Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Focșani a descoperit un stoc de medicamente de peste 10 miliarde lei vechi, din vremea când spitalul era condus de Nicolae Moise. În urma acestei descoperiri, a fost solicitată Direcției de Sănătate Publică Vrancea o amplă acțiune de control la cele trei farmacii din cadrul spitalului. Practic, aceste medicamente ar fi asigurat medicația necesară pacienților Spitalului Județean pentru aproximativ 5-6 luni, în condițiile în care la nivelul anului 2012 s-au cheltuit pentru acest capitol aproximativ 36 de miliarde de lei vechi.
Potrivit unor surse oficiale, în urma controlului, DSP ar fi constatat că medicamentele erau comandate haotic, fără a fi consultați medicii șefi de secție sau medicii curanți, dar și fără să se țină cont de faptul că acestea existau deja în stoc. Asta în condițiile în care farmaciștii spitalului puteau să afle foarte ușor despre existența stocului de medicamente.
Se pare că tot acest sistem de supraevaluare a comenzilor pentru medicamente era coordonat de farmacista-șefă Mariana Bogdan, care nu ar fi putut face nimic fără știința fostului director Nicolae Moise.
Sunt cunoscute practicile distribuitorilor de medicamente, care oferă bonusuri generoase la comandarea unor cantități mari de produse. Rămâne de văzut ce s-a întâmplat cu medicamentele primite gratuit de la distribuitori, pentru că, potrivit surselor noastre, acestea nu au ajuns la spital, existând așadar suspiciuni de fraudă.
Asemenea practici nu sunt doar ilegale, ci și imorale, în condițiile în care pacienții erau trimiși să-și cumpere medicamente, iar vechea conducerea s-a plâns constant de faptul că nu sunt suficienți bani la buget. Mai mult, Nicolae Moise făcea constant declarații despre datoriile foarte mari la furnizorii de medicamente. Întrebarea este: de ce se mai cumpărau medicamente, dacă ele existau pe stoc? Pentru ca cineva să primească produse gratuite?
Conform surselor noastre, în această dimineață, managerul Spitalului Județean de Urgență Focșani, Constantin Mîndrilă, a solicitat întrunirea DE URGENÅ¢Ä a Comitetului Director și a Consiliului de Administrație pentru a fi analizat raportul de control. Dar asta nu e tot!
Mariana Bogdan, farmacistul șef de la Spitalul Județean, este incompatibilă.
Potrivit declarației de avere postată chiar pe site-ul Spitalului Județean , semnată și completată de farmacista Mariana Bogdan, în data de 21 februarie 2012, se precizează că, pe lângă funcția de farmacist șef la Spitalul Județean, a mai obținut venituri independente din funcția de farmacist la firma SC Farma Farm SRL, în valoare de 24.000 de lei.
Asta, în timp ce în declarația de interese scrie negru pe alb că „Nu exercit nici o altă funcție salarizată, nesalarizată sau/și indemnizată, inclusiv în cadrul vreunei activități executive, legislative ori judecătorești.”.
Practic, Mariana Bogdan, deținând o funcție de conducere , farmacist șef, a completat, conform legii, declațiile de avere și incompatibilitate. În legea 96/2005, la Capitolul III, care face referire la „Conducerea spitalelor”, articolul 180, sunt stipulate toate situațiile de incompatibilitate cu funcția de șef printre care și cea menționată mai sus pe care aceasta a completat-o cu „Nu”.
În aceeași lege, la articolul 184, se precizează că „la numirea în funcție, șefii de secție, de laborator și de serviciu medical vor încheia cu spitalul public, reprezentat de managerul acestuia, un contract de administrare cu o durată de 3 ani, în cuprinsul căruia sunt prevăzuți indicatorii de performanță asumați. Contractul de administrare poate fi prelungit sau, după caz, în situația neîndeplinirii indicatorilor de performanță asumați poate înceta înainte de termen. Dacă șeful de secție, de laborator sau de serviciu medical selectat prin concurs se află în stare de incompatibilitate sau conflict de interese, acesta este obligat să le înlăture în termen de maximum 30 de zile de la apariția acestora. În caz contrar, contractul de administrare este reziliat de plin drept”.
Mai precis, Mariana Bogdan lucrează la farmacia SC Farma Farm SRL, unde figurează ca administrator soțul său, Corneliu Bogdan. Acesta deține 5% din acțiuni, iar farmacista șefă de la Spitalul Județean – 95% din acțiuni. Farmacia Farma Farm, situată în cartierul Sud, are printre cele mai mici prețuri de pe piața la medicamente din Focșani.
Contactată telefonic de reporterii noștri pentru a ne oferi un punct de vedere, farmacista Mariana Bogdan a spus: „Eu nu răspund la niciun fel de întrebări, pentru că este telefon de serviciu, eu sunt în afara orelor de program și am răspuns crezând că este o urgență. Nu comentez în niciun fel”.
cu amănunte!