Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Sute de vrânceni s-au internat în spitale cu o boală şi au plecat cu alta


   Sute de persoane au contractat infecții nosocomiale  (intraspitalicești – n.r.) pe perioada internării în spitalele din județ, anul trecut. Cele mai multe infecții au fost raportate de Spitalul Județean de Urgență Focșani, în timp ce spitalele din Adjud și Dumbrăveni nu au medici epidemiologi. Anul trecut, nicio persoană nu a decedat din cauza infecțiilor nosocomiale.

   Anul trecut, 376 de persoane au contractat cel puțin o infecție nosocomială pe perioada internării în Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, respectiv afecțiuni respiratorii, digestive, cutanate, de plagă chirurgicală, urinare, ale organelor genitale, ba chiar și septicemii. Astfel, din totalul de 32.246 de pacienți internați, 376 dintre ei s-au ales cu o boală nouă, incidența fiind de 1,16 la 100 de pacienți externați. Pe tot parcursul anului trecut, s-au înregistrat 10 cazuri de septicemie, o infecție generalizată din cauza pătrunderii în circulația sangvină a germenilor patogeni și a toxinelor, manifestată clinic prin fenomene toxice infecțioase și cu o evoluție extrem de gravă. Este favorizată de intervenții chirurgicale, citostatice, radioterapie, nesterilizarea instrumentarului medical etc. Mortalitatea este de 30-80%, un pronostic mai sumbru înregistrându-se la vârstnici, bolnavii de diabet, TBC, hepatită și cancer, pentru că aceștia au imunitatea mai scăzută.
   Cele mai frecvente forme de manifestare a infecțiilor nosocomiale în Spitalul Județean de Urgență din Focșani au fost depistate la bolnavii cateterizați urinar (sonda urinară se ține mai mult de șapte zile), în număr de 195, urmate de cele la nivelul plăgilor chirurgicale, în număr de 65. Potrivit medicilor, majoritatea infecțiilor nosocomiale ale plăgilor chirurgicale au fost depistate la pacienți care au suferit operații chirurgicale cu o durată a intervenției de peste 30 de minute și cu un nivel de contaminare preexistent. Infecțiile nosocominale înregistrate pe tot parcursul anului 2012 la Spitalul Județean de Urgență din Focșani au fost împărțite astfel: 10 septicemii, 21 infecții respiratorii, din care opt au fost pneumonii, 21 infecții digestive, 192 infecții urinare, 15 infecții la nivelul organelor genitale feminine, 30 de infecții cutanate, 9 infecții apărute după injecții și puncții, 65 de infecții la nivelul plăgilor chirurgicale și 31 de altă natură.
   Potrivit raportului de activitate al Direcției de Sănătate Publică Vrancea, cele mai multe infecții nosocomiale s-au înregistrat la Secția de Neonatologie, mai exact la 43 de pacienți, urmată fiind de Secția de Chirurgie, unde 42 de pacienți au contactat infecții nosocomiale. Pe locul trei ca număr al infecțiilor nosocomiale raportate s-a situat Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, cu 28 de cazuri, urmată de Secția de Obstetrică-Ginecologie cu 27 de cazuri și Pediatrie cu 26 de cazuri.
   Reprezentanților DSP spun că cele mai multe infecții nosocomiale au fost raportate de Spitalul Județean, deoarece acesta deține și un Compartiment de Supraveghere și Control al Infecțiilor Nosocomiale, care despistează și raportează corect aceste probleme. Un alt motiv este adresabilitatea este foarte crescută a unității, iar cazurile internate fiind grave.

Spitale fără medici epidemiologi
 
   Infecții nosocomiale au fost raportate și de spitalele din Adjud și Dumbrăveni. La Spitalul Municipal din Adjud, anul trecut, au fost raportate 14 cazuri, iar la Spitalul de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni au fost raportate 8 infecții nosocomiale. Totuși, aceste spitale nu dispun de compartimente de supraveghere, iar reprezentanții DSP spun că din acest motiv infecțiile nosocomiale nu sunt depistate și raportate corect.
   Spitalul din Adjud nu mai are medic epidemiolog de 10 ani, motiv pentru care identificarea și raportarea infecțiilor nosocomiale este făcută de medicii din secții. Managerul unității, medicul Gheorghe Bercea, spune că anul viitor va veni un medic epidemiolog, drept urmare Compartimentul de Supraveghere și Control Al Infecțiilor Nosocomiale va redeveni funcțional. „Nu mai avem medic epidemiolog de 10 ani de zile, când medicul care ocupa această funcție a ieșit la pensie. Avem un medic care termină rezidențiatul peste 1 an și va veni la noi. Atunci, Compartimentul de Supraveghere și Control Al Infecțiilor Nosocomiale va redeveni funcțional. Acum, raportarea infecțiilor nosocomiale se face de către medici, care raportează la statistică și de acolo la DSP„, spune managerul Bercea.
   Nici la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni nu există un Compartiment de Supraveghere și Control Al Infecțiilor Nosocomiale deoarece nu există un medic specialist. „În ianuarie trebuia să ne vină un medic rezident epidemiolog, dar nu a mai vrut să vină pe motiv că are familie în București. Noi am trimis adresă la ministerul Sănătății să vedem ce e de făcut, dar nu am primit niciun răspuns. După ce vom primi răspunsul, vom vedea ce e de făcut”, a afirmat managerul unității, Costel Negoescu.
   Pe lângă lipsa medicilor epidemiologi, spitalele s-au confruntat cu probleme în aceea ce privește dezinfectanții disponibili. „Finanțarea redusă a acestui program și a spitalelor în general a determinat în toate spitalele diminuarea cantităților de dezinfectanți, de suprafețe și mâini, materiale sanitare și vaccinuri folosite pentru igienizarea unității și protejarea personalului. Ocazional, și în situații de criză, DSP-ul a ajutat spitalele cu dezinfectante, măști, vaccinuri, dar stocurile de rezervă ale DSP sunt prea mici pentru a acoperi nevoile unităților sanitare”, se arată în raportul de activitate al DSP.

De la ce apar infecțiile nosocomiale
 
   Intervențiile care favorizează apariția infecțiilor nosocomiale și care se efectuează în spitale sunt: administrarea medicației pe cale endovenoasă, utilizarea cateterelor urinare, a protezelor ortopedice, aplicarea tehnicilor de suport vital, a terapiei imunosupresoare și chimioterapia din cancer. „Factorii de risc pentru  apariția infecțiilor nosocomiale sunt determinați de vârstă, care duce la alterarea microflorei normale a gazdei, cateterizarea urinară, procedurile chirurgicale, intubarea, arsurile și traumatismele, implantarea de corpuri străine, dar și bolile cauzate de tulburările metabolice și circulatorii, precum diabetul zaharat, insuficiența renală și hemodializa, necroza tisulară, ischemia locală și insuficiența cardiacă, dar și reducerea funcției sistemului reticulo-endotelial, imunității umorale și imunității mediate celular, dar și SIDA”, spun medicii epidemiologi.
   Rata incidenței infecțiilor nosocomiale din județul Vrancea corespunde cu cea la nivel național și, din fericire, în județul nostru nu a existat niciun deces din aceste cauze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?