Festivitatea de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European a avut loc duminică seară. A fost intonat imnul național și s-a desfășurat parada delegațiilor țărilor participante. Ceremonia a fost organizată pe arena Liceului cu Program Sportiv „Ion Å¢iriac” din Brașov.
Președintele Comitetului de Organizare EYOWF 2013, George Scripcaru, primarul Brașovului, a deschis seria discursurilor oficialităților. De asemenea, s-au adresat publicului președintele Comitetului Olimpic European, Patrick Hickey, dar și președintele Comitetului Olimpic Internațional, Jacques Rogge.
Ulterior, premierul Victor Ponta, prezent la festivitate, a declarat deschisă ediția de iarnă a FOTE. „Îmi revine deosebita onoare de a declara deschisă a unsprezecea ediție a Festivalului Olimpic al Tineretului European”, a spus Ponta atât în limba română cât și în limba engleză.
La festivitatea de deschidere a FOTE au mai participat fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea, senatorul Petre Roman, președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, precum și Ion Å¢iriac și președintele Comitetului Olimpic Internațional (CIO) și, totodată, fondatorul Festivalului Olimpic al Tineretului European, Jacques Rogge.
Grecia, țara unde s-au născut Jocurile Olimpice, a deschis parada celor 45 de țări participante, iar sportivii au prezentat steagurile în ordine alfabetică. România, în calitate de țara gazdă, a intrat ultima pe stadion, iar tricolorul a fost purtat de schiorul fondist Pripici Florin Daniel, multiplu medaliat la Campionatele Europene la U18. Imediat după discursuri a fost arborat drapelul olimpic, timp în care s-a intona pentru prima dată în istoria României și a Brașovului imnul olimpic. Ulterior, a fost aprinsă Flacăra Olimpică, purtată dinspre curtea interioară a Primăriei către Arena Liceului cu Program Sportiv „Ion Å¢iriac” de patru sportivi: Sasu Iulia Maria, Dudu Nicolae, Vlad Ionescu și Pâtea Sorin Iulian. Flacăra Olimpică a fost aprinsă de campionul olimpic la sabie Mihai Covaliu. În final, sportivii, arbitrii și antrenorii, au depus jurămantul pe scenă.
FOTE, între 17 – 22 februarie, la Brașov
Seara s-a încheiat cu un program artistic, care a cuprins două concerte, Inna și Sensor, dar și un joc de lasere și lumini. Primăria a amplasat un ecran gigant de 24 de metri pătrați în Piața Sfatului astfel încât turiștii și brașovenii care nu pot intra pe arena Liceului Sportiv să poată vedea live festivitatea. Pentru buna desfășurare a evenimentului s-a luat decizia restricționării circulației rutiere în centrul Brașovului, între orele 17.30 – 23.00.
Festivalul Olimpic al Tineretului European, ajuns la cea de-a 11-a ediție, se desfășoară în Brașov, Râșnov, Predeal, Cheile Grădiștei – Fundata, în perioada 17 – 22 februarie. La cel mai mare eveniment sportiv pentru tineret organizat în România participă 900 de sportivi și 600 de membri ai delegațiilor, din 45 de țări. Se vor întrece 559 de băieți și 351 de fete, astfel: 182 de concurenți la schi alpin, 147 de concurenți la biatlon, 162 de concurenți la schi fond, 86 de concurenți la săriturile cu schiurile, 91 de concurenți la snowboarding, 50 de concurenți la patinaj artistic, 62 de concurenți la patinaj viteză și 120 de concurenți la hochei pe gheață.
Participanții la FOTE sunt cazați la Poiana Brașov, în „satul olimpic” special amenajat, din care fac parte șase hoteluri.
Pe perioada desfășurării competiției, toate cele șapte pârtii din Poiana Brașov (Bradul, Drumul Roșu, Kanzel, Lupului, Stadion, Sulinar și Subteleferic) vor rămâne deschise. De asemenea, vor funcționa toate instalațiile de transport pe cablu. Vor exista însă restricții pentru turiști în partea superioară a pârtiei Lupului, care va fi destinată antrenamentului sportivilor, și în partea inferioară a pârtiei Subteleferic, unde se vor avea loc probele de schi alpin.
Peste 1.000 de lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor asigura, zilnic, ordinea și liniștea publică la Festivalul Olimpic al Tineretului European. Primăria municipiului Brașov, împreună cu Comitetul de Organizare FOTE și cu sprijinul Regiei Autonome de Transport (RAT) Brașov, anunță că elevii și studenții brașoveni vor avea acces gratuit la competițiile sportive desfășurate în cadrul FOTE. De asemenea, numărul de autobuze care circulă între Brașov și Poiana Brașov va fi suplimentat pe durata desfășurării Festivalului Olimpic al Tineretului European, iar în perioada 14 – 23 februarie, la cererea organizatorilor FOTE, Regia Autonomă de Transport (RAT) Brașov a înființat o linie de transport special în stațiune pentru participanții la competiție.
Președintele CIO: „Am văzut o infrastructură bună în Brașov și o regiune frumoasă”
Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a declarat, înainte de deschiderea Festivalului Olimpic al Tineretului European, că a văzut o infrastructură bună în Brașov și o regiune frumoasă.
„Am văzut o infrastructură bună și o regiune frumoasă, am auzit numai vorbe frumoase de la antrenori. Sportivii, antrenorii și instructorii sunt fericiți de ceea ce au găsit aici. Bazele sportive sunt de o calitate foarte bună, instructorii străini fiind foarte impresionați”, a spus Rogge. Acesta a precizat că în opinia sa România are șanse de a obține medalii la schi alpin și la biatlon: „Nu sunt expert în predicții dar cred că aveți șanse la schi alpin și biatlon. Va fi bine să avem o medalie din România”.
Președintele COSR, Octavian Morariu, consideră că România are șanse la biatlon, la schi fond și la sărituri cu schiurile. „Cred că FOTE se va desfășura în foarte bune condiții, au fost foarte multe discuții pe marginea organizării pe care eram convins că le vom depăși. Am avut tot timpul încredere în oameni, în comitetul de organizare, în toți cei care ne-au sprijinit, comitetul interministrial, guvernul și știam că este un efort foarte mare. Sigur că trebuie să dorești până la urmă acest lucru dar cred că de acum lumea începe, pe de o parte să aibă o dovadă de dimensiunea unei asemenea competiții , unde efortul este uriaș, și, în acelși timp, lumea începe să înțeleagă că am căpătat cu toți o experiență interesantă pe care va trebui să o fructificăm în continuare. Sigur, aceste competiții deschid calea organizării altor competiții, acesta este și scopul nostru. Acela de a dovedi lumii sportive internaționale că putem organiza competiții mari și în acest fel putem cere să avem competiții mari”, a afirmat Morariu.