Peste șase mii de hectare de teren ar putea fi irigate în această vară, estimează conducerea filialei județene a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Vrancea. Directorul Dan Mocanu a declarat că, până la sfârșitul lunii februarie, fermierii trebuie să încheie contractele multianuale pentru acest an și să achite tarifele anuale la punctul de livrare. Din acești bani urmează să fie executate lucrările necesare pentru ca stațiile de pompare și sistemele de distribuție a apei către beneficiari să fie funcționale. „În această perioadă ne aflăm în etapa de încheiere a contractelor multianuale pentru anul 2013 cu potențialii beneficiari ai apei de irigații. Cred că și în acest an vor fi contracte pentru o suprafață de peste șase mii de hectare de teren și sperăm să primim avansul până la sfârșitul acestei luni astfel încât să putem efectua lucrările de întreținere pentru ca stațiile să fie funcționale”, a afirmat directorul Dan Mocanu.
Anul trecut, fermierii vrânceni au contractat o suprafață de 6.071 hectare pentru a fi irigată, însă, în cursul anului, nu au cerut apă decât pentru 852 hectare. Cea mai mare suprafață irigată a fost la Nănești-Măicănești, respectiv 666 hectare. Au fost irigate culturi de porumb boabe, floarea soarelui, grâu, legume și cartofi.
Din păcate, singurele zone care pot fi irigate în acest an sunt la amenajarea gravitațională din zona Å¢ifești-Bolotești și cea de la Nănești-Măicănești. În schimb, amenajarea de irigații de la Biliești-Slobozia Ciorăști nu a fost finalizată după ce a fost practic distrusă la inundațiile din 2005. Abia după patru ani, în 2009, au fost aprobate primele fonduri pentru lucrările de reabilitare. Necesarul de fonduri pentru continuarea lucrărilor se ridică la circa 2,5 milioane de lei, respectiv pentru 33% din investiție. Amenajarea de irigații ar putea asigura apă pentru 14 mii hectare de teren agricol.
Directorul Dan Mocanu a precizat că tarifele de irigații pentru acest an au fost publicate în Monitorul Oficial, iar cele mai mici valori sunt la amenajarea Putna. Astfel, fermierii din Organizația Utilizatorilor de Apă din Å¢ifești vor plăti un tarif anual de 8,26 lei/hectar, iar pentru fiecare o mie de metri cubi de apă a fost stabilit prețul de 4,95 lei. Este un preț foarte mic din cauza consumului redus de energie electrică pentru pomparea apei.
În schimb, tariful crește pentru fermierii din Nănești-Măicănești. În amenajarea Nămoloasa – Măxineni, tariful anual oscilează, în funcție de stația de punere sub presiune, între 6,28 și 28 lei/hectar. În ceea ce privește tariful de livrare, la SPP 1 și 3, acesta este de 108,10 lei / 1000 metri cubi de apă. Pentru SPP 4, 8, 10, 13, 14, 15 A și 15 B tariful de livrare oscilează între 84,90 și 128,16 lei / 1000 metri cubi de apă.