Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Catolicii vrânceni, în aşteptarea NOULUI Papă nu a celui din urmă


   Comunitatea catolică din Vrancea, odată cu cea din lumea întreagă, a fost luată prin surprindere de decizia Papei Benedict al XVI-lea de a demisiona.
   Preotul paroh decan de Vrancea Mihai Budău de la Biserica Catolică „Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Focșani, vorbește despre profețiile călugărului Malachia, dar spune că nu crede că viitorul papă va fi și ultimul. „Nu mă așteptam la așa ceva. Dar el a spus după ce a fost ales papă, că atunci când nu mai este în toate forțele va lua o hotărâre, dar nu a spus care. La noi papii merg până la moarte. Actualul papă a fost prevestit de călugărul Malachia ca saxo olivae în latinește, el fiind saxon, adică neamț, dar locuia în țara măslinelor, oliva fiind simbol al păcii. Despre Ioan Paul al II-lea acest călugăr a spus că este De labore solis, ce are două înțelesuri: Labor solis ce înseamnă răsărit, dar labor înseamnă și suferință, adică el vine din suferință, din blocul răsăritean sovietic. A mai prevestit și despre cel care va urma să vină și atât. Sunt papii prevestiți de el, dar asta nu înseamnă că se sfârșește lumea. Cine știe ce inspirație a avut când a scris”, a spus preotul paroh Mihai Budău.
   În tradiția Bisericii Catolice, Suveranul Pontif este ales de cardinali însă deciziile lor vor fi luate în lumina Duhului Sfânt. Papa este considerat în religia catolică „infailibil în materie de dogmă și morală”, a precizat preotul Budău. „Acolo Duhul sfânt conduce Conclavul, iar Duhul Sfânt alege pe cine vrea El, pentru că Duhul Sfânt conduce biserica. Sigur ne vom ruga pentru luminarea cardinalilor pentru a-l alege pe cel mai potrivit. Din punct de vedere moral și doctrinar, nu poate schimba nimic noul Papă”, a mai spus Mihai Budău.
   Preotul paroh Carmil Farțade spune că decizia Papei nu va afecta în nici un fel viața credincioșilor. „Demisia papei nu va influența biserica catolică pentru că biserica catolică are legi bine puse la punct. Demisia nu înseamnă abaterea de la reguli. Regulile au fost făcute de Conciliul Vatican II și atunci s-au făcut schimbările majore. Papa are grijă să se pună în practică aceste reguli. Iar papa nu conduce de unul singur. Cred că până la Paște vom avea un nou papă. Duhul Sfânt este cel ce va indica cardinalilor electori cine să fie ales. Tot Duhul Sfânt este cel care l-a inspirat pe actualul papă să aleagă această decizie”, a spus preotul catolic Carmil Farțade din comunitatea Ploscuțeni.
   Preoții speră că până cel târziu pe 31 martie, comunitatea catolică din întreaga lume va avea un nou papă.
   Potrivit site-ului catoliciidinmoldova.ro, comunitatea catolică din Focșani cuprinde aproximativ 379 familii, cu 1.133 credincioși, cea din Adjud – 140 familii cu 596 credincioși, cea din Ploscuțeni – 700 familii, cu 2.000 credincioși, cea din Vizantea – 345 familii cu 1.143 credincioși.

   Papa Benedict al XVI-lea își va lua rămas bun de la credincioși în cadrul unei audiențe generale în Piața Sfântul Petru, la 27 februarie, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi. Papa Benedict al XVI-lea a anunțat că se pregătește să se retragă la mănăstirea „Mater Ecclesiae”, din grădinile Vaticanului.

   Potrivit știrileprotv.ro, profeția Papilor, atribuită Sfântului irlandez Malachia, este alcătuită din 112 fraze scrise în limba latină și care descriu ultimii capi ai Bisericii Catolice, începând cu Papa Celestin al II-lea (ales în 1143) și terminând cu succesorul Papei Benedict al XVI-lea. Potrivit acestei profeții, cel care îi va succede lui Papa Benedict al XVI-lea este numit Petre Romanul, iar pontificatul său va duce la distrugerea Romei. „În ultimii ani ai persecuției Bisericii Romano Catolice, va domni Petre Romanul, care își va conduce turma într-o perioadă foarte tulbure. După aceea, orașul celor 7 coline (Roma – n.r.) va fi distrus și temutul Judecător va judeca oamenii”.
   Poate este o coincidență, dar cel de-al 267-lea Papă, Benedict al XVI-lea, a fost numit în manuscrisul medieval „gloria măslinului” (gloria olivae).
   Cardinalul Joseph Ratzinger și-a ales numele de Benedict când a devenit Papă, după numele fondatorului ordinului de călugări benedictini. Emblema acestui ordin este chiar ramura de măslin.
Cel mai apropiat de teoria despre „Petre Romanul” ar fi cardinalul Peter Turkson din Ghana, cel care a stârnit o uriașă controversă la Vatican, când a publicat o înregistrare considerată anti-musulmană.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?