Primăriile vrâncene vor afla în aceste zile care sunt banii pe care se pot baza în acest an. Chiar dacă bugetul pentru 2013 încă nu a ajuns la Finanțele vrâncene, funcționarii de aici fac simulări pe baza cifrelor preliminare astfel încât primarii să caute soluții pentru a acoperi necesarul de fonduri. Directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice, Eugen Ciorici, a explicat că este doar o simulare care îi va ajuta pe primari să evalueze situația financiară astfel încât să știe care sunt sume pe care le pot împrumuta pentru a plăti arieratele.
Potrivit unui act normativ, primăriile „pot contracta de la Ministerul Finanțelor Publice, până la data de 29 martie 2013, împrumuturi din vărsăminte din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în vederea achitării arieratelor înregistrate la data solicitării, față de furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, în limita a 800 milioane lei”. „Împrumuturile se acordă pe o perioadă de maximum 5 ani cu o rată a dobânzii situată la nivelul ratei dobânzii de politică monetară practicată de Banca Națională a României, respectiv 5,25% pe an. Limita de îndatorare pentru aceste împrumuturi este de maxim 70%”, au precizat reprezentanții DGFP. Varianta acestui împrumut este considerată una foarte avantajoasă deoarece nu se aplică toate comisioanele de la bănci. „Nu sunt alte comisioane, doar dobânda de la BNR, nu este ca la o bancă”, a explicat directorul Ciorici.
Pe de altă parte, acesta a aratat că aproape o treime din primăriile vrâncene au realizat mai puțin de 75% din programul de încasări a veniturilor proprii. Mai mult, o primărie are încasări de doar 35%. La polul opus se află primarii gospodari, care au știut să își responsabilizeze concetățenii să își achite obligațiile către comunitate. Nu mai puțin de 17 primării au depășit programul de încasări a veniturilor proprii, iar alte 16 primării au avut încasări de peste 90% din veniturile proprii.