Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Medierea: Confidenţialitate, economie de timp şi de bani


   Instituția medierii începe să capete contur în Vrancea ca în întreaga țară. Justițiabilii sau persoanele aflate într-un litigiu nu numai că sunt obligați să se informeze asupra medierii înainte de a deschide o acțiune în justiție, dar riscă ca de la 1 august să le fie respinse acțiunile introduse în instanță de la 15 februarie, ca inadmisibile, dacă nu vor depune certificatul de informare asupra medierii. Atât ședința de informare cât și certificatul de informare sunt gratuite.
   Asta dacă nu cumva mediatorul va convinge părțile de avantajele medierii, de costurile mai mici și de timpul economisit. „În primul rând costurile mai mici, chiar la jumătate. Åžedințele sunt confidențiale și se economisește foarte mult timp. Depinde de capacitatea fiecărui mediator în parte pentru a convinge părțile de avantajele medierii”, a declarat mediatorul Corneliu Ghinea care face parte din „Asociația pentru Promovarea Medierii”.
   „Se pare că din ce în ce mai mulți vrânceni încep să înțeleagă că medierea este o formă de educare prin comunicare și că prin intermediul mediatorului pot să-și soluționeze conflictele pe cale amiabilă. De ce este bine să alegem medierea:
-este rapidă, acordul poate fi încheiat în câteva ore sau câteva zile
-este mai ieftină decât un proces în instanță
-dispare stresul generat de ședințele de judecată (termene lungi, aglomerație, imposibilitatea de a vorbi, întrebări indiscrete)
-confidențialitate- medierea se desfășoară într-un mediu privat
-soluția aparține părților, ea fiind favorabilă pentru ambele părți
-restituirea taxei de timbru în anumite situații
-îmbunătățește sau păstrează relațiile între părți.
În ce dispute se aplică medierea:
-divorțuri, partaje, încredințarea minorilor, locuința copiilor după separarea părinților, contribuția părinților la creșterea copiilor
-revendicări, dispute imobiliare, grănițuire
-dispute comerciale: datorii, neînțelegeri contractuale
-conflicete care apar în: accidente de circulație, incendii, inundații, malpraxis
-dispute client-bancă
-dispute angajat-patron
-infracțiuni pentru care acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate și împăcarea părților înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii”
, se arată într-un comunicat al Asociației pentru Promovarea Medierii, al cărei președinte este mediatorul Nicolae Dediu.
   În funcție de caz, medierea se poate realiza după două, trei ședințe a câte două, trei ore sau poate chiar de la prima întâlnire dacă este vorba despre un caz simplu. Costul unei ședințe este de minim 500 de lei. „Sigur că la această sumă se pot adăuga costuri suplimentare în funcție de dificultatea cazului și a bunurilor aflate în dispută. Am fost sfătuiți de oameni cu mai multă experiență ca în cadrul ședințelor să avem un anumit cadru ambiental. Experiența mea de viață, fiind inginer și fost ofițer de marină, mă ajută foarte mult în această profesie. Am avut contact cu foarte multe etnii și naționalități. Actul de mediere are valoare juridică. Mediatorul nu judecă. Ascultă părțile și le ajută să ajungă la o înțelegere. Mediatorul este imparțial”, a mai adăugat mediatorul Corneliu Ghinea.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?