Å¢ăranii care își vaccinează păsările din curte împotriva pseudopestei aviare trebuie să suporte din propriul buzunar atât prețul vaccinului injectat cât și al manoperei prestate de medicul veterinar. Prețul maximal stabilit prin lege este cel de 0,9 lei pentru fiecare pasăre vaccinată, însă nu este obligatoriu ca acesta să fie și cel practicat de către medicii veterinari. Aceștia pot stabili și tarife mai mici, legislația în vigoare stabilind doar valoarea maximă a acestuia. „Tarifele și modul în care se efectuează aceste vaccinări sunt stabilite de către Ordinul 43, din anul 2012”, ne-a declarat Adrian Rădulescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
Proprietarii trebuie să plătească și pentru vaccinarea pisicilor împotriva rabiei, dar numai manopera, nu și vacci nul. Un alt serviciu prestat de medicii ve terinari al cărui cost este suportat de către proprietar este crotalierea animalelor care au depășit vârsta de crotaliere.
Pe lângă vaccinările obligatorii cu plată există și vaccinări gratuite suportate de buget prin programele naționale de vaccinare. Este vorba despre vaccinarea împotriva tuberculinei aviare și la ma mifere, vaccinarea contra rabiei, mai puțin la pisici și vaccinarea împotriva antraxului. Pentru că este vorba despre boli care pot afecta și sănătatea oamenilor, legislația în vigoare a prevăzut și sancțiuni pentru medicii veterinari care nu fac sau nu realizează la timp vaccinarea. „Medicii veterinari pot fi sancționați cu amenzi între 5.000-10.000 de lei pentru realizarea cu întârziere sau în mod necorespunzător a vaccinului. Amenzile sunt aplicate de către inspectorii de la direcțiile sanitar veterinare”, se arată în Ordinul 43, din 2012.