Consiliul European de la finalul săptămânii trecute, în cadrul căruia s-a negociat viitorul buget european 2014-2020, a fost un eșec pentru România. Traian Băsescu nu a reușit să atingă niciunul din obiectivele convenite împreuna cu Guvernul, esențiale pentru dezvoltarea României.
În cadrul vizitei pe care premierul Victor Ponta a făcut-o la Bruxelles, inainte de Consiliul European, a inceput discuția asupra acestor puncte cu președintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso și președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, urmând ca la Consiliul European, Traian Băsescu să finalizeze aceste negocieri. Rezultatul negocierilor purtate de Băsescu este însă un eșec.
România nu doar că nu și-a atins niciunul din obiective, unul dintre acestea fiind alocarea a 1 miliard de euro pentru sistemul național de irigații, dar față de propunerea inițială de buget, întocmită de Comisia Europeană, am pierdut 9 miliarde de euro. În comparație, Polonia, dintr-o sumă inițială de 108 miliarde euro, cât era propunerea Comisiei, a rămas cu 106 miliarde.
Președintele Traian Băsescu prezintă însă un eșec total, ca fiind o mare victorie. România nu a negociat nimic la acest Consiliu, ci a acceptat ce alții ne-au impus.
Creșterea alocărilor pentru România în cadrul următorului buget este absolut normală, deoarece la realizarea actualului buget, 2007-2013, România nu a participat, fiindu-i promis de altfel la momentul respectiv că la următorul mecanism fnanciar multianual, 2014-2020, va primi mult mai mulți bani.
Traian Băsescu se scuză pentru rezultatul prost spunând că nu avea cum să ceara mai mult, având în vedere gradul extrem de mic de absorbție al fondurilor europene de până acum. Practic, președintele spune că din cauza performanțelor extrem de slabe ale guvernelor PDL păstorite de el, România nu a putut primi mai mulți bani acum.
Guvernul USL are ca prioritate declarată mărirea gradului de absorbție a fondurilor europene, motiv pentru care cea mai mare creștere a bugetului de anul acesta vizează cofinanțarea programelor europene, fiind adăugate 4 miliarde de lei.
Mai mult, a fost creat un minister al fondurilor europene condus de un ministru, Eugen Teodorovici, care chiar are puteri asupra autorităților responsabile pentru o gestionare mult mai bună a banilor europeni.
Cabinetul condus de Victor Ponta și-a propus ca, rând pe rând, să deblocheze programele europene, blocate din cauza neregulilor constatate între 2009 și 2011. Au fost deblocate POS Mediu, POSDRU, iar in martie urmează PO Regional.
România, cu o populație de 21,3 milioane de locuitori, a primit 21,4 miliarde de euro fonduri de coeziune, ceea ce înseamnă aproximativ 1000 de euro pe cap de locuitor, în timp ce Cehia și Ungaria, cu populații de aproximativ 10,4 milioane, respectiv 9,9 milioane, au obținut cate 20 de miliarde de euro fiecare, adică aproximativ 2.000 de euro pe cap de locuitor.
Din tabel reiese că până și Croația, stat ce nu a putut participa la negocierile de la acest Consiliu European deoarece nu este membru plin al UE, a primit o sumă mai mare pe cap de locuitor decât România, de aproximativ 1.900 de euro.