Stadiul de implementare a proiectului „Reabilitarea și moder-nizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Vrancea”, situația străzilor sparte, dar și efectele acestui proiect asupra populației județului au constituit temele principale ale întâlnirii de ieri, care a avut loc la sediul Companiei de Utilități Publice (CUP) Focșani. Directorul Gheorghe Vasilescu a vorbit despre stadiul realizării lucrărilor la sistemele de alimentare cu apă și canalizare, pentru fiecare dintre aglo-merările urbane incluse în proiect: Focșani, Odobești, Mărășești, Adjud, Panciu și pentru comuna Homocea.
Principalul incovenient în această perioadă, văzut și resimțit de noi toți, este modul în care arată străzile, ca urmare a săpăturilor pentru montarea conductelor de apă și de canalizare. Directorul CUP, Gheorghe Vasilescu a specificat faptul că obligația aducerii la stadiul inițial al străzii revine constructorului. „Au fost anumite situații la Focșani, dar și în celelalte orașe, generate de faptul că s-au făcut lucrări până a început iarna și timpul avut la dispoziție pentru a acoperi gropile într-un mod mai eficient a fost limitat. A înghețat foarte repede, balastul depus nu a mai putut fi compactat, pentru a permite acoperirea ulterioară. Zona de drum din Cîmpineanca avea și niște probleme anterioare, cu găuri. Dacă în perioada de vară se putea circula pe lângă șanț, acum s-au accentuat gropile și nu mai poți circula nici pe șanț, nici pe lângă șanț. Drumul este într-o stare în care și viteza întâi e prea mare”, a recunoscut directorul CUP, Gheorghe Vasilescu.
Acesta a spus că în momentul actual, pentru că suprafața de drum este înghețată, este foarte greu să se intervină pentru ameliorarea condițiilor de trafic. „Constructorul care se ocupă de Cîmpineanca, Vega, are o echipă care ieri (marți, n. r.) a mers în zona respectivă și încearcă să radă cu lama, să pună în anumite porțiuni balast, să rezolve aceste chestiuni, chiar și la Mîndrești și la Golești. Åi în Focșani au lucrat pe zonele de trafic, pe 1 Decembrie, Cuza Vodă, în mai multe rânduri au așezat pietriș. Dar nu se compactează, pentru că în jos pământul este înghețat și nu se prinde”, a explicat situația directorul CUP.
Stadiul de realizare: între 1% și 99%
Stadiul de realizare a lucrărilor, raportat la data de 31 decembrie 2012, este diferit, în funcție de localitate și de complexitatea execuțiilor. La rețelele de apă potabilă sunt finalizate în proporție și de 99%. Mai puțin a fost executat la stațiile de epurare, care sunt în stadiu incipient, între 1% și 5%, în toate localitățile. „Sunt șanse importante pentru realizarea în termen a lucrărilor, care sunt într-un stadiu destul de avansat. Constructorul este optimist cu privire la finalizarea în termen a stațiilor de epurare, rămâne de văzut cum se mobilizează. Nerespectarea termenelor înseamnă penalizări pentru constructor”, a menționat Gheorghe Vasilescu. Garanția lucrărilor este de 12 luni după finalizarea proiectului, însă durata de funcționare este foarte mare, după cum a specificat directorul CUP. „Atât timp cât se vor efectua probele de etanșeitate și de presiune, probleme nu vor fi. Materialele folosite sunt performante”, spune Vasilescu.
În primăvară se „dezmorțesc” lucrările
Printre cele mai importante efecte ale proiectului Vranceaqua este faptul că montarea de apometre va duce la raționalizarea consumului. De asemenea, CUP va depune eforturi pentru a păstra tarife cât mai reduse pentru populație. Un aspect important este faptul că aceste investiții se derulează numai pe domeniul public și branșamentele pe proprietatea privată rămân în sarcina cetățenilor, care vor fi nevoiți să facă mici investiții în acest sens. Au existat deja reacții negative față de acest aspect, dar populația înțelege în general că este nevoie de anumite contribuții din cauza limitărilor de finanțare existente, a completat directorul CUP.
În ceea ce privește decontarea, aceasta este la zi, contructorii primind banii pentru ce lucrări au executat. De la 1 martie, când se va mai încălzi vremea, vor începe pregătirile pentru reînceperea lucrărilor.
Proiectul „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Vrancea”, implementat de Consiliul Județean Vrancea și CUP SA Focșani este inițiat de președintele CJ, Marian Oprișan. Valoarea investiției este de 107 milioane euro, din care aproape 83 milioane reprezintă grantul UE.
Beneficiile proiectului sunt: creșterea calității apei potabile, creșterea accesului populației la servicii de alimentare cu apă și canalizare, reducerea pierderilor, îmbunătățirea stării de sănătate a populației și a stării mediului înconjurător. Proiectul are termen de finalizare sfârșitul acestui an.