Implementarea cardului național de sănătate cu cip nu este dorită de vrâncenii cu convingeri religioase. În ultima perioadă, 21 de persoane au înaintat petiții către Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea, prin care spun că nu sunt de acord cu emiterea acestuia. La nivel național, peste 400 de persoane au semnat cererea, denumită „Petiție împotriva cardului național de sănătate cu cip”. „… din motive bazate în principal pe libertatea credințelor religioase, pe libertatea gândirii și a opiniilor și pe libertatea conștiinței (drepturi fundamentale care nu pot fi îngrădite sub nicio formă), precum și din dorința de a mi se respecta dreptul la viața intimă și privată, (toate fiind drepturi fundamentale garantate prin Constituția României) vă aduc la cunoștință faptul că nu doresc să primesc un card electronic de sănătate, cu cip, ca dovadă de asigurat și nu doresc să mi se întocmească un dosar electronic, cerând dreptul la alternativă (document non-electronic), pentru a beneficia în continuare de serviciile medicale garantate prin lege. (…)Alternativa pe care o solicit este să pot face dovada plății contribuției la fond cu adeverință eliberată de Casa de Asigurări, ca și până acum, sau să mi se ofere o variantă în care nici nu-mi este atribuit numelui un număr și nici nu mi se oferă un document cu cip cu care să mă identific”, scriu oamenii în petiție.
Reprezentanții CAS Vrancea le-au răspuns celor 21 de persoane care au depus petiții, precizându-le că instituția nu poate decide în privința emiterii și a producerii cardurilor de sănătate. „CAS Vrancea nu poate decide în ceea ce privește emiterea sau producerea cardurilor naționale, neavând competență în acest sens. Totodată, specificăm că, la momentul actual, a fost lansată etapa – pilot de exploatare și testare a Sistemului Informatic pentru cardul electronic de asigurări de sănătate, la nivelul județului Arad, nefiind precizat deocamdată termenul de produ-cere/ distribuire a cardurilor naționale în celelalte județe ale țării. În eventualitatea în care vor exista modificări legislative referitoare la acest capitol, CAS Vrancea va comunica prompt aceste informații”, a declarat purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea, Iustina Papuc.
Când va deveni funcțional, cardul de sănătate va conține următoarele informații: datele de identificare ale asiguratului; numele și prenumele medicului de familie, numărul de telefon al acestuia; o persoană de contact și numărul de telefon al acesteia; grupă sanguină, Rh; status donator organe; diagnostice medicale cu risc vital; boli cronice.