Aproximativ 50 de cadre didactice, părinți și bunici au organizat azi un miting de protest în Piața Unirii din Focșani pentru a atrage un semnal de alarmă în legătură cu insecuritatea din școlile din municipiu. Manifestarea vine după ce, marți, profesorul Mircea Ianchievici de la Åcoala nr. 7 din Focșani a fost bătut de un tânăr care i-a reproșat că i-ar fi lovit cei doi frați gemeni mai mici.
Prin demersul lor, dascălii au vrut să tragă un semnal de alarmă pentru situația la care s-a ajuns dar mai cu seamă și pentru a-l susține pe profesorul de muzică care a fost bătut și umilit, în timpul orei, chiar în fața elevilor săi. Profesorii se plâng de condițiile grele și de lipsa totală de respect din partea elevilor. Ei speră că acest demers va fi un prim pas făcut în vederea adoptării unor măsuri ferme prin care integritatea și decența profesorilor să fie apărată de legi și măsuri ferme.
Tot azi, înainte ca profesorii să ajungă în Piața Unirii, la solicitarea președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, prefectul Cătălin Popescu și reprezentanții Consiliului Județean Vrancea au avut o întrevedere cu șeful ISJ Vrancea, profesorul Vasilica Zaharia, reprezentanții Åcolii 7 și cu liderii de sindicat din învățământul vrâncean în care s-au discutat eventuale soluții pentru asigurarea securității în școli.
O propunere a fost aceea ca Primăria municipiului Focșani să asigure paza în unitățile de învățământ și să asigure plata acestor servicii. „Am discutat despre soluțiile de reglementare a acestei situații. Noi nu suntem de acord cu violența și vrem ca elevii și profesorii să se simtă în siguranță în școli”, a dat asigurări prefectul Cătălin Popescu.
Ulterior, acesta s-a întâlnit și cu protestatarii din Piața Unirii care i-au înmânat o petiție în care cer, pe lângă, „o educație sănătoasă, de calitate, într-o școală sigură!” și „sancționarea directorului Åcolii 7 și a inspectorului general”.
În Vrancea, din cele 535 de unități de învățământ care există la nivelul întregului județ, doar 51 au paza asigurată. În cele mai multe cazuri, școlile păzite își asigură din bugetul propriu acest serviciu, motiv pentru care reprezentanții Inspectoratului Åcolar le-au cerut directorilor unităților de învățământ să solicite ajutorul primăriilor.
De asemenea, doar 84 de unități de învățământ sunt dotate cu camere de luat vederi.