Ninsoarea de la sfârșitul săptămânii trecute a acoperit în totalitate acoperișurile clădirilor din Focșani. Atmosfera nu este una de basm pentru că zăpada și țurțurii pot fi un real pericol pentru trecători. Temperaturile ridicate din ultimele două zile au dus la topirea zăpezii înghețate de pe acoperișuri, dar și a țurțurilor. Acest fenomen este extrem de periculos, întrucât poate pune în pericol viața trecătorilor. Oamenii trebuie să fie foarte atenți pe unde merg pentru a nu se trezi cu vreun maldăr de zăpadă sau cu vreun țurțur în cap.
Anul trecut, o tânără de 15 ani a ajuns la spital după ce a fost surprinsă pe stradă, de zăpada care a căzut de pe un acoperiș. De asemenea, tot anul trecut, trei mașini parcate pe o stradă din cartierul Sud al municipiului Focșani s-au făcut praf, după ce zăpada de pe blocuri s-a desprins din cauza temperaturilor ridicate, căzând peste autoturisme. Ieri, pe strada Bucegi din Focșani, o femeie era cât pe ce să fie surprinsă de o „avalanșă” de zăpadă desprinsă de pe acoperișul unui bloc.
Pentru ca zăpada sau țurțurii să nu mai reprezinte un pericol, proprietarii și administratorii clădirilor ar trebui să ia măsuri pentru ca acestea să fie îndepărtate, astfel încât viața trecătorilor să nu fie pusă în pericol.
Plutonier major Florin Olaru, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea ne-a precizat că până acum solicitările de acest gen au fost puține, comparativ cu anul trecut. El a adăugat că pompierii intervin doar atunci când proprietarii sau administratorii clădirilor nu reușesc să îndepărteze zăpada și țurțurii, de pe acoperișuri cu ajutorul firmelor specializate și atunci când viața oamenilor este pusă în pericol. „Spre deosebire de anul trecut când numărul solicitărilor pentru îndepărtarea zăpezii și a țurțurilor a fost foarte mare, anul acesta au fost puține intervenții de acest gen. Obligația de a îndepărta zăpada și țurțurii de pe acoperișuri revine proprietarilor sau administratorilor clădirilor. Noi intervenim atunci când aceștia nu fac față cu forțe proprii sau cu ajutorul firmelor specializate, iar zăpada sau țurțurii reprezintă un pericol iminent pentru populație”, a explicat plutonier major Florin Olaru.
Å¢urțurii se dau jos mai întâi cu vorba bună, apoi cu amenzi
Cei care au datoria să curețe acoperișurile de zăpadă și de țurțuri sunt proprietarii sau administratorii clădirilor respective. În caz contrar, aceștia riscă amenzi, care sunt cuprinse între 100 și 500 lei (pentru persoanele fizice) și 500 și 1.000 lei (pentru persoanele juridice). Echipe mixte din cadrul Poliției Locale Focșani merg zilnic prin oraș pentru a informa asociațiile de locatari, proprietarii de clădiri, agenții economici și instituțiile publice asupra obligației de a-și curăța acope¬ rișurile de masa mare de zăpadă și de „țepușele” de gheață. „În fiecare zi acționăm în oraș cu patru echipe, formate din câte doi oameni, începând de vineri, când a nins mai mult. La apelul nostru au răspuns mai ales instituțiile și agenții comerciali, proprietarii și asociațiile de locatari fiind mai reticenți. În primă fază, vrem să îi informăm și să îi facem să înțeleagă că trebuie să își curețe acoperișurile. Sunt locuri, în centrul orașului, unde am revenit și de două-trei ori, am lăsat și fluturași. Dacă nu vor să înțeleagă vom aplica și amenzi. Unde am găsit bătrâni, neputincioși, am anunțat Direcția de Dezvoltare din cadrul Primăriei pentru a interveni”, ne-a declarat Ion Gheorghe, șeful Poliției Locale Focșani. Ieri, în fața magazinului Romarta, era delimitată, prin benzi albe, puse de cei de la Poliția Locală, o zonă pe care trecătorii să o ocolească, pentru a nu se trezi cu un munte de zăpadă în cap.
Cel mai probabil și anul acesta ca și anii trecuți, proprietarii sau administratorii clădirilor nu vor depune eforturi pentru a îndepărta zăpada și țurțurii, iar atunci când vor „da de necaz” vor chema pompierii, așa cum au făcut și până acum.