Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Campanie de vaccinare a cabalinelor şi vitelor împotriva antraxului


   Medicii veterinari vor demara, în perioada următoare, campania de vaccinare a cabalinelor și bovinelor împotriva antraxului. Astfel de campanii de vaccinare sunt derulate anual, înainte ca animalele să fie scoase la pășunat. „Această campanie are loc o dată pe an, înainte de a scoate animalele la pășunat. În evidențele noastre sunt aproximativ 15 mii de cabaline, la care se adaugă și celelalte specii incluse în programul de vaccinare”, a precizat Adrian Rădulescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea.
   Medicii veterinari le recomandă tuturor deținătorilor de animale să își vaccineze efectivele împotriva acestei boli, pentru a preveni atât îmbolnăvirea acestora cât și transmiterea afecțiunii la om. Potrivit literaturii de specialitate, antraxul sau dalacul este o boală infecțioasă produsă de Bacillus anthracis. Această bacterie produce sporii care răspândesc infecția. Boala este comună omului și animalelor.  
   Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infecții cu antrax: antrax cutanat, printr-o leziune a pielii; antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate; antrax orofaringian (regiunea posterioară a cavității bucale), prin ingestie de alimente contaminate și antrax respirator, prin inhalarea sporilor. Dintre cele patru forme antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent. Perioada medie de incubație pentru antrax este de până la 7 zile, dar poate lua 60 de zile sau mai mult până la apariția simptomatologiei. Simptomele depind de tipul de transmitere a infecției. Alte simptome pot fi: ganglioni limfatici măriți în apropiere de zona cu leziunea cutanată, febră, migrene (dureri de cap) și un sentiment de disconfort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?