Monotonia e ceva trist și totuși nu simți când devii monoton. Din cauza asta, mulți cădem în monotonie pentru că nu ne dăm seama și asta e chiar mai trist. Dar monotonia este pentru oameni care nu vor ceva mai mult decât o rutină călduță în care să se simtă protejați. Așa că, dacă vreți să ieșiți dintr-o rutină sau să nu intrați într-una, ascultați aici:
– Åtiu, este absurd să faci ceva nou în fiecare zi, pentru simplul motiv că nu se poate. Teoretic, orice e posibil. Da, teoria este o poveste frumoasă și neaplicabilă. Practic, oamenii merg în fiecare cinci zile ale săptămânii la școală sau serviciu și nici măcar nu concep ca într-o zi să nu se ducă pur și simplu pentru că nu vor. Cum spuneam, nu poți face ceva nou în fiecare zi, dar poți să te comporți ca și cum ai face-o. Gândește-te cât mai des că este alegerea ta să îți îndeplinești obligațiile, că asta îți aduce anumite avantaje. Bucură-te de lucrurile care îți plac de fiecare dată când le faci, nu le lăsa să se banalizeze.
– Când oamenii zic „Nu am timp”, tu trebuie să înțelegi „Sunt prea plictisit/obosit să mă bucur de timpul meu liber.” De obicei, când îmi propun să fac ceva ar trebui să îmi găsesc întotdeauna timpul necesar. Ca să fii mai puțin mono-ton, când îți vine să zici „nu am timp”, ar trebui să găsești. Åi timpul este o resursă consumabilă. Dar dacă ți s-a „terminat” resursa de timp, caută alta și tot așa pentru că dacă s-a terminat nu înseamnă că nu poți să o reîncarci. Cel puțin, o perioadă de câteva zeci de ani până când, știți voi.
– Nu fi feministă sau „masculist”; deși nu are legătură cu subiectul, mi-am dat seama că cei care susțin cu tărie că genul lor e mai bun decât cel rămas, sunt plictisitori. (foarte)
– Încearcă să-ți induci starea de bucurie, măcar un pic. Uneori, dacă o ajuți cu un avant, vine mai ușor. Uită-te la lucrurile mici din jurul tău ca printr-un binoclu. Adică dă mai multă atenție detaliilor și ai să vezi unde nu te aștepți ceva; o mișcare, o schimbare care o să te surprindă pentru simplul fapt că nu te așteptai să fie acolo. Nu strică să-ți schimbi perspectiva din care privești situațiile din jurul tău și mai ales să fii empatic.
Dar cel mai puternic sfat pe care ți-l pot da este să faci fix ceea ce vrei tu și ce simți indiferent de situație. Să nu respecți nimic din ce am zis mai sus, să nu respecți nici o regulă dacă așa ai chef. Fii rebel, dacă poți. Fiindcă dacă toată lumea o să asculte de toți și va face tot ce trebuie să facă, n-o să fie prea distractiv. Nici măcar nu ai certitudinea că ce trebuie este tot una cu ceea ce îți trebuie. Atât timp cât faci ce vrei se presupune că ești fericit, și nu asta vrem noi toți?
Colegiul Național Unirea