Vreți să contribuiți la reducerea încălzirii globale? Munciți mai puțin: un nou studiu a arătat că scăderea duratei de lucru cu câteva ore poate încetini încălzirea globală. Potrivit studiului făcut public luni de Centrul pentru cercetări și politici economice, un centru de reflecție liberal cu sediul la Washington, trecerea la un program de lucru mai âeuropeanâ, ce presupune ore de lucru mai puține și mai mult timp de vacanță, ar putea reduce la jumătate creșterea temperaturii pe plan global așteptată până în anul 2100. Studiul a pornit de la o altă analiză realizată în 2012 care a constatat că un program de lucru mai scurt poate fi asociat cu o scădere a emisiilor de dioxid de carbon.
Autorul studiului, economistul David Rosnick, a explicat că această corelație poate fi atribuită faptului că în numeroase întreprinderi consumul de energie este foarte mare. Acesta a sugerat totodată că țările în curs de dezvoltare, ale căror economii cresc, au două opțiuni – de a adopta programul de lucru âeuropeanâ ori pe cel âamericanâ, cu 40 de ore de muncă pe săptămână și vacanțe mai scurte. âDacă lumea ar fi să urmeze un model de lucru mai curând european, ne-am putea aștepta la ore de lucru mai puține, producție mai mică și emisii de gaze cu efect de seră mai miciâ, a afirmat Rosnick.
După estimările economistului american, apropierea de sistemul european ar însemna practic a ceda până la un sfert din venituri pentru a dispune în schimb de mai mult timp liber. În cifre, potrivit calculelor sale, pentru a împiedica o creștere a temperaturilor cu până la 1,3 grade Celsius, americanii ar trebui să înceapă să muncească în fiecare an cu circa 0,5% mai puțin, pornind de la o scădere totală cu 10 ore a programului de lucru în 2013.