Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Asistenţii personali, monitorizaţi de SPLAS


   Asistenții sociali de la Serviciul Public Local de Asistență Socială (SPLAS), din cadrul Primăriei Municipiului Focșani, i-au verificat pe parcursul anului trecut pe cei 351 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap. Potrivit reprezentanților acestei instituții, s-a constatat că bolnavii asistați verificați sunt bine îngrijiți de asistenții personali. „Majoritatea asistenților personali ai persoanelor cu handicap sunt membri ai familiei extinse a asistatului și nu au fost constatate probleme”, se arată în raportul de activitate al reprezentanților SPLAS.
   În perioada iulie-decembrie a anului trecut au fost angajați 30 de asistenți personali și s-a încetat raportul de activitate la același număr de asistenți personali, pentru că a decedat persoana cu handicap sau a expirat certificatul de handicap, fie la cererea asistentului personal. Un caz deosebit a fost acela în care contractul cu asistentul personal a încetat pentru că acesta a decedat. În această situație, persoana cu handicap a fost internată la Spitalul de Psihiatrie cronici Dumbrăveni, până când s-a clarificat situația juridică, de instituire a tutelei pentru bolnav. Pentru perioada concediului de odihnă s-a asigurat plata indemnizației de însoțitor a bolnavului, pentru ca familia acestuia să poată plăti o altă persoană pentru a fi îngrijit.
   Potrivit raportului anual întocmit de angajații SPLAS și în semestrul al doilea al anului 2012 au fost monitorizați toți asistenții personali. Potrivit verificărilor efectuate, s-a constatat că au fost situații în care asistenții personali nu au fost găsiți la domiciliul bolnavilor pe care îi aveau în îngrijire, aceștia fiind plecați la cumpărături pentru bolnav, la medicul de familie sau în stațiune cu bolnavul pentru recuperare sau era plecat din localitate împreună cu bolnavul la control sau la tratament pentru o perioadă scurtă de timp, chimioterapie sau recuperare. „În cazul în care asistentul personal nu a fost găsit la domiciliul bolnavului, ne-am deplasat pentru o nouă verificare și am constatat că asistentul personal se achită de sarcinile ce îi revin, că aceștia se ocupă cu responsabilitate de îngrijirea, supravegherea și respectarea drepturilor în cauză, tratează cu respect, bună credință și înțelegere persoana cu handicap și nu au abuzat fizic, psihic sau moral de starea acestora”, se arată în raportul de activitate al SPLAS Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?