Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO şi GALERIE FOTO: Investiţie de trei milioane de euro în fabrica de la DMF Poliplast


   Firma vrânceană DMF Poliplast realizează 70% din ambalajele de mase plastice folosite de producătorii din avicultura românească. Compania s-a dezvoltat în ultimii ani prin implementarea unui proiect european în valoare de peste 13 milioane de lei, care îi permite să producă toate tipurile de ambalaje alimentare și nu numai. Folii, ambalaje, pungi, saci, sacoșe maieu, huse, butelii PET sunt realizate de DMF Poliplast.
   Dezvoltarea companiei din ultimii ani a fost realizată printr-un proiect european finanțat din Programul Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice” – cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare regională, „Investiții pentru viitorul dumneavoastră”. Demarat în 2009, proiectul a fost aprobat în 2010, iar în februarie 2011 a fost semnat contractul de finanțare. După doi ani, proiectul a fost finalizat cu succes, fiind îndeplinite toate obiectivele specifice. A fost extinsă capacitatea de producție cu 20%, cifra de afaceri a crescut cu 20-25%, consumul de energie electrică a scăzut cu 15%, a fost diminuat procentul de rebut, a crescut calitatea ambalajelor, a fost diversificată gama de produse, s-au diminuat la zero substanțele arse în atmosferă.
   Proiectul european a constat în construcția unei noi secții de producție mase plastice, realizată la marginea Focșaniului pe drumul spre Suraia și achiziția de echipamente și utilaje performante pentru fabricarea a trei categorii principale de produse, ambalaje flexibile de polipropilenă, ambalaje flexibile de polietilenă și butelii PET. În cadrul proiectului a fost construită o hală, cu o suprafață de producție de 3.000 metri pătrați. Construcția este o premieră pentru industria din Vrancea, realizată din beton precomprimat și o deschidere de 31 de metri fără niciun pilon. De asemenea, au fost achiziționate șapte utilaje, printre care mașină de laminat, mașină de tăiat (Slitter), instalație automată pentru buteliile PET. Probabil însă că cea mai importantă achiziție este mașina de imprimat flexografică, un utilaj de câteva milioane de lei. Valoarea nerambursabilă a fost de 4,9 milioane lei, adică peste un milion de euro, iar valoarea cofinanțării se ridică la 3,2 milioane lei. Durata de implementare a proiectului este de doi ani.
   Administratorul companiei, Mihai Dărmănescu, afirmă că ultimul an, 2012, a fost cel mai greu din punct de vedere al investițiilor realizate. Deși cifra de afaceri a depășit 17 milioane lei, iar profitul este estimat la circa 500 mii lei, omul de afaceri spune că implementarea unui asemenea proiect înseamnă foarte multă muncă și perseverență pentru a depăși obstacolele birocratice. Acest lucru se observă din perioada scursă de la demarare și până la finalizare. Toate procedurile au început în 2007 iar proiectul a fost finalizat în 2013. Sunt șase ani în care tehnologiile se pot învechi, iar datele economice din studiile de fezabilitate sunt depășite. Nu în ultimul rând, statul român trebuie să ia măsuri pentru a diminua birocrația care îi sufocă practic pe întreprinzători. De altfel, abia ieri a venit prima tranșă de plată pentru firma de mase plastice, deși cererea fusese trimisă încă din luna mai 2012. „Aceste proiecte nu sunt pentru oameni săraci, sunt pentru oameni cu activitate în spate, care creează plus valoare”, a afirmat Mihai Dărmănescu.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?