Incidentul de luni seara, de la Åcoala nr.7 din Focșani, când un profesor a lovit doi elevi, dascălul fiind apoi bătut de fratele acestora, este în atenția Inspectoratului Åcolar Județean (ISJ) și a Poliției. După efectuarea anchetelor, vor fi luate măsuri.
Prima anchetă au demarat-o cei din conducerea școlii, care însă nu au reușit să dea de urma dascălului, care nu a venit la cursuri și a avut telefonul mobil închis. „Comisia de disciplină s-a întrunit și a început să ia declarații de la elevi. Am întâmpinat unele dificultăți, deoarece copiii sunt minori, iar părinții vor veni la școală după serviciu. Cu domnul profesor nu am putut discuta, pentru că nu răspunde la telefon. Åtiu doar că a fost la prima oră la Åcoala nr.2 și apoi a plecat pentru că se simțea rău. Pentru a da de el, îi vom trimite acasă o scrisoare prin care îi cerem să vină pentru a se putea apăra. Noi încercăm să urgentăm ancheta. Acești copii au mai creat probleme și și-au amenințat învățătoarea„, a spus Marin Strapciuc, directorul școlii.
Până la finalizarea anchetei, reprezentanții ISJ spun că nu se pot pronunța cu privire la măsurile ce vor fi adoptate. „Comisia de disciplină a cerut o prelungire pentru realizarea raportului până mâine (astăzi – n.r.). Copiii nu pot fi interogați în absența părinților pentru că sunt minori. Astfel, mâine (azi – n.r.) voi avea un raport din partea Åcolii nr.7”, a declarat inspectorul școlar general Vasilica Zaharia.
Cei din conducerea Åcolii nr.7 susțin că au solicitat în nenumărate rânduri Primăriei Focșani deblocarea unui post de paznic. Totul a rămas la nivel de solicitare. „Avem doi paznici care sunt doar pe timp de noapte. Am făcut numeroase solicitări la primărie, dar ne-au spus că posturile sunt blocate. Sperăm ca acum să se poată debloca un post”, a adăugat directorul.
Cei care refuză legitimarea nu vor fi primiți în școli
Inspectorul școlar general Vasilica Zaharia a trimis o adresă școlilor din județ, prin care solicită întrunirea Consiliilor de Administrație pentru analizarea situației privind paza. „Am transmis în toate unitățile școlare de învățământ din județul Vrancea o adresă, prin care le-am cerut directorilor să analizeze în Consiliul de Administrație și să transmită până pe 12 februarie care este situația privind paza în școală. Le-am cerut să analizeze situația reală, respectiv dacă nu au pază proprie și dacă au pază proprie, dacă au angajate firme de specialitate. Consiliul de Administrație al școlilor trebuie să facă solicitare către Consiliile Locale pentru asigurarea pazei la toate școlile din județ. Acolo unde împrejmuirile lipsesc sau sunt deficitare, să solicite sprijinul Consiliului Local pentru remedierea situației. Solicitările să fie adresate Consiliului Local și primăriilor, pe finanțare complementară, până pe data de 13 februarie când aștept situația clară prin fax”, a declarat Vasilica Zaharia.
Pentru ca astfel de incidente, precum cel de la Åcoala nr.7 să nu se mai repete, oficialii ISJ le-au transmis directorilor să ia o serie de măsuri urgente. Căile de acces în unitățile de învățământ trebuie să fie închise pe durata cursurilor, iar elevul de serviciu să stea permanent lângă ușă, în caz de va fi nevoie de evacuare. Persoanele care vor să intre în școală o pot face numai după ce au fost legitimate, fiind însoțite în interior de profesorul de serviciu sau de director. Cei care refuză legitimarea nu vor fi primiți în incinta școlii. De asemenea, este nevoie ca elevii și personalul să aibă semne distinctive. „Aceste măsuri sunt obligatorii pentru toate unitățile de învățământ din județ și trebuie respectate”, a precizat inspectorul școlar general Vasilica Zaharia.
Dosar penal și amenzi
Până ieri, la poliție au făcut reclamații doar membrii familiei celor doi copii agresați de profesor, pentru loviri și alte violențe. Profesorul a fost audiat, dar până la orele prânzului, nu făcuse nicio sesizare scrisă cu privire la cele întâmplate în sala de clasă. Mircea Ianchievici are la dispoziție 60 de zile să depună reclamația.
Pe lângă dosarul penal întocmit pe numele mamei, tatălui și fratelui celor doi copii agresați, în care se efectuează cercetări pentru ultraj contra bunelor moravuri, polițiștii au aplicat și trei amenzi, de câte 500 de lei pentru fiecare. Polițiștii au deschis o anchetă în acest caz, pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat în sala de clasă. „La data de 4 fe-bruarie, polițiștii focșăneni au fost sesizați despre existența unei agresiuni în incinta unei școli din localitate. În baza celor sesizate, polițiștii s-au deplasat cu operativitate la fața locului și au aplanat conflictul. Polițiștii au stabilit faptul că pe fondul unor discuții în contradictoriu, purtate de un profesor cu doi elevi, a izbucnit un conflict. Cei doi elevi au părăsit sala de curs, au mers acasă și i-au anunțat pe membrii familiei despre incident. Aceștia au pătruns în incinta unității de învățământ și au avut un conflict cu profesorul. Față de persoanele care au pătruns fără drept în incinta unității școlare s-a luat măsura sancționării contravenționale”, a spus inspectorul Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ.
Părinții și fratele elevilor bătuți au fost, ieri, și la Parchet, pentru a depune plângere, dar fiind incompletă, urmează să revină astăzi.