Agentul șef Dumitru Enache este șeful Postului de Poliție Garoafa. Este polițist de 17 ani, iar de aproape 12 ani își desfășoară activitatea în această comună. Alături de colegii săi, agent principal Ionuț Florin Răducan, agent principal Ionuț Bratu și agent Georgiana Palade, veghează la liniștea a aproximativ 4.800 de suflete, din cele opt sate și un cătun ale comunei.
Monitorul de Vrancea și-a propus să vi-i prezinte, în fiecare joi, pe șefii posturilor de poliție din localitățile județului. Nu ratați edițiile viitoare!
Agentul șef Dumitru Enache este șeful Postului de Poliție Garoafa. Este polițist de 17 ani, iar de aproape 12 ani își desfășoară activitatea în comuna Garoafa. În afară de el, la post își mai desfășoară activitatea agent principal Ionuț Florin Răducan, agent principal Ionuț Bratu și agent Georgiana Palade, toți răspunzând de liniștea a aproximativ 4.800 de suflete, din cele opt sate și un cătun ale comunei.
Åeful de post spune că în comunitatea sa problemele sunt aceleași ca în toate celelalte localități ale județului. Furturi, certuri, infracțiuni la regimul piscicol sau la regimul circulației, toate fac obiectul activității polițiștilor de la Postul de Poliție din Garoafa. „Situația operativă este aceeași ca peste tot. Avem furturi, infracțiuni la regimul piscicol, pentru că avem aici barajul de la Ciușlea, infracțiuni la regimul circulației și altele. Persoanele care fac probleme sunt mereu aceleași. De la începutul anului avem în lucru șapte dosare penale pentru furt, toate cu autori necunoscuți. În două cazuri am reușit să documentăm activitatea infracțională și urmează să facem propunere. De fiecare dată sunt aceiași oameni, care spun că au greșit și care promit că nu mai fac. Cei care ne creează probleme sunt cetățeni de etnie romă, din localitatea Făurei”, explică agent șef Dumitru Enache.
El este optimist și spune că are ac de cojocul hoților, pe care mai devreme sau mai târziu îi identifică și le cere socoteală pentru faptele lor.
Unii hoți fură de foame
De ceva timp, la Garoafa, păsările de prin curțile oamenilor dispar. Odată cu ele, și sacii cu cereale depozitați prin magazii. De obicei, hoții acționează în timpul nopții, când proprietarii dorm și sunt siguri că nimeni nu-i aude. Dau buzna în bătăturile oamenilor și iau păsările din cotețe, ca să aibă ei ce pune pe masă. „Avem furturi de păsări și de cereale. Cred că fură de foame. Noaptea, proprietarii dorm, iar cei certați cu legea le fură păsările din curte. Ultimul furt a fost de cereale, vreo 400 de kilograme. Am avut și furturi de la podul de peste Putna, dar și furturi de funii de la calea ferată. A fost un dosar în lucru cu furturi de la calea ferată pe care l-au soluționat colegii de la Transporturi Feroviare Focșani. Acum ceva timp au fost furate o masă și o bancă de pe marginea drumului european. Ori le-au dus la fier vechi, ori le-au pus prin curte, că sunt frumoase. Din păcate, am fost anunțați cam târziu și în astfel de cazuri este un pic mai greu, dar nu imposibil”, a mai spus agent șef Enache.
Åeful de post spune că este mult mai bine de când au fost reînființate posturile de poliție pentru că activitatea se împarte, iar rezultatele sunt mai bune. „Când au fost desființate posturile, încărcătura de dosare era mult mai mare pentru că toate veneau la mine. Acum ne împărțim activitățile și este mult mai bine”, explică șeful de post.
Apa, mărul discordiei vara
Problemele apar și în funcție de sezon. Spre exemplu, vara trecută, conflictele între localnici au apărut de la… apă. Fiind secetă, oamenii nu aveau cu ce să-și ude grădinile. Unii mergeau după apă, iar alții o foloseau, iar până la scandaluri nu mai era decât un pas. „Vara trecută a fost secetă și nu aveau cu ce să-și ude grădinile. Unii mergeau după apă și dădeau drumul la iazuri undeva mai sus, ca să vină apa în Putna, și alții udau. Când ajungeau cei care dădeau drumul la iazuri, nu mai găseau apa și de aici pornea și cearta”, își aduce aminte agent șef Dumitru Enache.
Accidentele de circulație sunt o altă grijă a polițiștilor din Garoafa. Traficul rutier este intens, iar accidente se pot întâmpla oricând. Zilnic, la intrarea și la ieșirea elevilor de la cursuri, polițiștii sunt în trafic, la trecerile de pietoni, pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite. „Sunt probleme pe linie rutieră. Traficul pe drumul european este intens și trebuie să fim foarte atenți. Ultimul accident a fost de curând, cel cu fostul primar al orașului Mărășești. Au mai fost și accidente în care au fost implicați copii. Zilnic, la ora de intrare la cursuri și la ora de ieșire, suntem în stradă, la trecerea de pietoni de la școală, pentru a preveni accidentele. Copiii nu sunt atenți, conducătorii auto la fel și se poate întâmpla orice”, a adăugat șeful de post.
Cazurile sociale și bătrânii, în atenția polițiștilor
Cazurile sociale, persoanele predispuse la comiterea de infracțiuni, dar și posibilele victime ale infractorilor, în special bătrânii, sunt în atenția oamenilor legii. „Avem persoane pe care le avem în atenție și trecem frecvent pe la acestea pentru a discuta cu ele, pentru a vedea ce mai fac, ce probleme au. Spre exemplu, acum vreo două săptămâni am mers la Ciușlea. Ne-am întâlnit cu un tânăr care a fost condamnat de două ori. O dată pentru că a incendiat trei case și altă dată pentru furturi. L-am găsit pe stradă. Åtiam că locuința lui s-a dărâmat când au fost inundațiile. L-am întrebat unde locuiește și mi-a spus că la el acasă. M-am îngrozit când am văzut unde stă. Acolo, unde se prăbușise casa bătrânească, dormea sub niște scânduri, avea o plapumă acolo. Vai de capul lui. Domnul primar s-a implicat și acum are un container, are căldură tot ce îi trebuie. Îl mai ajută și oamenii”, a povestit șeful de post.
Agentul șef Enache ne-a spus că la Doaga sunt mai mulți vârstnici, pe care îi are în vedere. Polițiștii merg pe la ei și discută despre problemele pe care le au. „Este bună și munca de prevenire. Spre exemplu acum când a nins, am fost anunțat că un tânăr care s-a recomandat ca fiind de la Electrica a mers la două bătrâne și le-a cerut ultima factură de la curent. El s-a dus ziua și ei ne-au anunțat seara. De obicei, astfel de persoane vin cu intenții rele. În timp ce bătrânul caută factura, el scotocește prin casă. I-am sfătuit să fie atenți și să aibă grijă”, a mai spus agentul șef Dumitru Enache.
Un criminal i-a promis că îl va anunța dacă face vreo prostie
Din anul 2001, de când își desfășoară activitatea la Postul de Poliție din comuna Garoafa, șeful de post s-a confruntat și cu situații mai deosebite. Printre acestea și o infracțiune de omor, faptă comisă în primele zile ale lunii ianuarie 2009. Autorul crimei, Åtefan Hulei, cunoscut cu afecțiuni psihice, i-a promis șefului de post că dacă va face vreo prostie îl va anunța. Åi s-a ținut de cuvânt. „Un vecin al acestei persoane, cunoscută cu afecțiuni psihice, a sunat într-o zi și ne-a spus că în spatele casei lui Hulei, un câine mănâncă ceva și că ar putea fi vorba de o persoană. Ne-am dus acolo și așa era. Era vorba de o femeie din Mărășești, care fusese omorâtă și îngropată. Îi rămăsese afară un genunchi și câinii rodeau de acolo. Åtiam pe unde stă el și m-am dus după el la Focșani. Când l-am luat în mașină m-a întrebat dacă am fost pe la el pe acasă și dacă am găsit ceva în spatele casei. Înainte, el îmi spusese că dacă va face vreo prostie mă va anunța. A venit pe la post vreo trei zile la rând, dar nu m-a găsit. Colegul meu mi-a spus că m-a căutat Hulei, dar nu a vrut să-i spună lui nimic”, își amintește șeful de post.
Crima a avut loc pe 3 ianuarie 2009. Pe fondul unor neînțelegeri, Åtefan Hulei, care atunci avea 53 de ani, a ucis-o pe Georgeta Neagu, din Mărășești, după care a ascuns cadavrul într-o groapă în spatele casei, pe care l-a acoperit cu obiecte vestimentare și cu câteva covoare. Crima a ieșit la iveală după aproape o săptămână, când vecinii au alertat poliția. Hulei era cunoscut ca având probleme psihice, el figurând în evidențele medicilor de la vârsta de 17 ani, când a fost diagnosticat cu schizofrenie.
A visat la hainele cu epoleți din copilărie
Polițistul a ales această meserie încă de când era copil. De loc din Suraia, era fascinat de oamenii legii pe care îi vedea în stradă de fiecare dată când părinții îl trimiteau la sifonărie, în apropierea postului de poliție. Asta și-a dorit și asta face și acum. Chiar dacă în cei 17 ani de activitate a avut și neplăceri, șeful de post nu regretă că a ales să fie în slujba cetățenilor.
A prins și vremurile când posturile de poliție nu erau dotate cu autoturisme și trebuia să-și pună la bătaie mașina personală pentru a ajunge la cazuri. „Când nu era mașină, mergeam cu mașinile noastre. Erau zile când mergem până la Doaga, care este la 20 kilometri, și de două ori. Asta a fost, ce puteam face! Eu cred că reușim să facem față tuturor situațiilor și că oamenii sunt mulțumiți de activitatea noastră. Evident, nu toți. Atunci când aplici legea omul se mai supără, dar asta este. În general cred că cetățenii sunt mulțumiți de activitatea noastră”, a încheiat agent șef Dumitru Enache, șeful Postului de Poliție din comuna Garoafa.