Judecătoarea Topor a fost eliberată condiţionat

1
1519


   Judecătoarea Anișoara Topor a ajuns acasă, lângă familia sa, după ce miercuri seară, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis cererea acesteia de liberare provizorie sub control judiciar. Imediat după ce instanța s-a pronunțat, aceasta a fost pusă în libertate și în dimineața zilei de 7 februa-rie a ajuns la domiciliul său din Focșani. Magistratul a stat în arest din data de 8 decembrie 2011 și până în seara zilei de 6 februarie a.c., când a fost pus în libertate.
   Familia Topor nu   s-a arătat reticentă în a sta de vorbă cu jurnaliștii.  Anișoara Topor nu a dorit să facă nici un fel de declarații publice în ceea ce privește dosarul care se află în curs de judecată, motivând că vrea ca justiția să își desfășoare cursul normal. Nici soțul, Marian Topor, și nici fiica celor doi, nu au dorit să facă vreun comentariu, nici legat de dosar și nici de eli-berarea care avusese loc doar cu câteva ore în urmă. Familia se afla la o discuție cu unul dintre avocații care le apără interesele în dosar. Ne-au mărturisit însă că vor să se bucure de acest moment în liniște și că atunci când va fi posibil, judecătoarea va ieși în față cu declarații.
   După nenumărate cereri de eliberare provizorie sub control judiciar, magistrații ÎCCJ au decis că judecătoarea Topor poate fi lăsată în libertate cu anumite condiții. „Instituie în sarcina inculpatei Topor Anișoara, următoarele obligații: a) să nu depășească teritoriul național al României decât în condițiile stabilite de instanță; b) să se prezinte la instanța de judecată ori de câte ori este chemată; c) să se prezinte la Poliția Municipiului Focșani, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemată; d) să nu își schimbe locuința fără încuviințarea instanței care a dispus măsura; e) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte nici o categorie de arme; f) să nu se apropie și să nu ia legătura cu inculpatul Lăduncă Aurel, cu denunțătorul, precum și cu martorii din prezenta cauză și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect”, se arată în decizia ÎCCJ, care este definitivă. 
   Judecătoarea are fixat un nou termen de judecată pe fondul cauzei, în data de 20 februarie. În același dosar este judecat și fratele acesteia, Aurel Lăduncă. În urmă cu un an cei doi frați au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție.

Anișoara Topor, condamnată la șase ani de închisoare

   Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, în sarcina magistratei s-au reținut infracțiunile de luare de mită și trafic de influență, ambele în formă continuată. Aurel Lăduncă era acuzat de complicitate la ambele infracțiuni,  în formă continuată. Potrivit actului de sesizare a instanței de judecată, Anișoara Topor ar fi primit de la afaceristul Costel Iacob, din Golești, 80.000 de lei și 700 de euro pentru a da soluții favorabile, într-un dosar în care revendica 13 hectare de teren. Banii ar fi ajuns la magistrat prin intermediul fratelui său, Aurel Lăduncă. În ceea ce-l privește pe Aurel Lăduncă, în rechi-zitoriu se arată că acesta i-a transmis judecătoarei banii și ar fi primit 3.800 de euro pentru renovarea unui acoperiș al unei case de vacanță. Dosarul a ajuns inițial pe rolul Curții de Apel Galați și în urma unei cereri de strămutare, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bacău ai cărei magistrați au dat prima soluție pe fondul cauzei. Anișoara Topor a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare și fratele său la trei ani de închisoare. Dosarul a ajuns în recurs pe rolul ÎCCJ, fiind la al doilea termen de judecată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here