Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Sute de credincioşi la parastasul de 40 de zile al fostului Arhiepiscop Epifanie


   Aproximativ 500 de persoane au participat, sâmbătă, la slujba de pomenire la 40 de zile de la mutarea la Domnul a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Epifanie. Slujba a fost oficiată de Patriarhul Daniel la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, unde este înhumat ÎPS Epifanie Norocel. Alături de Preafericitul Părinte Patriarh s-au aflat membrii Sfântului Sinod și preoțimea buzoiană și vrânceană. La slujba de pomenire de 40 de zile a participat și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a fost felicitat de Patriarhul Daniel pentru cinstirea adusă fostului Arhiepiscop Epifanie. La slujbă au mai participat prefectul Cătălin Popescu și omul de afaceri Ion Martiș.

   Patriarhul României a oficiat, sâmbătă, slujba de pomenire la 40 de zile de la mutarea la Domnul a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Epifanie. La ceremonialul religios au asistat aproximativ 500 de persoane, între care președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, prefectul Cătălin Popescu, cei doi viceprimari ai Buzăului, dar și Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, Episcopul Visarion al Tulcii și Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian, cel care pe perioada celor 40 de zile de la decesul lui Epifanie Norocel a scris o carte în memoria înaltului ierarh. „Este cu adevărat impresionant să vezi realizările pe anul 2012 și anume 300 de vizite pastorale la mănăstiri și biserici, peste 100 de slujiri arhierești, ceea ce înseamnă nu numai o mobilitate foarte puternică, dar și o jertfelnicie la 80 de ani să săvârșești atâtea lucrări. În mai multe privințe putem spune că arhipăstorul Episcopiei Buzăului și Vrancei a fost un model de lucrare responsabilă și roditoare. A găsit 3 mănăstiri și a lăsat peste 30, a construit peste 250 de biserici, a reparat altele și a încurajat aceste lucrări deși în unele sate populația este îmbătrânită și rărită din cauza depopulării. Noi considerăm că ÎPS Epifanie se află în Bucuria Domnului, a Arhipăstorului Veșnic, a Marelui Preot Veșnic, a Arhiereului Hristos care a încredințat oamenilor chemați la slujirea arhierească și preoțească să înmulțească talanții dați lor prin nașterea după trup și prin nașterea după Duh sau prin Botez”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
   Acesta a precizat că pomenirea Arhiepiscopului Epifanie se va face și de aici încolo, mai ales că mormântul său se află la doi pași de altarul pe care l-a slujit toată viața. „Această pomenire va continua în fiecare duminică, în fiecare sărbătoare, chiar și în fiecare zi pentru că ne aflăm în catedrala pe care a ctitorit-o Arhiepiscopul Epifanie. Aici a așezat și mormântul său să fie aproape de altar și aproape de cei care slujesc aici și de credincioșii care vin aici să se roage lui Dumnezeu”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Trei cărți în memoria Arhiepiscopului Epifanie Norocel

   La rândul său, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian Crăciun, a făcut o prezentare a celui care a fost Arhiepiscopul Epifanie de la naștere până la moarte, aspecte ce au fost tipărite în lucrarea „Lumina slujirii jertfelnice”.
   La finalul slujbei de pomenire, Preafericitul Părinte Daniel a prezentat două cărți scrise de preotul Costică Panaite, consilier cultural al Episcopiei Buzăului și Vrancei, după decesul înaltului ierarh, dar și un DVD cu funeraliile acestuia.
   „S-a pregătit o carte pentru aniversarea a 80 de ani a Înalt- preasfințitului Epifanie, dar nu a apucat să o tipărească atunci și au tipărit-o acum, împreună cu imagini de la slujba de înmormântare. Tocmai de aceea a dat acest titlu cărții: «Arhiepiscopul Epifanie de la aniversarea nașterii la ziua prohodirii», un album care a fost pregătit cu multă dăruire și jertfelnicie. De asemenea a fost publicată o altă carte și anume «Noi ctitorii bisericești la întorsura Carpaților». Este o carte care cuprinde imaginile foarte frumoase ale multor biserici și mănăstiri ctitorite sau rectitorite de către Înaltpreasfințitul Epifanie”, a mai spus Patriarhul.

Noul Arhiepiscop va fi ales, prin vot secret, pe 28 februarie

   De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat care este procedura de alegere a noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei.
   Astfel, azi, la București se va întruni Sinodul Mitropolitan al Munteniei și Dobrogei care va desemna doi candidați pentru postul rămas vacant în urma decesului lui Epifanie Norocel. Marți, același Sinod se va consulta cu Adunarea Eparhială a Buzăului și Vrancei pentru a lua la cunoștință propunerile. O propunere poate face și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, instituție care, în 28 februarie, va hotărî prin vot secret cine va fi noul Arhiepiscop de Buzău și Vrancea.  „Luni în data de 18 februarie se va întruni la București Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei pentru a desemna doi candidați în vederea alegerii potrivit statutului Bisericii Ortodoxe Române. Aceștia se desemnează prin vot consultativ. Pe 19 februarie Sinodul Mitropolitan se va întâlni cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Vrancei și Buzăului la sediul Mitropoliei pentru consultare. Adunarea are dreptul să confirme pe cei pe care îi propune Sinodul Mitropolitan sau să adauge un candidat în plus. Acești doi sau trei candidați vor merge la Sinodul Patriarhiei, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române și acolo se va face propriu zis alegerea. Partea primă este consultarea ierarhilor din zonă, a preoților și mirenilor reprezentați în Adunarea Eparhială și așa cum prevăd sfintele canoane, episcopii se aleg de către sinodul episcopilor. Sinodul alege din cei trei sau doi, sau dacă se consideră că este necesar să fie și un al patrulea, va alege din patru”, a explicat Patriarhul Daniel.
   După decizia Sfântului Sinod, în 10 martie, va fi întronizat noul Arhiepiscop. „Alegerea se face prin vot secret, astfel încât în data de 28 februarie va avea loc alegerea noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. Desigur, până la întronizare trebuie o perioadă de pregătire, pentru invitații și toate pregăti-rile necesare, astfel ca în data de 10 martie, aici la Buzău, să aibă loc întronizarea noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei”, a încheiat Preafericitul Părinte Daniel.
   Până în prezent, la Cancelaria Sfântului Sinod au fost depuse candidaturile arhiereilor Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. Candidaturile celor doi nu sunt o surpriză, numele acestor ierarhi s-au vehiculat deja în mediul bisericesc, în ciuda lipsei unui anunț oficial din partea acestora. Un al treilea candidat ar putea fi PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, despre care se spune că și-a manifestat interesul în anumite cercuri și cu anumite ocazii în această perioadă.

Marian Oprișan, felicitat de Patriarhul Daniel

   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a fost felicitat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, pentru contribuția avută în sprijinirea și cinstirea Arhiepiscopului Epifanie. „Mulțumim celor care au venit să se roage împreună cu noi astăzi. Aici este domnul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a fost alături de noi și a lăsat o cinstire deosebită față de Înalt-preasfințitul Arhiepiscop Epifanie.  Domnul Oprișan a sprijinit lucrarea misionară a Înaltpreasfințitului Epifanie”, a spus Patriarhul.
   La rândul său, Marian Oprișan a precizat, la finalul sluj-bei de pomenire, că Arhiepiscopul Epifanie a fost un om deosebit și că are încredere că Biserica Ortodoxă Română îl va desemna ca arhiepiscop pe cel mai nimerit. „Dumnezeu să îl ierte! Arhiepiscopul Epifanie a fost un om de aleasă ținută, un intelectual și un arhiepiscop care și-a iubit credincioșii și a iubit Biserica Ortodoxă Română și pe Dumnezeu. Arhiereii sunt oameni cu datoria împlinită și am încredere în Bi-serica Ortodoxă Română”, a spus Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Epifanie Norocel a murit în 7 ianuarie

   ÎPS Epifanie Norocel a încetat din viață în 7 ianuarie, în timp ce se deplasa spre Mănăstirea Brazi din orașul Panciu. Arhiepiscopul Epifanie suferea de afecțiuni cardiace de mai multă vreme și se afla sub tratament de specialitate, iar cauza decesului a fost embolia pulmonară. ÎPS Epifanie Norocel a fost înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, la funeralii participând aproximativ două mii de credincioși, dar și peste șapte sute de preoți, monahi, înalți prelați din toată țara, precum și politicieni și reprezentanți ai autorităților locale din Buzău și Vrancea. Arhiepiscopul Epifanie Norocel împlinise 80 de ani la jumătatea lunii decembrie 2012. La 25 aprilie 1982 a fost ales Episcop al Buzăului, fiind instalat în 4 iulie 1982, unde a păstorit până la momentul decesului. Atribuțiile lui Epifanie Norocel au fost preluate de Patriarhul Daniel.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?