Spitalul Municipal Adjud are conturile blocate din cauza unor datorii neachitate către Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea. Din acest motiv, unitatea nu mai poate face achiziții. Potrivit managerului unității, salariile angajaților au fost plătite, aceștia primind inclusiv bonurile de masă. „Ne-au fost blocate conturile în ianuarie, pentru că nu am putut plăti la Finanțe suma de 285 de mii de lei pentru contribuțiile angajaților. Această sumă nu a putut fi plătită deoarece cei de la CAS nu ne-au plătit arieratele din 2010, în valoare de 6 miliarde de lei vechi, plus valoarea serviciilor medicale prestate peste valoarea de contract din 2012, care este de 55 de miliarde de lei vechi, și mai au și o restanță la serviciile medicale raportate pe luna decembrie de 2 milioane de lei. Angajații și-au primit drepturile salariale și bonurile de masă, dar nu mai putem face achiziții de sume mari, având conturile blocate. Medicamente avem pentru tratamentele de urgență. Noi am făcut vreo două solicitări la CAS pentru a ne fi plătite sumele restante, dar nu am primit niciun răspuns”, spune medicul Gheorghe Bercea, managerul Spitalului Adjud.
Conducerea unității speră să iasă cât de curând din acest impas financiar, mai ales că ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a promis că toate datoriile spitalelor vor fi achitate. „Dacă ne vor fi achitate datoriile, așa cum s-a promis, vom avea bani ca să plătim datoria de la Finanțe. Ministrul Nicolăescu a promis că până la intrarea în vigoare a Contractului Cadru, dato-riile spitalelor vor fi la zero, pentru că dacă vor mai fi acumulate datorii mai vechi de 45 de zile, managerii vor fi demiși”, a adăugat doctorul Bercea.
CAS dă vina pe lege
Reprezentanții CAS Vrancea spun că legea nu le permite să plătească Spitalului Adjud serviciile medicale efectuate peste valoarea de contract și, deși, s-a făcut solicitare la CNAS pentru plata arieratelor din 2010, nu a fost primit niciun răspuns. „Problema la Spitalul Adjud este că în noiembrie a fost dat un ordin al MS și CNAS, care făcea referire la plata arieratelor, în care era specificat că pot fi plătite doar cele din 2011 și 2012. Am făcut adresă la CNAS pentru ca și arieratele spitalului din 2010 să intre sub această incidență, dar nu am primit niciun răspuns. În ceea ce privește plata serviciilor efectuate peste valoarea de contract, nu poate fi vorba, deoarece legea nu permite acest lucru, iar potrivit Ordinului 862 care face referire la calculele în funcție de care sunt decontate serviciile medicale, conform indicatorilor și gradului de clasificare, noi am plătit acele servicii potrivit legii. La acest moment nu există nicio soluție pentru Spitalul Adjud, dar sper că odată cu intrarea în vigoare a noului Contract Cadru, care scoate formula de calcul în funcție de care se fac decontările, spitalul să poată primi o finanțare mai bună și să iasă din impas”, spune Mihai Copaci, președintele CAS Vrancea.
Copaci susține că luna aceasta nu va fi nicio problemă privind plata salariilor la Spitalul Adjud, deoarece la începutul anului unitatea a primit pentru primele două luni ale anului suma de 1,5 milioane lei. Banii vor ajunge pentru plata salariilor și a utilităților.