Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea a primit notificări pentru concedieri colective în luna februarie a.c., pentru 22 de persoane din domeniul salubrizare. Acestea se vor adăuga celorlalți 8.426 de șomeri din județul nostru, mai toți șomeri cu state vechi dacă ținem cont că doar 17 vrânceni au fost disponibilizați anul trecut, din domenii precum transporturi pe calea ferată, comerț, administrație pu-blică și apărare și prelucrare lemn. Ce documente trebuie depuse de persoanele care intră în rândul șomerilor, pentru a putea beneficia de indemnizația de șomaj, citiți în rândurile următoare.
Pot adresa cereri în vederea obține-rii indemnizației de șomaj, persoanele care se află într-una dintre următoarele situații: au devenit șomeri; nu au reușit să se angajeze după absolvirea unei instituții de învățământ; ocupă un loc de muncă și, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia; nu au putut ocupa un loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenție; au obținut statutul de refugiat sau sunt cetățeni străini sau patrizi care au fost încadrați în muncă sau au realizat venituri în România, conform legii.
Pentru întocmirea cererii de acordare a indemnizației de șomaj, cei care se află într-una din situațiile amintite trebuie să depună la AJOFM o serie de documente. Este vorba de: actul de identitate, actele de studii și de calificare (original și copie) și o adeverință medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă, ori că are eventuale restricții medicale. Totodată, mai sunt necesare acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că solicitantul nu realizează venituri sau că realizează, din activități autorizate, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de refe-rință.
În afara documentelor menționate mai sus, care trebuie să fie prezentate de toate categoriile de solicitanți de indemnizație de șomaj, cererea pentru acordarea indemnizației de șomaj va fi însoțită, după caz, și de alte documente. Astfel, persoanele provenite din muncă trebuie să depună: carnetul de muncă, în original și în copie, și/ sau adeverința prevăzută la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 precum și alte acte care atestă existența unor raporturi de muncă sau de serviciu până la data de 31 decembrie 2010 și, după caz, vechimea în muncă realizată anterior datei de 1 martie 2002; copie de pe hotărârea judecătorească definitivă prin care instanța competentă a dispus reintegrarea în muncă, atunci când reintegrarea nu mai este posibilă la unitatea la care persoana a fost încadrată în muncă anterior, din cauza încetării definitive a activității, sau la unitatea care a preluat patrimo-niul acesteia; adeverință de la unitatea care a preluat patrimoniul unității în care persoana a fost încadrată anterior, din care să rezulte că reîncadrarea în muncă nu mai este posibilă din cauza desființării postului.
Documente necesare pensionarilor, absolvenților și altor categorii
În cazul pensionarilor de invaliditate care își redobândesc capacitatea de muncă, legislația în vigoare prevede, pe lângă actele inițiale, și următoarele documente: carnetul de muncă, în original și în copie, și/ sau adeverința prevăzută la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 precum și alte acte care, potrivit legii, atestă existența unor raporturi de muncă sau de serviciu până la data de 31 decembrie 2010 și, după caz, vechimea în muncă realizată anterior datei de 1 martie 2002; decizia de revizuire medicală, în original și în copie, emisă de medicul expert al asigurărilor sociale, din care să rezulte redobândirea capacității de muncă; adeverință de la ultima unitate sau unitatea care a preluat patrimoniul acesteia, după caz, din care să rezulte că reîncadrarea în muncă nu mai este posibilă din lipsa unui post vacant de natura celui ocupat anterior.
Cei ale căror raporturi de muncă sau de serviciu au încetat în perioada suspendării acestora au nevoie, pentru a intra în posesia indemnizației de șomaj, și de: carnetul de muncă, în original și în copie, și/ sau adeverința sau alte acte care să ateste vechimea în muncă; act din care să rezulte data încetării motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncă sau de serviciu.
În cazul absolvenților instituțiilor de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reușit să se încadreze în muncă, documentele ce trebuie depuse sunt: actul de absolvire a formei respective de învățământ, în original și în copie; adeverință eliberată de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, prin care se certifică data înre-gistrării persoanei în evidențele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrare în muncă la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, acreditat sau notificat conform legii.
În ceea ce privește absolvenții școlilor speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de minimum 16 ani, care nu au reușit să se angajeze potrivit pregătirii profesionale mai este necesar actul de absolvire a școlii speciale pentru persoane cu handicap, în original și în copie.
Doar 2.496 șomeri indemnizați în Vrancea
Potrivit celor spuse de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea, în Vrancea sunt înregistrați, în momentul de față, 8426 de șomeri din care 3369 femei. Dintre aceștia, doar 2496 sunt șomeri indemnizați, restul de 5930 (din care 2339 femei) nemaifiind în perioada de acordare a acestei forme de sprijin. Totodată, în evidențele Agenției vrâncene figurează 666 de șomeri proveniți din rândul absolvenților, 551 tineri (din care 188 femei) șomeri de lungă durată și 3429 de adulți șomeri de lungă durată, din care 1378 sunt femei. Ca și studii, 403 șomeri au studii superioare, 1335 au studii medii iar 6688 sunt muncitori. Rata șomajului la sfârșitul lunii ianuarie a.c. a fost, în Vrancea, de 5,66%.