Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Proprietarii de câini, OBLIGAŢI să se doteze cu măturică, pungă şi mănuşi


   O hotărâre a Consiliului Local Focșani din 2010 prevede sancțiuni drastice pentru iubitorii de animale care își plimbă patrupedele pe spațiul public, fără să aibă „măturică, pungă PVC și mănuși”, cu care să strângă dejecțiile. Amenzile sunt cuprinse între 800 și 1000 de lei, dar, în aproape trei ani, nu a fost aplicată nicio sancțiune.

   Toți iubitorii de animale care își plimbă patrupedele în parcurile din oraș trebuie să se doteze cu măturică, pungă și mănuși, conform unei hotărâri de Consiliu Local, din 2010. Altfel, riscă să fie sancționați de către polițiștii locali, cu amenzi între 800-1000 de lei. Dacă este plătită în termen de 48 de ore, atunci amenda se reduce la 400 de lei. E adevărat, riscul e mai mult teoretic, în condițiile în care, în aproape trei ani de când a fost emis actul normativ, nu a fost aplicată nicio sancțiune. „În timpul plimbării câinilor pe domeniul public, aceștia vor fi purtați obligatoriu în lesă, indiferent de talie sau rasă. Câinii de talie mijlocie, talie mare cât și câinii din rasele pe-riculoase, specificate în OUG 55/2002, vor purta botniță. Însoțitorii vor avea asupra lor carnetul de sănătate al animalului, iar în timpul plimbării: măturică, pungă PVC și mănuși în vederea colectării dejecțiilor produse de câini. După colectare, punga va fi închisă etanș și depusă într-o europubelă”,  se arată în art. 7, din Hotărârea Consiliului Local numărul 140, din luna iunie 2010.

Plimbatul câinilor nu este permis oriunde în oraș

   Potrivit aceleiași hotărâri, câinii pot fi plimbați numai în zonele care nu sunt semnalizate cu indicatoare pe care este inscripționat „Accesul animalelor interzis”. Printre zonele interzise se numără spațiile de joacă ale copiilor, mijloacele de transport în comun, instituțiile publice, „Se interzice intrarea persoanelor însoțite de câini în instituții, magazine, săli de spectacole și sport, mijloace de transport în comun, locuri de joacă pentru copii, incinta școlilor și grădinițelor, piețe agroalimentare cât și alte spații unde se comercializează alimente”, se arată în art 8 lit. a din Hotărârea de Consiliu Local.
   Printre zonele în care este semnalizat „Accesul câinilor este interzis” se numără și Grădina Publică din oraș. În schimb, aceștia pot fi plimbați în parcul Schuman, dar numai dacă se strânge mizeria în urma lor, de către proprietari. „Eu chiar m-aș bucura să se dea amenzi. Eu am cățel de talie mică și nu face prea mult, așa că nu este nicio problemă. Stau în zonă și mai ales vara miroase îngrozitor pentru că nu se strânge mizeria. Așa că ar fi foarte bine dacă s-ar da amenzi”, ne-a declarat Maria Tudor, o focșăneancă iubitoare de animale. Sunt unii focșăneni conștiincioși și fără amenințarea amenzilor, iar atunci când își plimbă cățelul țin după ei punguța ca să curețe mizeria. „Uitați, eu țin punga după mine și curăț”, ne-a spus un alt iubitor de animale.

Pe cine amendăm în cazul maidanezilor ?

   Cu toate că Hotărârea de Consiliu Local a fost dată din luna iunie 2010, iar dejecțiile lăsate de câini stau prin spațiile verzi, pe trotuare, în parcări ca la expoziție, polițiștii locali nu au dat nicio amendă. Motivul: sunt prea mari pentru a fi aplicate. „Nu au fost aplicate sancțiuni pe această linie, dar va trebui să luăm astfel de măsuri pentru că oamenii nu înțeleg. În perioada verii, inspectorii au fost prin parcuri și au împărțit fluturași, au discutat cu oamenii. Unii aveau punguță, alții nu. Au fost și persoane care ne-au întrebat pe cine amendăm în cazul maidanezilor. Cred că ar trebui să se revină asupra acestor amenzi pentru că sunt prea mari. Majoritatea celor care au câini sunt pensionari și poate nu au toată pensia de 800 de lei”, ne-a declarat Ion Gheorghe, șeful Poliției Locale. Cei care ar trebui să aplice respectarea acestui cadru legislativ sunt polițiștii locali. „Această hotărâre ar trebui pusă în aplicare și polițiștii locali să își îndeplinească atribuțiile”, ne-a declarat primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi.

Animalele nu trebuie să creeze disconfort vecinilor

   Aceeași hotărâre de Consiliu Local reglementează și modul în care focșănenii își pot crește animalele domestice și păsările. Principala condiție este să nu creeze disconfort vecinilor. „Adăposturile pentru creșterea animalelor și a păsărilor de curte, constituite ca microferme, în curțile persoanelor particulare, se amplasează la cel puțin 10 m de cea mai apropiată locuință învecinată și se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului sau disconfort vecinilor”, se arată în HCL 140 din 2010. Același act normativ precizează că cei care se organizează în aceste microferme trebuie să dețină și autorizații sanitar veterinare și reglementează modul în care sunt organizate aceste spații.
   De respectarea acestor prevederi se ocupă medicii veterinari de la circumscripția sanitar veterinară din zona în care au fost înființate microfermele. Cei care își lasă animalele sau păsările pe domeniul public fără să le supravegheze sunt de asemenea sancționați. Cetățenii care locuiesc în blocuri cu apartamente pot crește și întreține animale de companie, în spațiul pe care îl dețin, având obligația de a lua măsuri ca acestea să nu murdărească și să nu deterioreze spațiile de folosință comună: holuri, scări, spații verzi. În caz contrar, vor fi obligați să efectueze curățenie, decontaminare, refacerea spațiilor deteriorate și plata daunelor, la solicitarea Asociației de proprietari.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?