anul 2013, a unui program de vaccinare anti-HPV (la cerere), Societatea Națională de Medicină de Familie își declară sprijinul față de o asemenea decizie inițiată de Ministerul Sănătății. Mai mult, SNMF dorește să fie un partener al Ministerului Sănătății și să se implice în mod activ în campania de comunicare și educare a populației și a medicilor de familie cu privire la vaccinarea anti-HPV, campanie ce trebuie neapărat să însoțească campania de vaccinare. Prevenția și profilaxia sunt domenii care ne interesează în mod deosebit, iar aducerea Programului Național de Vaccinări la nivelul firesc al secolului XXI este un deziderat pe care îl susținem de ani buni”, a declarat Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicină a Familiei, într-un comunicat.
Vrâncencele au refuzat vaccinarea
În județul Vrancea, precedenta campanie de imunizare împotriva HPV a fost un eșec, fiind imunizate foarte puține tinere. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, de la finele anului 2009, de când a debutat campania, și până în prezent au fost vaccinate 1.372 de tinere, din care 1.108 au primit toate cele trei doze necesare. În total, au fost administrate 3.756 de doze de vaccin anti-HPV.
La grupa de vârstă 12-14 ani au fost vaccinate cu una, două și trei doze 198 fete; la grupa de vârstă 15-19 ani au fost vaccinate cu o singură doză 328 de fete, cu două doze 314 tinere, cu trei doze 284 de tinere; la grupa de vârstă 20-24 de ani au fost imunizate cu o singură doză 319 tinere, cu două doze 294 de tinere, iar cu trei doze 269 de tinere; la categoria de vârstă peste 24 de ani au fost înregistrate cele mai multe vaccinări, cu o singură doză fiind imunizate 527 de femei, cu două doze 469 de femei, iar cu trei doze 357 de femei.
Medicii spun că administrarea celor trei doze asigură imunizarea completă și, deși în stocurile DSP mai sunt 100 de doze de vaccin, tinerele nu se mai prezintă la vaccinare. Potrivit doctorilor, vaccinarea este singura cale de prevenire a apariției cancerului de col uterin. România este pe primul loc în Europa la numărul deceselor cauzate de această boală. Din păcate, în 2009, când a fost inițiată campania, s-a dus o campanie mediatică agresivă împotriva vaccinului, care ar fi avut reacții adverse. Începerea vaccinării a coincis cu decesul mai multor femei, care sufereau, însă, de alte boli.