Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

GALERIE FOTO: FĂRĂ POMENI pentru morţii îngropaţi pe banii Primăriei Focşani


   Åžapte persoane au fost îngropate în 2012 de reprezentanții Primăriei Municipiului Focșani pentru că familiile acestora fie nu au avut bani să le înmormânteze, fie nu mai existau rude care să le conducă pe ultimul drum. Cea mai tânără persoană îngropată de autoritățile locale a fost Mihai Chirilă care a decedat la data de 18 decembrie 2011 la vârsta de 24 de ani și a stat până în luna februarie 2012 la Serviciul Medico Legal Focșani de unde a fost preluat de reprezentanții primăriei. Ultima localitate de domiciliul a fost comuna Cotești, din județul Vrancea.
   Printre cei înmormântați de Primărie se mai află și Floarea Moldovan, în vârstă de 86 de ani, cu domiciliul în Focșani și care a decedat în luna ianuarie 2012. Mihai Ioniță, în vârstă de 56 de ani, a fost și el înmormântat de primărie. Printre cei înmormântați se află și Mihai Vizitiu, în vârstă de 75 de ani, care a decedat în data de 15 octombrie 2012, tot în Focșani.
   Autoritățile locale au fost cele care i-au înmormântat și pe Florentina Zoițeanu, Ion Å¢ăranu și Gheorghe Drăgoescu. „Noi am primit o adresă de la Inspectoratul Județean de Poliție în care ni s-a precizat că aceste persoane sunt decedate și nu au rude care să le îngroape și atunci ne ocupăm noi de înmormântarea lor”, ne-a declarat Neculai Vlăsceanu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Dezvoltare.
   Pentru fiecare înmormântare, autoritățile locale au alocat suma de 300 de lei, bani pentru sicriu și cruce. „Noi doar cumpărăm cel mai ieftin sicriu și o cruce, iar de slujbă se ocupă preotul de la cimitir. De pomeni și de alte lucruri nu ne ocupăm”, a menționat Neculai Vlăsceanu.
   Pentru persoanele decedate, Administrația Cimitirelor repartizează un teren pe o perioadă de 49 de ani, la fel cum se concesionează terenurile pentru toți cei care solicită acest lucru și periodic se ocupă de îngrijirea lor, angajații acestei administrații. „Toamna, primăvara când se face toaletarea cimitirelor se curăță și aceste morminte”, a precizat Cristi Zbârciog, directorul Administrației Cimitirelor.

De la cei care dețin morminte în preajmă li se aprinde și lor câte o lumânare

   La mormintele acestor oameni nu se grăbește nimeni să vină să le aprindă câte o lumânare. Unii au rămas doar cu o jumătate de cruce pentru că, între timp, aceasta  s-a rupt, din cauza calității îndoielnice pe care a avut-o. La unele mai zac câteva flori de plastic sau câte o coroană din flori de plastic pe care le-au lăsat rudele celor care au mormântul în apropierea lor. Alții au rămas cu mormintele pline de buruieni, semn că nu s-a îndurat nimeni măcar să le curețe de resturile vegetale. „Cu toate că au ajuns în această situație, unii au familie și mai trece câte cineva să le aprindă o lumânare. Nu au fost înmormântați de familie pentru că aceasta nu are posibilități materiale să suporte aceste costuri”, ne-a declarat Cristi Zbârciog, directorul Administrației Cimitirelor.
   În cimitire există și morminte ale celor a căror identitate nu a fost stabilită. Aceștia sunt îngropați tot de primăria de pe raza localității în care au fost găsiți decedați. În cazul acestora, reprezentanții Poliției păstrează și hainele lor ca probe în dosar, iar morții sunt îngropați în saci de plastic, așa cum sunt ținuți la morga Serviciului Medico Legal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?