VIDEO şi GALERIE FOTO: Nevăzătorii focşăneni, pentru prima dată la cinematograf

0
1323


   Nevăzători și văzători focșăneni au vizionat, aseară, pentru prima dată împreună într-un cinematograf, filmul „Bună! Ce faci?”, în regia lui Alexandru Maftei. Proiecția filmului special accesibilizat de Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani a avut loc la Cinema Balada și a stârnit aceleași reacții de ambele părți. Asta pentru că în căști, nevăzătorii au putut asculta descrierea decorului, mimicii, gesturilor, etc., rostită de lectorul Fundației, între replicile actorilor. Evenimentul, absolut inedit, a dovedit că imposibilul poate deveni posibil dacă depășim prejudecățile. Că între a vedea și a nu vedea cu ochii nu există nicio barieră atâta timp cât oamenii reușesc să privească dincolo de limitările impuse de natura handicapului, și nu-și mai percep propria normalitate ca fiind un fapt excepțional.

   Nevăzătorii focșăneni au pășit, aseară, pentru prima dată în sala Cinematografului Balada, s-au așezat în fotolii ca orice om ce vine la film și au urmărit, alături de persoane care văd, filmul „Bună! Ce faci?”, în regia lui Alexandru Maftei. Filmul face parte dintr-o serie de 16 pe care Fundația Cartea Călătoare le va accesibiliza, în cadrul proiectului „Caravana cinematografică pentru nevăzători”, derulat în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România, cu sprijinul Fundației Orange România care oferă o finanțare de 28.930 euro.
   La intrarea în sala de cinema, nevăzătorii au primit căști cu care au putut asculta descrierile din film, în același timp cu derularea acestuia. Curiozitatea și dorința de a fi părtași la acest eveniment în premieră i-au determinat și pe mulți văzători să ceară la rândul lor căști, experimentând astfel cum poți vedea un film prin sunet. „Este o noutate pentru noi, și ne doream de mult lucrul acesta. Poate cândva vom avea șansa la alte facilități. Sper ca acest proiect să continue la o scară mai mare și de asemenea, sper să apară și alte facilități pentru noi, nevăzătorii, de a petrece timpul, de a ne strânge undeva. Din punctul nostru de vedere, sperăm ca acest proiect  să dureze cât mai mult”, a spus Romică Pogan, nevăzător în vârstă de 40 de ani din Focșani. La rândul său, Laurențiu, un tânăr cu grave deficiențe de vedere din Adjud, a fost de părere că „trebuie să atragem atenția prin acest film, să sensibilizăm persoanele care văd și să ne integrăm în societate în rând cu cei care pot vedea. Am mai participat la asemenea proiecte, dar niciodată nu m-am uitat la un film pentru nevăzători. Este foarte frumos! Să mergi la cinema ca toată lumea este un prilej pentru noi de a comunica, de a socializa, de a ne uni și a ne integra cu aceleași drepturi, în societate”.
    Mircea Bucur, președintele Fundației „Cartea Călătoare” a declarat că prin acest proiect, ca și prin altele derulate de Fundație, se dorește integrarea nevăzătorilor. „Acest film înseamnă, pentru nevăzătorii vrânceni, accesul la cea de-a șaptea artă. Un lucru care nu se întâmpla până în momentul de față. Chiar dacă nu e prima experiență pentru noi, e o experiență nouă pentru nevăzătorii vrânceni. Noi am mai reușit proiecții similare în cadrul a trei ediții ale Festivalului Internațional de Film Transilvania de la Cluj, care s-au bucurat de mare succes în rândul nevăzătorilor. Acum derulăm acest proiect prin care vom accesibiliza 16 filme pentru care vom organiza proiecții în toată țara. Noi sperăm să apară filme accesibilizate și pe Televiziunea Română și politicienii să nu ne mai considere chiar așa nesemnificativi! Să gândească o lege ca măcar o dată pe lună să apară la televizor un film dublat și accesibilizat. Noi am demonstrat că se poate! Dacă aducem nevăzătorii în cinematograf, ei pot vedea un film în rând cu ceilalți oameni, fără să deranjeze pe nimeni prin ceea ce ascultă în căști. Noi dorim să-i socializăm pe nevăzători și să-i integrăm în societate dar nu aducându-le serviciul acasă, ci aducându-i pe ei în comunitate, să se bucure ca oricare alt om de serviciile pe care aceasta ni le oferă”, a spus Mircea Bucur, președintele Fundației „Cartea Călătoare”.

Alte 15 filme în pregătire

   Pe parcursul derulării proiectului, Fundația „Cartea Călătoare” va organiza și o caravană cinematografică cu toate cele 16 filme ce urmează să fie accesibilizate. Proiecțiile vor avea loc atât în biblioteci publice din țară, cât și în filiale ale Asociației Nevăzătorilor din România și licee pentru deficienți de vedere. De asemenea, proiecții ale filmelor se vor organiza și în alte cinematografe.
   Accesibilizarea filmului care a fost proiectat aseară, la Cinema Balada, a fost realizată de Mircea Bucur, președintele Fundației „Cartea Călătoare”, la rândul său nevăzător, Gabriela Dima, Irina Monica Mărăcine și Laura Breană, jurnalist la „Monitorul de Vrancea”. Colega noastră a fost vocea care a putut fi ascultată în căști, făcând descrierile din film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here